Metal hurda ithalatında düzenlemeler

Metal hurdaları, 'metal hurda ithalatçı belgesi' alanlar ve ilgili bakanlıktan lisans veya geçici çalışma izni alan sanayiciler ithal edebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Metal hurdaların ithalatına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Çevrenin korunması yönünden kontrol altında tutulan metal hurdalarla ilgili dış ticarette standardizasyon tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğin Ek-1 sayılı listesinde yer alan metal hurdaları, Çevre ve Orman Bakanlığından "Metal Hurda İthalatçı Belgesi" alarak, metal hurdaları ergiterek işlem yapan sanayiciler ile metal hurdaları parçalamak ve boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu artırmak üzere ön işlem uygulayan ve bu amaçla Bakanlıktan lisans veya geçici çalışma izni alan sanayiciler ithal edebilecek.

Bu ithalatçıların, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yerinde yapılacak tespit çerçevesinde radyasyon ölçüm sistemine ve radyasyon güvenliği konusunda eğitim almış personele sahip olması gerekecek. Metal Hurda İthalatçı Belgesini haiz sanayicilerin listesi Çevre ve Orman Bakanlığının internet sitesinde ilan edilecek.

Metal hurdalara ilişkin özel hususlar

Ek-1 sayılı listede yer alan metal hurdaların dağılmayan katı formda bulunmaları, ithali yasaklanmış tehlikeli madde ve atıklarla karıştırılmamaları ve kontamine olmamaları gerekecek. Bu listede bulunan metal hurdaların içinde top, havan, roket mermileri ile diğer patlayıcı askeri mühimmat bulunması halinde gerekli tedbirler ithalatçı tarafından alınacak.

Yine bu listede bulunan metal hurdaların Türkiye gümrük bölgesine girişi Gümrük Genel Tebliği kapsamında belirlenen sınır gümrük kapılarından yapılacak. Belirlenen deniz sınır gümrük kapıları dışında kalan özel liman veya iskelelerin işleticilerince radyasyon kontrolüne ilişkin gerekli altyapının oluşturulması ve Gümrük Müsteşarlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan izin alınması kaydıyla, belirlenecek özel iskele veya limanlardan da Türkiye gümrük bölgesine giriş işlemleri yapılabilecek.

İthali yasak metal hurdalar

Tebliğin Ek-2 sayılı listesinde yer alan torna ve freze döküntüleri hariç, torna talaş ve döküntüleri, freze talaş ve döküntüleri, kıymıklar, öğütme artıkları, testere talaşları, eğe talaşları, torna talaşı, freze talaşı, kıymıklar, öğütme artıkları, testere ve eğe talaşı, boyanmış, kaplanmış veya yapıştırılmış ince yaprak ve döküntülerin şeritleri ile kurşun döküntü ve hurdaları serbest bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine giremeyecek.

Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan, Ek-1 ve Ek-2 sayılı listelerde yer alan metal hurdaların geri kazanılması veya bertarafı için serbest bölgede uygun tesis bulunmaması durumunda, metal hurdayı üreten firmanın talebi üzerine, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde ilgili belgelerle Atık Komisyonuna müracaat edilecek.

Bu çerçevede komisyonun uygun görüş vermesi halinde metal hurdaların serbest dolaşıma girişine izin verilecek.

Atık Komisyonunun kararı uyarınca serbest bölgeden çıkartılan metal hurdalara ilişkin bilgiler 6 aylık raporlar halinde düzenli olarak Çevre ve Orman Bakanlığına gönderilecek.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca belirtilen firmaların tesislerindeki radyasyon ölçüm sistemlerini periyodik olarak denetlenecek. Olumsuz denetim sonuçları Çevre ve Orman Bakanlığına bildirilecek.

İthalatçının sorumluluğu ve müeyyidler

Bu tebliğin hükümlerine aykırı hareket eden ithalatçılara çevre, dış ticaret ve gümrük mevzuatının ilgili hükümleri uygulanacak. Tebliğin ilgili maddesinde tanımlanan belgeye sahip olmayan firmalarca ithalat yapıldığının Çevre ve Orman Bakanlığı veya Gümrük Müsteşarlığınca veya başka bir şekilde sonradan tespiti durumunda, ilgili mevzuatın öngördüğü müeyyideler uygulanacak.

İthale konu metal hurdanın ithali yasak hurdalardan olduğunun gümrük işlemleri sırasında anlaşılması halinde, her türlü cezai hükümler saklı kalmak kaydıyla, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan haklarımız doğrultusunda Çevre ve Orman Bakanlığının gözetim ve denetiminde gerekli işlemler yapılacak. Bu metal hurdalara gümrük mevzuatının tasfiyeye ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

Değiştirilen mevzuat

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıklara İlişkin Tebliğin (Dış Ticarette Standardizasyon: 2009/3 Ek-1/B) sayılı metal hurdaları listesi ile buna listeye ilişkin tüm hükümler yürürlükten kaldırıldı.

Torna ve freze döküntüleri hariç, torna talaş ve döküntüleri, freze talaş ve döküntüleri, kıymıklar, öğütme artıkları, testere talaşları, eğe talaşları, torna talaşı, freze talaşı, kıymıklar, öğütme artıkları, testere ve eğe talaşı, boyanmış, kaplanmış veya yapıştırılmış ince yaprak ve döküntülerin şeritleri ile kurşun döküntü ve hurdaları Ek-2/B sayılı listeden çıkarıldı ve bu listede yer alan tüm hükümler yürürlükten kaldırıldı.

Tebliğin Ek-2/B listesinde yer alan "demir ve çeliğin imalinden elde edilen granüle cüruf (cüruf kumu) (Kimyasal analiz ve fiziksel özellikleri ISO-11126-6 standardına uygun olan demir ve çelik cürufu griti hariç), başlıca muhtevası nikel olanlar (Kimyasal analiz ve fiziksel özellikleri ISO-11126-5 standardına uygun olan nikel cürufu griti hariç), kimyasal analiz ve fiziksel özellikleri ISO-11126-4 standardına uygun olan kömür cürufu griti hariç diğerleri" gibi atıkların isimleri yeniden düzenlendi.

Tebliğin ekindeki listelerde yer alan ancak ithalatçısı tarafından atık olmadığı, yeni ürün olduğu beyan edilen ürünlerin ithalatında, ilgili gümrük idarelerince bu Tebliğ kapsamında herhangi bir belge aranmayacak.