Zorlu, çocukların hayallerini gerçekleştiriyor

Zorlu Holding bu yıl ikincisini düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun Yarışmasıyla çocukları hayallerini gerçeğe dönüştürmeye davet ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zorlu Holding'in bu yıl ikincisini düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun Yarışması, çocukların hayallerini bir kez daha gerçeğe dönüştürüyor. Alanında önemli isimlerden oluşan jüri üyelerinin yapacağı değerlendirme ile bir çocuğun hikâyesi tiyatro oyununa dönüştürülerek sahnelenecek.

Tüm faaliyetlerinde toplum için ortak bir değer ve fayda yaratmak için çalışan Zorlu Holding, hayata geçirdiği farklı projelerle çocukların ve gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Çocukların yeteneklerini fark etmelerini sağlayarak, onları cesaretlendirmek ve özgüvenlerini artırmak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği "Bir Hayal Bir Oyun Yarışması'na bu yıl da devam ediyor.

Son başvuru tarihi 31 Temmuz

Zorlu Holding tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan "Bir Hayal Bir Oyun Yarışması için başvurular 22 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla başladı. Türkiye'nin dört bir yanından, 2017-2018 yılında ilköğretimin üçüncü veya dördüncü sınıflarındaki öğrenciler, kendilerinin özgün hikâyeleriyle 31 Temmuz 2017 tarihine kadar yarışmaya başvurabilecekler. Başvurular www.birhayalbiroyun.com web sitesinden yapılabileceği gibi hikâyeler posta yoluyla da gönderilebilecek. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından yapılacak değerlendirme ile öncelikli olarak 10 hikâye seçilecek, ardından on bir kişilik jürinin yapacağı değerlendirmenin sonunda kazananlar, 19 Eylül 2017'de kamuoyuna duyurulacak. Okulların açılmasıyla birlikte de tiyatro oyununa dönüştürülecek en başarılı hikâye kamuoyuna duyurulacak. Sonrasında seçilen bu hikâyeden yola çıkılarak profesyonel bir ekip tarafından bir tiyatro oyunu yazılıp gelecek yıl Dünya Tiyatro Günü'nde sahnelenecek.

Çocuklarımız yazmaya, hayalleriyle dünyayı renklendirmeye devam etsinler

Bir Hayal Bir Oyun Yarışması'nın ikinci yılı kapsamında açıklamalarda bulunan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Zorlu, "Daha iyi bir gelecek için çocukların ve gençlerin hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğine inandıklarını ve onları bu konuda her platformda teşvik ettiklerini belirtti. Zorlu Holding olarak çocukların yaratıcılıklarını artıracak, yeteneklerini fark etmelerini sağlayacak projeler geliştirmeye gayret ettiklerini ifade eden Olgun Zorlu, "Bu doğrultuda 2003 yılında hayata geçirdiğimiz Zorlu Çocuk Tiyatrosu aracılığıyla bugüne kadar 1000'e yakın oyunla, 700 bin çocuğa ulaştık. Zorlu Holding olarak edindiğimiz tüm bu tecrübeler ile geçen yılın bahar aylarında çocukların zengin hayal dünyalarını destekleyecek, kurdukları hayalleri hayata geçirebilecekleri bir platform olacak "Bir Hayal Bir Oyun" adlı hikâye yarışmamızı başlattık. Geçen sene Türkiye'nin dört bir yanından 3. ve 4.sınıf ilköğretim öğrencisi 347 çocuğumuz yarışmaya katıldı" dedi.

Bir Hayal Bir Oyun'un, tiyatroyu farklı bir platformda gündeme taşıdığını, konuşulmasını sağladığını belirten Zorlu, "Geçen yıl yarışmamıza gösterilen ilgi projemize olan tutkumuzu ve heyecanımızı artırdı. Bu yıl şimdi yarışmamızın ikincisini yapmaya hazırlanıyoruz. Türkiye için bir ilk olan bu projenin bugünün çocukları, yarının tiyatro oyuncusu, hikâye ve oyun yazarları için ilham kaynağı olmaya devam edeceğine tüm kalbimle inanıyorum. Türkiye'nin dört bir yanındaki on binlerce çocuğumuzu bu yarışmaya davet ediyoruz. Gelsinler bu heyecana ve coşkuya katılsınlar. İçlerindeki yeteneği keşfetsinler ve hayal güçlerini açığa çıkarsınlar" diye konuştu.

Yarışma jürisi yazar, tiyatro yazarı ve sanatçılardan oluşuyor

Jüri ekibinde ülkemizde çocuk edebiyatı alanındaki en önemli isimlerden "Kelime Çocuk Oyunları Atölyesi" isimli tiyatro grubunun da yöneticisi Dr. Asya Çağlar, tiyatro araştırmacısı Hülya Nutku, tiyatro yazarı ve yönetmenliğinin yanı sıra öykü, roman, deneme yazarı olan Özen Yula, Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, Studio Oyuncuları topluluğunun kurucusu, oyun yazarı, eğitmen, yönetmen ve ışık tasarımcısı Şahika Tekand, dramaturg ve Devlet Tiyatrosu oyuncusu Selen Korad Birkiye, çocuk edebiyatının bir diğer önemli ismi ve bu alanda kırka yakın kitabı bulunan Süleyman Bulut, yazar Can Yılmaz, tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, senarist Mert Fırat, yönetmen ve senarist İlksen Başarır, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği Uluslararası İstanbul Tiyatro Festival direktörlüğü görevini sürdüren Leman Yılmaz ve Zorlu PSM'nin Genel Müdürü Murat Abbas yer alıyor.

Dereceye giren üç eserin sahibine "Yaratıcı Yazarlık Eğitimi"

Yarışmada dereceye giren ilk 3 esere sırasıyla 10 bin TL, 5 bin TL ve 3 bin TL'lik para ödülü verilirken; 3 hikâyenin sahibi de "Yaratıcı Yazarlık Eğitimi"ne katılarak hikâye yazımı konusunda temel becerilerini geliştirecek. Çocuklar "Yaratıcı Yazarlık Eğitimi ile bir hikâyenin unsurları, karakterlerin yaratılması, olay örgüsünün yapılandırılması, yaratıcı yaklaşımlar ile metinlerini yazarken her şeyin hayal kurmakla başladığını öğrenecekler.

2016'da Gökhan Kızıklı "Karton Şehir" isimli hikâyesi ile birinci oldu

"Bir Hayal Bir Oyun Yarışması"nın ilk yılında yapılan değerlendirme sonucunda, Gökhan Kızıklı'nın "Karton Şehir" isimli hikâyesi sahnelenmek için seçildi. Tiyatronun farklı alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin yer aldığı oyunlaştırma sürecinde, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Fakültesi'nin öğrencileri oyuncu olarak görev alırken, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri ise oyunun dekor ve kostümlerinin hazırlanmasında destek verdiler. Uzman tiyatro yazarları tarafından senaryolaştırarak bir tiyatro oyununa dönüştürülen "Karton Şehir", Dünya Tiyatrolar Günü'nde 2 kez sahnelendi. Karton Şehir, çocukların kaleme aldığı hikâyeler arasından seçilerek sahnelenen ilk tiyatro oyunu oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir