"Başka hiçbir kültürde böyle bir yapı yok"

Osmanlı'nın kuş saraylarını günümüze taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - İzmirli heykeltıraş Bilter Anı, Türkiye'yi dolaşarak, Osmanlı döneminde kuşlar için inşa edilen evlerin heykellerini yaptı.
 
2-198.jpg
 
[PAGE]
 
Heykeltıraş Anı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nda kuşları fırtına, yağmur, çamur veya güneşin etkisinden korumak amacıyla cami, han, hamam ve köprü gibi yapıların içerisine "kuş sarayları"nın inşa edildiğini söyledi.
 
1-207.jpg
Mimarisiyle sarayları andıran, ince işçilik ve emek gerektiren yapıların, bulunduğu binanın ve yörenin özelliklerini taşıdığını ve aynı zamanda o dönemdeki hayvan sevgisinin de göstergesi olduğunu ifade eden Anı,Türklerin hayvanlara, özellikle kuşlara verdikleri değer ve önemin simgesi olan kuş saraylarının 19'uncu yüzyıldan bu yana yapılmadığına dikkati çekti. Var olan yapıların ise zamanla yıpranarak yok olmaya yüz tuttuğuna değindi.
 
[PAGE]
 
Tarihi bir değerin kaybolmasını önlemek amacıyla yola çıktığını anlatan Anı, "Projeye başladığımda da kimsenin bu kuş saraylarını bilmediğini gördüm. Özellikle çocuklar tanımıyor. Tanıtılması gerektiğini daha iyi anladım. Türkiye'nin çeşitli illerindeki 23 kuş sarayını inceledim. Hemen hemen aynı boyutlarda heykellerini yaptım ve herkesin görebilmesi için sergide buluşturdum" diye konuştu.
 
3-176.jpg
 
[PAGE]
 
"Birçok kişi ilk kez gördü"
Anı, özellikle çocukların sergiye büyük ilgi gösterdiğini, birçok kişinin kuş saraylarını ilk kez gördüğünü söyledi.
 
4-142.jpg
Kültürel bir değerin korunmasında çocukların önemli rol oynayacağını dile getiren Anı, şöyle konuştu:
 
[PAGE]
6-075.jpg
"Bu değerimizi herkesin görmesini istedik. Her ilde, her sokakta karşılaşabileceğimiz bir yapı değil bunlar. İzmir'de, İstanbul'da, Tokat'ta... O yüzden de bilinmiyor. İlkokul öğrencileri geliyor sergiye, kuş saraylarının ne olduğunu öğreniyorlar. Sergiyi gezen çocuklardan kuş sarayı yapmak için heykel kursu almak isteyenler oldu. Başka hiçbir kültürde böyle bir yapı yok ama biz tarihimizi koruyamıyoruz. Bundan sonra korumalıyız.''
 
[PAGE]
 
5-098.jpg
Bilter Anı, ayrıca serginin Güzelbahçe Belediyesi Amfi Tiyatro Salonu'nda 16 Nisan'a kadar gezilebileceğini sözlerine ekledi.