Viyana’dan İstanbul’a 'Schubertiade' geçidi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl “Kültürel Manzaralar” teması etrafında tasarlanan İstanbul Müzik Festivali, ilginç bir etkinliğe imza atıyor: Viyana’nın elit çevrelerine ait bir gelenekten gelerek dünya çapında benimsenmiş bir kültür zenginliği olan “ Schubertiade”. Program bugün Avusturya Kültür Ofisi’nde piyanist Ingolf Wunder, Minetti Quartet, bariton Wolfgang Resch ve piyanist Sascha Mouissi’nin katılımıyla gerçekleştiriliyor. 

Schubert’in zamanında varlıklı arkadaşları veya hayranlarının evlerinde, çoğunlukla bestecinin de katıldığı ve onun müziğinin yanı sıra şiir, dans ve benzeri sosyal etkinlikleri içeren gayri resmi toplantılar olarak başlayan “Schubertiade”ler, günümüzde daha ziyade konserler veya festivaller gibi, Schubert’in müziğine adanmış resmi etkinlikler. Etkinliğin ilk bölümünde, dünyanın en önemli Schubertiade festivali olan Hohenems’teki festivalin düzenli konukları arasında yer alan Avusturyalı piyanist Ingolf Wunder sahneye çıkıyor. 

Kısacık yaşamına 650 lied sığdıran Schubert’in şarkılarından bir seçkiyi ise etkinlikte Avusturyalı bariton Wolfgang Resch söylüyor. İlk ve son bölümleri Avusturya Kültür Ofisi’nin salonunda gerçekleşecek bu etkinliğin orta bölümünde ise müzikseverler bahçede “Avusturya’dan müzikal bir sansasyon” olarak nitelenen Minetti Quartet’i dinleyebiliyorlar.