”One Minute nerede kaldı?”

Öymen, Suriye sınırında mayınlardan temizlenecek arazinin İsrailli şirketlere kiralanacağını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek toprakların tarıma açılmasını öngören tasarının maddelerinin açık oturumda görüşülmesine başlandı.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, kapalı oturumda yapılan görüşmenin ardından görüşmelere açık oturumda devam edileceğini bildirdi. Mumcu, tasarının 1. maddesini okutarak, parti gruplarına söz verdi.

CHP Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Onur Öymen, tasarıyla mayınların temizleyecek şirkete, bu arazileri 44 yıl kullanma hakkı verilmesinin öngörüldüğünü belirterek, ülkenin 50 yıllık geleceği açısından önemli bir konu olduğunu söyledi.

Mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda 2001 yılında Hükümet ile Genelkurmay Başkanlığının görüşmeleri sonucunda çıkarılan kararnameyle mayınları temizleme işinin Genelkurmay Başkanlığına verildiğini bildiren Öymen, mayınların temizlenmesi için Komite oluşturulduğunu ve ihtiyaç duyulan 35 milyon doların bir kısmının ödendiğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığının "biz bu işi yapamayız" şeklinde görüş belirtmediğini bildiren Öymen, "Elinizde yazı olduğunu söylüyorsunuz, getirin bu kürsüde okuyun. Genelkurmay Başkanlığının böyle bir işi yapamayacağını ilan ettiğine inanmıyoruz. Elinde kroki var, kendi döşediğini mayını temizleyemeyecek mi? Mayın temizleme işinde Maliye Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığından daha mı tecrübeli? Bırakın TSK'yı, polis bile Ergenekon kapsamında eliyle koymuş gibi bombaları yerin altından, suyun altından bulup çıkarıyor. CHP, TSK'nın kendi döşediği mayınları temizleyemeyeceğine inandıramazsınız" diye konuştu.

Türkiye-Suriye sınırında 615 bin 419 mayın, Türkiye'nin diğer yerlerinde ise 921 bin 80 mayının döşeli olduğunu kaydeden Öymen, kullanım karşılığı mayınlı arazilerin temizlenmesinin Danıştayın önceki ihaleyi iptal kararına aykırı olduğunu savundu.

One minute nerde kaldı ?

Sınırdaki toprakların, o bölgede yaşayan vatandaşların atalarının toprakları olduğunu ve bu toprakların yarım yüzyıllığına özel şirkete verilemeyeceğini dile getiren Öymen, "Daha önce açtığınız 2 ihaleye teklif veren firmalardan anlaşıldığı gibi bu işi, İsrail firmasına veya İsrail ortaklı firmalara ihale edeceksiniz. One minute nerede kaldı? Davos'ta esip gürlüyordunuz. O bölgede yaşayan insanların haklarını böyle mi koruyacaksınız? Mayınları temizlemek için verecek 40 milyon dolarınız yok, Başbakan'a 60 milyon dolara uçak alıyorsunuz. O parayla toprakları kendi vatandaşlarımıza verelim. Başbakan'ın bir uçağı da eksik olsun. Hükümet karar vermiş, sofrasını kurmuş, şimdi tezgahlıyor. Biz bunu reddediyoruz. Derhal tasarıyı geri çekin" ifadesini kullandı.

"Mayın aptalca bir silah"

MHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Erdal Sihapi ise 1950'li yıllarda Türkiye-Suriye sınırının 510 kilometrelik bölümüne döşenen mayınların, 178 bin dönümlük alanı kapsadığını belirterek, "Mayın, en mantıksız, en aptalca silah; döşeyene de zarar verici bir silah" dedi.

Sınırın diğer tarafında kalan bölümünde tarım yapıldığını ve bazı yerlerde petrol çıkarıldığını, Türkiye bölümündeki arazinin ise döşeli mayınlar nedeniyle çorak bir arazi olduğunu bildiren Sipahi, şimdiye kadar bu mayınların temizlenmiş olması gerektiğini söyledi.

Mayınların temizlenip temizlenmeyeceğinin değil, nasıl temizleneceğinin tartışıldığını ifade eden Sipahi, şöyle devam etti:

"Mayınları kim döşemiş? TSK. Nasıl temizleneceğini de en iyi TSK bilir. TSK'nın 100 civarında mayın temizleme tankı var; teçhizatı, eğitimi, tecrübesi var. 2008 verilerine göre terör örgütü PKK'nın döşediği mayınların yüzde 71'i bulunmuş. TSK'nın 'biz yapamayız' dediğine yönelik evrak getirin, kanıt gösterin. TSK, 2002 yılında mayınların yabancılara temizletilmemesi yönünde görüş verdi. Bunu nereden biliyoruz çünkü o dönemde MHP iktidar ortağıydı."

Milli namus ve şeref 44 yıllığına yabancıya emanet ediliyor

Türkiye-Suriye sınırının temizletilerek kullanılması işinin yabancılara verilmemesi gerektiğini kaydeden Sipahi, "Hudut kutsaldır, milli namus ve şerefin korunduğu yerdir; bu nasıl namus ve şereftir ki 44 yıllığına yabancıya havale ediliyor" dedi.

TBMM Başkanvekili Mumcu, tasarının 1. maddesinin üzerindeki görüşmeler devam ederken, çalışma süresinin dolduğunu bildirerek yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.