Türkiye'de sadece İzmir'de var
Kendi alanında Türkiye'nin ilk müzesi olarak kurulan İzmir Mask Müzesi, ünlü yüzleri, yaşarken ölümsüzleştirmek istiyor...
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - Konak Belediyesi'nce alanında Türkiye'nin ilk müzesi olarak kurulan İzmir Mask Müzesi, ünlü isimleri, yaşarken yüz kalıpları alınarak yapılacak masklarla ölümsüzleştirmek istiyor.
Sanatçılar tarafından yapılmış çeşitli kategorilerde maskların yanı sıra Tevfik Fikret ve Aziz Nesin'in ölümlerinin ardından alınmış yüz kalıplarıyla yapılan "ölüm masklarının" da sergilendiği İzmir Mask Müzesi, bu koleksiyonun zenginleştirilmesi için bünyesindeki atölyede sürdürülen çalışmada yaşanan acı tecrübeyle "yaşam maskları" projesini geliştirdi.
İzmir Mask Müzesi Atölyesi eğitmeni Eylem Sürer, yaptığı açıklamada, atölyelerinin öncelikli amacının ünlü isimlerin yüzlerini ölümsüzleştirecek masklarının yapılması olduğunu belirtti.
Dünyada, bunun kişilerin yaşamlarını yitirmelerinin ardından yüz kalıpları alınarak yapılan ve "ölüm maskı" olarak adlandırılan çalışmalarla yapıldığını ifade eden Sürer, ancak bunun ailelerin yaklaşımı nedeniyle kolay olmadığını söyledi.
Gazeteci Birand'ın yüz kalıbı alınamayınca
Sürer, müzedeki "ölüm maskı" koleksiyonunu genişletmek için yürütülen çalışmalar kapsamında gazeteci Mehmet Ali Birand'ın maskını müzeye kazandırmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Müze olarak vefat eden ünlü kişilerin yüzlerinin kalıplarını almak ve dökümü yaparak ölümsüzleştirmek istedik. Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatının ertesi günü de yüzünün kalıbını almak istediğimizi söyledik. Büyük acı yaşayan aile izin vermedi. Tabi onları da anlamak gerekir. Bu tecrübeyle yaşayanların yüz kalıbını almanın daha kolay olacağını düşündük. Birçok insan, yüzünün kalıbını ister. O yüzden bu konuda sıkıntı yaşamayacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz ünlülere ulaşmak. Ünlülerin 'yaşam masklarını' koleksiyon haline getirerek bir ilke imza atmış olacağız."
Bir kişinin yüz kalıbının alınmasının çok basit ve kolay bir işlem olduğunu belirten Sürer, "Bu işlemde yüzün kalıbını alçılı bez ile 8-10 dakikada alıyor ve 15-20 dakikada maska dönüşebiliyor" dedi.
Gelemezlerse biz onlara gideriz
Sürer, "yaşam maskı" çalışmasında öncelikle yaşayan tüm Yeşilçam oyuncularının maskını yapmak ve İzmir Mask Müzesi koleksiyonuna kazandırmak istediğini ifade etti.
Bunun yanında müzik, edebiyat ve sanat dünyasının ünlü ve usta isimlerinin masklarını müzeye kazandırmayı çok istediklerini dile getiren Sürer, "Türkan Şoray'ın maskını yapmayı çok isterim. Levent Kırca'nın, Erkin Koray'ın maskını da müzeye kazandırmak güzel olur. Yaşarken Yaşar Kemal'in yüzünün kalıbını almalıyız mutlaka. Sanatçılarımız İzmir'e gelemezlerse biz onlara gidebiliriz" şeklinde konuştu.