Opera ve balenin başkenti Aspendos

Bu yıl 21. kez düzenlenecek Opera ve Bale Festivali, 30 Ağustos’ta “Aida” temsiliyle başlayacak. Tarihi tiyatroda 24 Eylül’e kadar sürecek festival kapsamında 8 temsil var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-016.jpg

Yaz aylarında sanat etkinliklerinin durgunluğu tüm sanatseverlerin malumu. Sanatseverlere neredeyse açıkhava konserleri dışında hiçbir etkinliğin sunulmadığı bu mevsimde birkaç tane de vazgeçilmez organizasyonumuz var. Onlardan biri olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bu yıl 30 Ağustos-24 Eylül tarihleri arasında 21. kez perde açmaya hazırlanıyor. Devlet Opera ve Balesi'nin (DOB) düzenlediği festival, 2 bin yıllık antik Aspendos Tiyatrosu’nda bu yıl 8 gösteriyi sanatseverlere sunmaya hazırlanıyor. Her yıl ülkemizden sanatseverler kadar bölgede tatilde bulunan yabancı misafirlerimizin de ilgisini çeken Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde bu kez iki yabancı konuğumuz var: Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu ile İtalya – Sicilya Taormina Festival Operası. Macar grup Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu’nu “Operetler Galası”yla Aspendos’un tarihi ortamında ağırlayacağız. 

Festivalin diğer yabancı konuğu ise İtalya’dan geliyor. Sicilya’nın ünlü kasabası Taormina’da düzenlenen ve DOB Genel Müdürlüğü’nün karşılıklı kültürel –sanatsal faaliyetler içerisinde olduğu Uluslararası Taormina Festivali menşeili Taormina Festival Operası, “Tosca”yı Aspendos’ta yorumlamaya hazırlanıyor. Roma’daki Sant’Andrea kilisesinin içinde başlayan ilk sahnesinden itibaren seyirciyi sürükleyici bir tempoya davet eden eser, Puccini’nin en sevilenlerinden. 

Gelelim festival kapsamında bizim sahnelerimizden izleyeceklerimize... 21. Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılışında Verdi’nin ihtişamlı eseri “Aida” var. İzmir DOB tarafından yorumlanacak eser; Habeş Prensesi Aida’nın aşk ve intikamla süslü hikâyesi. Genel olarak festival programı görkemli operalardan oluşuyor aslında, ne de olsa Aspendos’un doğal ihtişamına yakışan da bu. Festival kapsamında sanatseverlere sunulacak diğer opera prodüksiyonlarını hatırlatmak gerekirse; Antalya DOB, Verdi’nin bestelendiği günden bu yana dünya opera repertuvarının vazgeçilmezlerinden olan “La Traviata”yı sahnelerken, Hun İmparatoru “Attila”nın yaşamını konu alan bir başka Verdi operası Ankara DOB prodüksiyonu olarak seyircilere sunuluyor. Opera tutkunları, festival kapsamında son olarak Handel imzası “Herkül”ü Antalya DOB yorumuyla izleme olanağı buluyor. Ya bale dediğinizi duyar gibiyim... Festivalde bu yıl yalnızca iki bale gösterisi var, ama ikisi de sezonun en beğenilen yapıtları arasında yer alıyor: Mersin DOB'un ünlü romanı yorumladığı “Notre Dame’ın Kamburu” ve Ankara DOB'un sahnelediği Merih Çimenciler rejisi “Harem.” Son olarak bu yıl tüm gösterilerin biletlerinin 50 liradan satışa çıktığını hatırlatalım. 

Aspendos civarındaysanız, sonbaharın ilk ayında sezonu beklemeye devam ederken, kendinize opera ve baleyle yoğrulmuş görkemli bir gece armağan edin, derim ben...

Programınızı şimdiden yapın! 

30 Ağustos Cumartesi: İzmir DOB, “Aida”yla festivali başlatacak.
3 Eylül Çarşamba: Festivalin ikinci gösterisi bir bale. “Notre Dame’ın Kamburu”, Mersin DOB yapımı.
6 Eylül Cumartesi: Budapeşte Operet Tiyatrosu, festivale “Operetler Galası”yla katılacak. 
10 Eylül Çarşamba: Antalya DOB'un sunacağı “La Traviata”, festivalin ilginç gösterilerinden biri. 
13 Eylül Cumartesi: Aspendos sahnesi yeniden balenin. “Harem” Ankara DOB prodüksiyonu.
17 Eylül Çarşamba: Ankara DOB'un festivalde sahneleyeceği bir diğer opera “Attila.” 
20 Eylül Cumartesi: Taormina Festival Operası, “Tosca”yı Gençlik Filarmoni Orkestrası ve Antalya DOB Korosu’yla birlikte sahneleyecek. 
24 Eylül Çarşamba: Festivalin kapanış akşamında “Herkül” operası yorumlanacak.