Toronto'da Bilimin Sultanları Sergisi açıldı

Buluşları ve eserleri ile dünya bilimine yön vermiş Müslüman bilimadamlarının eserlerinin sergilendiği Sultans of Science (Bilimin Sultanları) Sergisi, Toronto'daki Ontario Science Center'da açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TORONTO - İslami ilimler ve İslam âlimlerinin dünya bilimine kazandırdığı buluş ve eserlerin tanıtıldığı Sultans of Science (Bilimin Sultanları) Sergisi, Toronto'da açıldı. 

Ontario Science Center (Ontario Bilim Merkezi) salonlarında açılan sergi, her kesimden insanların yoğun ilgisini çekiyor. 7 Mart'ta açılışı yapılan ve 7 Haziran 2014 tarihine dek açık kalacak sergiye, en çok ilköğretim çağında çocukları olan aileler ilgi gösteriyor. "1000 Years of Knowledge Rediscovered" (Bin yıllık bilgi yeniden keşfedildi) sloganı ile açılan sergide, İbni Sina'dan Biruni'ye, İbni Haldun'dan Piri Reis'e kadar her alanda bilimsel eserler vermiş ve buluşları ile dünya bilim tarihine adını yazdırmış İslam âlimlerinin tanıtıldığı sergi, Kanada Arab Enstitüsü ve Nur Kültür Merkezi tarafından organize ediliyor. 

Sergide yeralan ve 8.yüzyıldan 18.yüzyıla kadarki dönemde yaşamış Müslüman bilimadamlarının buluşlarından bazıları, MTE'nin Abu Dabi ve Cape Town stüdyolarında aslına uygun olarak yeniden hayata geçirildi. Bunlar arasında El-Cezeri'nin Robot Adamı, Filli Su Saati ve Abdest Makinesi gibi en ilgi çekenleri. Özellikle haftasonları sergide çocukları ile saatlerce vakit geçiren aileler ve çocuklar için ilginç gelen eserler ise aslına uygun olarak minyatürleştirilmiş mekanik sistemler. 

Bilimin Sultanları Sergisi'nde, 9.yüzyılda İspanya'da icat ettiği sistem ile uçmayı başaran Abbas bin Firnas, El-Zehravi'nin diş ve diğer ameliyatlarda kullandığı aletleri, tıp, astronomi, matematik, sanat, mimari, optik ve su bilimleri alanındaki minyatür mekanizma örnekleri ile tüm bu bilimlerin görsel ve sesli tanıtımının yapıldığı interaktif sunumlar, ziyaretçilerin bilim dağarcığına katkıda bulunuyor. 

Daha önce 2008'de Kanada halkı ile buluşan sergi, Ontario Science Center tarafından ikinci kez sergilenmesine izin verilen ilk sergi unvanını da kazandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir