Bir alışveriş, bir yardım
Değişim Yelpazesi'nin bu haftaki konusu "Buy 1 Give 1" platformu
Her lokantaya gidişinizde, aç bir çocuğun karnını doyurduğunuzu düşünün. Satın aldığınız her bir kitapta, bir yerlerde bir ağacın dikildiğini hayal edin. İçtiğiniz her fincan kahvede, temiz içme suyuna muhtaç bir ailenin ihtiyacına kavuştuğunu hissedin. Doktora her gidişinizde, bakıma muhtaç birini de tedaviye kavuşturduğunuzu farz edin. Üstelik tüm bu olağanüstü şeylerin siz yerinizden hiç kıpırdamadan gerçekleştiğini hayal edin. Dünya ne kadar farklı bir yer olurdu, değil mi? Bütün bu hayaller, bir ütopyanın veya insanları alışverişe sürüklemek için çevirilmiş bir reklam filminin parçası değil.. Bunlar, birkaç sosyal girişimcinin başlattığı uluslararası yardım hareketinin gerçekleştirdikleri.
"Buy 1 Give 1" Nedir?
Buy 1 Give 1 (B1G1), internet üzerinde bir yardımlaşma platformu. Üyeleri, kar amaçlı şirketler, bireyler ve yardım kurumları. Amaçları, birbirlerinden güç alarak fark yaratmak. Kar amaçlı şirketler, satış bazında gelirlerinin ufak bir kısmını yardım projelerine ayırıyorlar. Yardım kurumları projelerini iş dünyasından gelen bağışlarla yürütüyorlar. Bireyler ise, gerek kendi bireysel bağışlarıyla, gerekse üye şirketlerden ettikleri alışveriş ile dünyanın bir diğer ucuna yardım elini uzatmış oluyorlar. Üyeler arası paylaşım ve büyüme günden güne yaygınlaşıyor, satışlar ve üye sayısı arttıkça, yardım projelerine katkı da büyüyor. Bugün, B1G1, 14 ülkeden şirketlerin, 22 ülkeden yardım kurumlarının düzenlediği 600'ün üzerinde projeyle dünya genelinde yayılıyor.
Ben Nasıl Katkıda Bulunabilirim?
Ben bir birey olarak ne kadar yarar sağlayabilirim? Birkaç çalışanı olan küçük bir işletmeyim, nasıl dünyanın diğer ucuna etki ederim, diye soruyorsanız çok şey yapabilirsiniz. Daha doğrusu ufacık bir yardımın karşılığında büyük değerler yaratabilirsiniz. Aç olanı açlıktan, acı çekeni acıdan, umutsuz olanı umutsuzluktan kurtarabilirsiniz. Üstelik internet yakınlığında sadece birkaç dakika içinde sizden çok uzaklarda yaşayan bir çocuğun hayatını değiştirebilirsiniz.
Öncelikle, B1G1'in yarattığı bu küresel yardımlaşma köyüne dahil olabilirsiniz. Bu köyün sakinleri, küçük-büyük işletmeler, hedef projeleriyle yardım kurumları ve tüketiciler. Ortak noktaları; geri vermenin, paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemini keşfetmiş ve harekete geçmiş olmaları. Siz de hep yardım etmek istemiş ama iş yoğunluğundan zaman ayıramadıysanız veya doğru yardım kuruluşunu bulmakta zorlandıysanız, B1G1 websayfası size tüm gerekli bilgileri sağlarken, yardım etmeye ve fark yaratmaya ne kadar yakın olduğunuzu hissettirecek.
B1G1 portalı size birey olarak her alışverişinizde veya üretici ya da satış firması olarak her satışınızda sizin belirlediğiniz miktarın tümünün yardıma gitmesini sağlıyor. Bu yardımlar, dünyanın çeşitli yerlerinde ihtiyacı olanlara temiz su, yiyecek, tedavi ve eğitim olanağı veriyor. İşletmelerin satışından ayrıldıkları yardımın tümü, seçilen projeye gidiyor.
Başarıyla iş modelini anlatan web sayfası, aynı zamanda katılımcı şirketin ne kadar fayda sağlayabileceğini de tek bir klikle gösteriyor. Web sayfasında 'feel the impact' tuşuna tıklayarak, satışlarınızla ilgili birkaç soruya cevap verip, yardıma ihtiyacı olanlara ne kadar fayda sağlayabileceğinizi görebilirsiniz. Örneğin, bir cafe işletmecisi olduğunuzu varsayalım. Günde 30, ayda ortalama 900 kahve satıyorsunuz. Birim başına karınız çok yüksek değil, dolayısıyla 1 cent bağış yapmak istiyorsunuz. Ayda sadece 9 dolar katkıda bulunarak, 900 kişinin bir günlük veya bir kişinin 900 günlük içme suyu ihtiyacını karşılamış oluyorsunuz. Tüketici olarak günlük ihtiyaçlarınızı giderirken veya üretici olarak satışınızın bir kısmını paylaşarak basit ve etkili bir şekilde topluma geri veriyorsunuz. Ayda 9 dolar şanslı olanlarımız için sözü edilmeyecek bir tutar, ancak fakir ülkelerde su ve yemek bulmak için mücadele edenler bu yardımlarla hayatta kalıyor.
Nasıl Yardım Yapabilirim?
Öncelikle, www.b1g1.com adresine giderek, kendinizi veya işletmenizi üye yapmanız gerekli. Buy1Give1 lisansını kullanabilmek için platform günde 1 dolar alıyor. İşletmenizde hangi ürün veya servisin B1G1'a dahil olacağını seçin. Sonra, iki soruya cevap verin.
1. Satışınızın ne kadarını yardıma ayırmak istiyorsunuz?
2. Yardımınız hangi projeye katkı sağlasın?
Bu soruları netleştirdikten sonra, sattığınız ürün başına belirlediğiniz tutar her ay otomatik olarak, yardım etmek istediğiniz projeye katkı sağlayacaktır.
B1G1 aktif olarak dünyanın dört bir yanında 600'ün üzerinde projeyi desteklemektedir. Sizin ürününüzün projeye nasıl destek verdiğini kendi öykünüzü yazarak paylaşabilirsiniz. Bir restoran işletmecisi için, 'Siz keyifle restoranımızda yemeğinizi yerken, bilin ki Afrika'da çocuklar sıcak yemeğe kavuşuyor' veya bir gözlük mağazası için, 'Bizden aldığınız her gözlük, görme engelli çocukların tedavisine destek veriyor.' Öykünüz, iş alanınızı yansıttığı gibi, desteklediğiniz projeye duyduğunuz bağlılığı da gösterecektir. Her ay veya çeyrek yılda size satışlarınızla ilgili sorular sorulacak, satışınızdaki değişiklikleri yansıtmanız sağlanacaktır.
Projelerin Sonuçları Neler?
Sonuçlar, umut ve ilham verici.
Eylül 2009'da 130 bin 621 satış sayesinde,
• 17 bin 192 çocuk okula başladı;
• 19 bin 135 yetim çocuğun karnı doyuruldu;
• 70 bin kişi temiz içme suyuna ulaştı;
• 15 evsiz eve kavuştu;
• Malezya'da körlere 4 bin 320 gün boyunca oturabilecekleri yerler temin edildi;
• Seks ticaretinden mağdur kalan 4 bin 258 genç kız tedavi gördü.
Yardım Kurumu Olarak B1G1'e Nasıl Katılabilirim?
B1G1 yönetimi yardım kurumu seçiminde oldukça titiz bir süreç izliyor. İlk etapta bir anket dolduruluyor, daha sonra projenin detayları ele alınıyor. Kurumların geçmiş faaliyetleri araştırılıyor, projeler değerlendiriliyor, maliyetler hesaplanıyor. Her detay netleştikten sonra proje B1G1 kapsamına alınıyor. Yardım yapan şirket ve bireyler de paralarının nereye gittiğini net olarak görebiliyorlar.
Şirketlerarası rekabetin başabaş gittiği bir dönemdeyiz. Bir şirketi bir diğerinden ayıran ürün-hizmet kalitesinin yanı sıra, o şirketin toplumdaki imajı. Time Magazine'e verdiği bir röportajda Bill Gates 'Yaratıcı Kapitalizm' olarak tanımladığı, insanların bir ürünü diğer ürüne tercih etmelerinin arkasındaki nedenin, o şirketin topluma yararlı şeyler yapmasına ve yardım etmesine bağlıyor. Müşterilerinin o şirkete saygı duyması gibi, çalışanlar da o şirkette çalışmaktan gurur duyuyor. B1G1 gibi bir sosyal yardımlaşma hareketine üye olmakla, şirketiniz sosyal sorumluluğunu her satışta yerine getirebilir. Büyüme ve yapılan işe anlam katma, müşteriler, işletmeler ve yardım kurumları arasında kurulan derin bağlantı sayesinde gerçekleşiyor.
Olaya ticari açıdan baktığımızda ise, şirketler; pazarlama stratejilerini oluştururken, bu oluşumun içinde var olmanın getirdiği avantajları da kullanabiliyorlar. Şirketlerin ürünlerini ya da hizmetlerini pazarlama aşamasında B1G1 içinde var olduklarını vurgulamaları, takdir görmelerini ve tercih edilir olmaları da sağlıyor kuşkusuz. Bir anlamda kazan-kazan ilkesine paralel bir uygulama... Sonuçta alan da memnun, satan da.
B1G1'in Fikir Annesi – Masami Sato
Temmuz 2007'de kurulan B1G1, Japon girişimci Masami Sato'nun bebeklerinden biri. 9 yıl Yeni Zelanda'da gıda sektöründe patron olan Sato, hayatın anlamını insanlara yardım etmekte bulmuş ve bu fikrini aynı fikirde olanlarla paylaşmak için B1G1'ı kurmaya karar vermiş. Vizyonu, insanlara yardım ederek farkındalık yaratmak ve büyümek. Topluma geri vermek veya sevdiklerine karşılık beklemeden sevgi, para ve destek vermek, genelde insanların olgunluk dönemine kadar bekliyor, erteleniyor. Çoğu insan iş, başarı, para gibi hırsların peşinde uzun seneler geçirirken 'almak' üzerine kurulu bir hayata yöneliyor, vermek çoğu zaman hiç aklına gelmiyor ya da yapılacaklar listesinin en sonunda oluyor. İşte, Masami Sato, 'almak' üzerine kurulu toplumun çoğunluğunu 'vermek' yönüne çekmeye çalışıyor. Amacı, bireyler orta yaşlarına gelmeden bu alışkanlığı yerleştirmek. Karşılıksız vermenin dünyayı daha iyi bir yaşam alanı haline getireceğine inanıyor.
Sato bu vizyonunu çok genç yaştaki bireylerde görünce çok mutlu oluyor. Muhammed Ahshik, B1G1 girişimcilerinin en genci, sadece 13 yaşında. B1G1'a yardım etmeyi sevdiği için katılmış. Tam bir girişimci ruha sahip olan Ahshik, 8 yaşındayken tebrik kartları satarak para kazanmaya başlamış. Bugün bu genç yaşında, yazar, konuşmacı ve girişimci. Amacı doktor olup ihtiyacı olanlara ücretsiz tedavi vermek. Ahshik'in kitabını aldığınızda, bir çocuk okula gidebilecek.
Hayatımızda küçük değişikliklerle küresel bir değişime katılmamız bize internet yakınlığında. Her satışın ardında anlamlı bir amaca hizmet etmek isteyen şirketler, yardım etmek isteyen bireyler, dünyanın her yerinden amaçlarının desteklenmesini isteyen yardım kurumları, bu değişimin parçası olabilirsiniz.
Steve Jobs'ın dediği gibi, "Dünyayı değiştireceklerini düşünecek kadar çılgın olanlar, dünyayı değiştirenlerdir." Dünyayı değiştirenlere katılın!