Tahran'da Türkiye günleri

Yunus Emre Enstitüsü'nce, Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen, "Türkiye'den Renkler ve Sesler" adlı kültür günleri etkinliği başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - Tahran Büyükelçiliği'nin desteği ve PTT Genel Müdürlüğü işbirliğinde Yunus Emre Enstitüsünce gerçekleştirilen  "Türkiye'den Renkler ve Sesler" etkinliği kapsamında, fotoğraf sanatçısı Mustafa Dedeoğlu'nun "Aşura Fotoğrafları", "Hasan Aydın Çizgileri", "Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi" ve "PTT Nadir Pullar" sergileri açıldı. 

Saba Kültür Enstitüsündeki törene Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, PTT Genel Müdürlüğü Değerli Kağıtlar Daire Başkanı Hikmet Özkan, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) İran Milli Komitesi Başkan Vekili Ahmet Muhit Tabatabai ve Saba Kültür ve Sanat Enstitüsü Genel Müdürü Mesud Nasıri katıldı. 

Büyükelçi Yardım, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye ve İran arasındaki kültür ve sanat alanlarındaki ortak hedeflerin son derece önem arz ettiğini belirterek "Türkiye, İran ve diğer komşu ülkelerimizle birlikte ortak bir kültürün, ortak bir medeniyet havzasının ortak mirasçıları ve insanlarıyız" dedi. 

İki ülkenin ortak kültürünün tanıtımına katkıda bulunan bu tür organizasyonları destekleyenlere teşekkür eden Yardım, "Geleceğimizi de geçmişte olduğu gibi bu ortak değerler üzerine inşa edeceğimize inanıyorum" diye konuştu. 

Sergide iki ülke medeniyeti arasındaki ortak paydaların sergilendiğini belirten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Develi de dünya halklarının birbirlerine daha çok yaklaşmasının ancak birbirlerinin kültür ve sanatlarını bilmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi. Türkiye ile İran'ın çok yakın iki komşu ülke olmasına rağmen iki ülke entelektüellerinin birbirlerinin tarih ve kültürünü yeterince bilmediği öz eleştirisinde bulunan Develi, bu yakınlaşmanın diplomasi ve ekonomi yoluyla değil ancak kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ile mümkün olabileceğini kaydetti. 

Türkiye'de binlerce gencin kendi kültürlerini tanıyabilmek için Farsça öğrendiğini dile getiren Develi, "Keza Tahran'da da binlerce gencimiz Türkçe öğreniyor. Ümit edelim ki bu gençlerin sayıları artsın. Çünkü dilimizi ve kültürümüzü bildikçe birbirimize daha yakın olacağız" değerlendirmesini yaptı.  

Konuşmaların ardından PTT Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan nadir pullardan oluşan "PTT Nadir Pullar Sergisi", Asiye Kafalıer Dönmez'in küratörlüğünü üstlendiği Evliya Çelebi'nin izlenimlerini konu edinen tezhip, hat, minyatür, ebru, cilt, kalem işi, katı, sedef ve çini sanatçılarının eserlerinden oluşan "Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi Sergisi", fotoğraf sanatçısı Mustafa Dedeoğlu'nun İstanbul-Halkalı'da her yıl düzenlenen aşura törenlerinde çektiği siyah beyaz fotoğraflardan oluşan "Aşura Fotoğrafları Sergisi" ve Hasan Aycın'ın 35 eserinden oluşan "Hasan Aycın Çizgileri Sergisi'nin açılışları yapıldı. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Develi, İranlı konuklarla sergileri gezdi. 

Cumartesi gününe kadar Tahranlılarla buluşacak "Türkiye'den Renkler ve Sesler" etkinliği kapsamında sinema filmi gösterimi, sergiler, konser ve paneller gerçekleştirilecek.