Meclis, yeni vakıf üniversiteleri düzenlemelerini görüşecek

TBMM Genel Kurulu, haftaya sözlü sorularla başlayacak, Bakan Şimşek, 23 Mart Salı günü bir saat süreyle sözlü soruları yanıtlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Meclis, bu hafta yeni vakıf üniversiteleri ile "Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı" kurulmasına ilişkin düzenlemeler için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya sözlü sorularla başlayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 23 Mart Salı günü bir saat süreyle sözlü soruları yanıtlayacak.

Sözlü soruların ardından "Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı" kurulmasına ilişkin yasa tasarısı ele alınacak. Tasarıya göre, Başbakanlığa bağlı olarak kurulacak olan "Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı", yurtdışındaki vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, soydaş ve akraba topluluklarla ilişkileri geliştirmek, yabancı öğrencilerin Türkiye'deki eğitim süreçlerini takip etmekle görevli olacak. Başkanlık; yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarla ilgili çalışma yapacak, soydaş ve akraba topluluklarla sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini sağlayacak.

Bu tasarının yasalaşmasının ardından yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin düzenlemeler ele alınacak. İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesinin yanı sıra, İstanbul'da "Fatih Sultan Mehmet", "Ön Asya", "Süleyman Şah", "Bezm-i Alem Üniversitesi" ve "Sabahattin Zaim Üniversitesi" ile Samsun'da "Canik Başarı Üniversitesi" adıyla  vakıf üniversiteleri kurulmasına ilişkin kanun tasarıları görüşülecek.

Bu tasarıların yasalaşması halinde gündemde bulunan ve Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin yasa tasarıları ele alınacak.

Komisyonlar

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Çevre Komisyonu, 24 Mart Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Kara Avcılığı Kanununda ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısını görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 24 Mart Çarşamba günü, Diyanet işleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısını ele alacak.

Anayasa Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile "Milletvekili Seçimi Kanunu"nda değişiklik yapılmasını öngören teklifini 25 Mart Perşembe günü görüşecek.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 25 Mart Perşembe günü, erken yaşta evliliklerle ilgili alt komisyon raporunu tartışacak.  

Deprem riskinin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 24 Mart Çarşamba günü, Sağlık, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıkları, Sayıştay Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği yetkililerinden bilgi alacak.  

Kayıp çocuklar başta olmak üzere çocukların mağdur olduğu sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, bu hafta da ilgilileri dinlemeye devam edecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir