Tarihi fabrika müze oluyor

İsmet İnönü tarafından temeli atılan, 1936 yılında dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar tarafından açılan Cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşlarından Seka Kağıt Fabrikası, iç mekan düzenlemelerinin ardından müze olarak hizmete açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİT - Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşlarından olan İzmit’teki Seka Kağıt Fabrikası, yaklaşık 1.5 yıldır devam eden restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın da en büyük kağıt müzesi olarak hizmete girecek. 

1934 yılında dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temeli atılan fabrika, 1936 yılında dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar ve beraberinde gelen 2 tren dolusu davetliyle açıldı. 

Yıllık 12 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve o yıllarda dünyanın en modernlerinden olan fabrikanın 18 Nisan 1936’da ilk yerli kağıdı üretmesine en çok medya camiası sevindi. Öyle ki ünlü yazar Peyami Safa, 21 Nisan 1936 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Kağıt” başlıklı makalesinde “Ekmeksiz yaşaması mümkün olduğu halde kağıtsız yaşama imkanı olmayan meslek için, yani mesleğimiz için 18 Nisan bir kağıt bayramı günü sayılmaya değer. Kağıt bizim her şeyimizdir” ifadesini kullandı. 

Fabrika sayesinde, ülkenin kağıttaki ithal bağımlılığının sona erdi, gazeteler Kocaeli’de üretilen milli kağıtlara basılmaya başlandı. 

Kuruluş sürecinde “zarar eder” şeklinde tartışmalara sebep olan fabrika kısa sürede daha da büyüyerek, bölgedeki binlerce insanın ekmek kapısı oldu. Fabrika alanında bulunan spor tesisleri ve sinema salonları, Kocaelililerin sosyal ihtiyaçlarını da büyük ölçüde karşıladı. 1997'de özelleştirme kapsamına alınmasıyla yatırımları durdurulan fabrika, işçilerin ve bölge insanının tepkisi nedeniyle uzayan sürecin ardından 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi ve üretim faaliyeti sonlandırıldı. Belediye, fabrikanın arazisi üzerinde Türkiye’nin en büyük eğlence ve dinlence parklarından biri olan Sekapark’ı kurarak 2006’da hizmete açtı. Fabrika ise iç mekan düzenlemlerinin ardından Avrupa'nın en büyük kağıt müzesi olacak.

Tarihi makineler 1.5 yılda restore edildi

Fabrika binalarının değerlendirilmesi için “Seka Bilim Merkezi” ve “Seka Kağıt Müzesi” projeleri hazırlandı. Yaklaşık 1.5 yıldır süren restore çalışmaları kapsamında üretimde kullanılan tarihi makineler onarılarak ilk günkü görünümüne kavuşturuldu. İç mekan düzenleme çalışmaları devam eden birinci fabrikanın, 2015 yılının ortalarında Avrupa’nın en büyük kağıt müzesi olarak hizmete açılması planlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir