Afrika'da yeni Afganistan

ahmetcoskunaydin@hotmail. com

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Yeni yıl insanlığa beklenen huzuru getirdi diyemeyeceğiz. Gerek ülkemizde ve gerekse de dünyanın çeşitli yerlerinde düne kadar var olmayan yeni sorunlar patlak verdi. 
 
Mali bunlardan biri. Bir Afrika ülkesi olan Mali'de 'İslamcı Grupların' ayaklanmasını bastırmak için, eski patron Fransa bu ülkeye askeri harekat başlattı. Fransa Savunma Bakanının (Jean-Yves Le Dranan) açıklamalarına göre Mali'yi aşırı İslamcı gruplardan kurtarmak  için havadan ve karadan askeri harekat düğmeye çoktan basıldı. Bu ülkeye deniz harekatı ise söz konusu değil. Çünkü nerdeyse her tarafı çöl ve denize kıyısı yok. 
 
Fransa'nın bu girişimi bir çok ülkeden destek görüyor. Örneğim Avrupa Birliği ülkeleri Mali ordusunun eğitimi için işbirliği kararı alma aşamasındalar. 
 
Bunun yanında komşu ülkelerden Nijer, Togo, Burkina Faso, Senegal ve Gana ile Benin de bu ülkeye asker göndereceklerini açıkladılar. Fransa ise asker sayısını artıracağını duyurdu. 
 
Mali, Dünya'nın en fakir ülkelerinden biri. Kişi başı gelir 1000 (bin) dolar civarında. 
 
Fakir olan ülkenin altın zenginliği yanında çok bol tuz yatakları ve pamuk üretimi söz konusu. İslam dininin Afrika'da yayılma merkezi de olan Mali yaklaşık 1.6 milyon kilometrekare. Mali dünya insanlık mirasına örnek olan eşsiz güzellikte ki kerpiç  Çingareyber Camii'nin de evsahibi. Tabii doğal güzelliklerini koruyan Timbuktu kenti de bu ülkede bulunuyor. Ama şimdi Mali bunlarla değil de savaşla anılıyor. 
 
Malide kopan kavganın altında yatan islamcı grupların ülkenin kuzeyinde çok büyük bir alanı ellerine geçirmiş olmaları ve merkezi otoriteyi tehdit etmeleri. 
 
Mali neden yeni bir Afganistan olabiliri? Burada halkın büyük çoğunluğu Tuareg. Bu halk sadece Mali'de yerleşik değil. Komşu ülkelere de dağılmış durumdalar. Öyle ki Cezayir, Libya yanında, Fas'ın güney kesimlerinde de yerleşikler. Sayıları 2 milyona ulaşan Tuareg'lerin birbirleriyle dayanışma ihtimali hiç de az değil. Böyle bir ihtimal olayların yayılmasının ana nedenini oluşturabilir.
 
Böyle bir durum ise savaşın yayılmasını ortaya çıkarır. Unutulmuş kara kıta Afrika, yeniden eski efendilerin aklına geldi...
 
Mali olayı şimdiden Dünya gündemine oturdu bile. Gündemden düşmesi de Tuareglerin, mağlubiyetine bağlı... Süreyi bu durum belirleyecek...
 
Not: Değerli gazeteci M. Ali Birand'ın kaybı ile Türk basını, PUSULASINI yitirdi. Basın camiasının ve sevenlerinin acısını içtenlikle paylaşırım. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir