Baykal'ı korumak için 2 milyar dolar ayrıldı
Ahmet Coşkunaydın
Adını Türkçe büyük köl 'den(Göl) alan Baykal için kollar sıvandı. Bir diğer adı da 'Sibiryanın Mavi Gözü' olan Baykal son yıllarda özellikle atık sulardan gelen kirlilik tehdidi altındaydı.
Rusya Federasyonu Doğal Kaynaklar Bakanı Yuriy Trutnev sadece Rusya'nın değil Dünyanın da bir ortak hazinesi olan Baykal için ciddi koruma tedbirlerine başvurulacağını duyurdu.
Bakan Trutnev 'Baykal Gölünün Korunması ve Baykal Doğal Bölgesinin 2012-2020 Yıllarında Sosyal ve Ekonomik Gelişimi ' adlı programı yaşama geçirebilmek için 57 milyar rublelik (Yaklaşık 2 milyar dolar) bir bütçenin ayrıldığını duyurdu.
Önümüzde ki 8 yıllık bir sürede harcanacak bu para ile başta Dünya mirası olan Baykalın doğal güzellikleri korunacak. Bunun yanında ormanların korunması, ve gölün çevresinin düzenlenmesi de ele alınacak. Eğer her şey yolunda giderse Baykal gölüne dökülen atıklarda 2020 yılında günümüze göre yüzde 70 oranında bir azalma sağlanacak.
Marmara Denizinin nerdeyse üç katı büyüklükte (Yaklaşık 31. 500 kilometre kare) alana sahip olan Baykal gölü halen Dünya'da var olan içme suyunun beşte birini içeriyor.
uzunluğu 636 kilometre, genişliği ise 80 kilometreye varan gölün çevresi ise 2000 kilometreyi buluyor. Gölün tek başına Kuzey Amerika'da bulunan tüm göllerden daha fazla su taşıması ise bir başka özellik.
Üzerinde 22 ada bulunan göle 300'e yakın nehir,dere, çay su taşırken bir tek Angora nehri gölden su alıp akıyor.
Uzmanlara göre Baykal'da bulunan tatlı su rezervleri 23. 000 kilometre küp miktarında.
UNESCO'nun koruması altında bulunan göl özellikle Sovyetler Birliği zamanında etrafında kurulan orman işletmeleri nedeniyle ciddi bir tehdit altına girmişti.
Rusya Devletinin Baykalın korunması için attığı bu adımın sadece Ruslar için değil, tüm insanlık adına bir umut olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
Baykal bugün bir çok Rus doğasever için en önemli gezi ve dinlenme yeri sıralamasında ilk sıraları tutuyor. . .