”Her şey bugün ve gelecek nesiller için”

Faruk Şüyün'ün bu haftaki konuğu; Procter & Gamble Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alo, Pantene, Orkid, Prima, Blendax, İpana, Gilette ve diğerleri... Son 23 yılda günlük yaşamımızda karşımıza sık sık çıkan bu markalar, Procter & Gamble (P&G) ürünleri... P&G bunları üretirken günümüzdeki ve gelecek nesiller için tüketicilerin yaşamlarını iyileştirmek adına topluma ve çevresine katkı sağlayan projeleri de hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu projeleri konuşmak üzere P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat ile sohbet edeceğim bu hafta:

P&G'nin küresel yardım platformu "Yaşa, Öğren, Başar" ile Türkiye'de gereksinim içinde olan 0-13 yaş çocuklara yönelik programlar geliştiriyorsunuz. Bunun için konusunda yetkin kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birçok sosyal sorumluluk projesine imza atıyor, böylelikle de yılda 2 milyon çocuğun yaşamına dokunuyorsunuz... Biz, söyleşimize en son çalışmadan başlayalım: P&G Türkiye ve Darüşşafaka Cemiyeti'nin yürüttüğü "Hayalden Gerçeğe Projesi" ile Darüşşafakalı ve Mardinli çocuklar ortak hayallerine ulaştı geçtiğimiz günlerde.

"Kurumsal amaç söylemimizdeki 'bugün ve gelecek nesiller için' sözcükleri, sürdürülebilirlik anlayışını işimizin tam merkezine koyma ve iş süreçlerindeki uygulama kararlılığımızı gösteriyor. P&G Türkiye ve Darüşşafaka Cemiyeti'nin 2009 yılında başlattığı, Darüşşafakalı öğrencilerin önderliğinde tüm çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürmeyi amaçlayan 'Hayalden Gerçeğe Projesi', P&G'nin tüm dünyada sürdürdüğü 'Yaşa, Öğren ve Başar" Global Yardım Platformu'nun Türkiye'deki adımlarından birisi.

Hayalden Gerçeğe Projesi, çocukların ilk hayaline Nisan ayında Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde hizmete açılan 'Fatin Gökmen Hayalden Gerçeğe Planetaryumu' ile hayat verdi. Geçtiğimiz günlerde sizin de katıldığınız etkinlikte  ise Türkiye'de kültürel miraslara çocukların gözünden bakmak için Darüşşafakalı ve Mardinli öğrenciler, ortak bir hayalde buluştular. Çocuklar, Mardin'in kültürel mirasını, eşsiz doğal güzelliklerini fotoğraflarıyla ölümsüzleştirdiler. Ardından gazetecilerin önderliğinde 'Hayalden Gerçeğe Mardin Gazetesi'ni hazırladılar.

İlk olarak Darüşşafakalı ve Mardinli 90 çocuğun bir araya geldiği Hayalden Gerçeğe Projesi'nin fotoğraf programı, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da gerçekleşti. Mardinli çocuklarla İstanbul fotoğraflarını paylaşan Darüşşafakalılar, Mardin'in güzelliklerini de Mardinli öğrenciler eşliğinde keşfettiler."

Siz de fotoğrafla ilgileniyorsunuz ve etkinliğe çocuklarla birlikte katılıp fotoğraflar çektiniz...

"Biz P&G olarak çocukların yetenekleri çerçevesinde hayallerini gerçekleştirmekten ve onlarla birlikte üretiyor olmaktan çok mutluyuz. Ben şahsen fotoğraf sanatıyla amatör düzeyde de olsa ilgilendiğimden onların atölye çalışmalarına katıldım. Çocukların gezide, fotoğraf çekimlerinde ve gazeteyi hazırlarken gösterdiği uyum, duyarlık ve paylaşımları ile gururlandık. Ortaya çıkardıkları fotoğraflar ve değerli gazetecilerin önderliğinde hazırladıkları 'Hayalden Gerçeğe Mardin Gazetesi' bizim için çok anlamlı bir eserdir."

Projenin bir sonraki ayağı nerede gerçekleştirilecek belli mi?

"'Hayalden Gerçeğe Projesi' ile önümüzdeki dönemde Türkiye'nin farklı noktalarında daha çok çocuğa ulaşmayı istiyoruz. Programın bir sonraki durağının Safranbolu olması için çalışıyoruz. Sonraki programlar için de çocuklardan hayallerini, projelerini bekliyoruz."

Siz de bütün meraklılar gibi, daha okul yıllarındayken fotoğraf çekmeye başladınız değil mi?

"Evet, lisede... Tabii filmler siyah beyazdı o yıllarda ve biz, onları karanlık odada kendimiz kâğıda basıyorduk... Böylelikle fotoğrafçılığın temellerini öğrendik. Bunları böyle öğrendiğiniz zaman yaptıklarınız hayatınız boyunca hobiniz oluyor. Her zaman bir fotoğraf makinem oldu. Gittiğimiz yerlerden bir hatıra olarak yakaladığımız bir enstantane, hayatımızdan bir parçayı belgelemek gibi bir şey… Geçen gün düşünüyordum herhalde 50 değişik ülkede fotoğraf çekmişimdir. Seyahatlerimde görüyorum bir sürü insan yanlarına fotoğraf makinelerini almıyorlar, çünkü belki de nasıl çekileceğini bilmiyorlar."

Yine siyah-beyaz mı devam ediyorsunuz, renkli mi?

"Vallahi siyah beyaz çektiğim oluyor. Esasen şimdiki yeni teknolojiyle inanılmaz imkânlar var. Eskiden fotoğrafçılığın keyfi başkaydı; makine kapalı kutu, her şeyi ayarlıyordunuz, ışık nereden geldi falan ona göre çekiyordunuz. Çekiyor, sonra bir hafta bekliyordunuz... Banyo olacak, basılacak, gelecek, ondan sonra bir bakıyordunuz flu çıkmış resimler. E tabii yeni teknolojiyle şimdi her şeyi ekranda görebiliyorsunuz."

Fotoğraflarınızla bir sergi açmayı düşünmüyor musunuz?

"Esasen bir gün bütün arşivlerimi temizlemek istiyorum. İstediğim kadar fotoğrafçılıkla, çektiğim fotoğraflarla vakit geçiremiyorum, onları arşivlemem lâzım. Basılmış olanlar var, bazılarının negatifleri var. Kocaman bir kutu içinde duruyorlar. Tabii elektronik fotoğraflar son yıllarda çıktı. Onların bilgisayarlarda arşivlenmesi daha kolay. Elektronik çektiklerimden attıklarım çok, en azından 3'te 2'si. Çünkü çektikten sonra bakıyorsunuz istediğiniz kalitede çıkmamış. Ama epey bir arşivim oldu. Hatta oradan güzel bir kitap bile düşünebilirim… Esasen güzel bir düzenlemeyle, altlarına da hatıralarla birlikte kitap olabilirler. Ama biraz bekliyorum…"

"Çocukların hayata sağlıklı bir başlangıç yapmalarını sağlayarak yaşamalarına; öğrenme yeteneklerini artıracak yer, araç-gereç ve programlarla öğrenmelerine ve hayatta başarılı olmalarını sağlayacak yeni beceriler geliştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz" deniliyor P&G Türkiye'nin ilkelerinden söz ederken... Bu anlamda, 16-17 senedir ergenlik çağındakilere yönelik bir projeyi sürdürüyorsunuz: ERDEP...

"P&G'nin markalarından biri olan Orkid, Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın işbirliği ile Ergenlik Dönemi Değişim Projesi'ni (ERDEP) yürütüyor. 1993-2009 yılları arasında tüm Türkiye'de 81 ilde 10 milyon öğrenciye ulaşan bir program bu. Gençlerin, yaşadıkları fiziksel ve ruhsal değişiklikler konusunda bilgilendirilmesi, ergenlikten genç yetişkinliğe geçerken karşılaştıkları sorunların sağlıklı ve mutlu bir şekilde aşılması hedefleniyor.

Program kapsamında ilköğretim okullarının 6. ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ve öğrenci ailelerine ulaşılıyor. Eğitimler ilköğretim okullarında konunun uzmanı 'proje eğitmenleri'nin verdiği bir saatlik ders dışı etkinlik olarak yapılıyor. Eğitimi takiben Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Birimi tarafından hazırlanmış ve Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış öğrenci eğitim kitapçıkları ve veli mektupları katılımcılara dağıtılıyor."

Ya erkek çocuklar?

"Aynı şekilde erkek çocuklarda da eğitime başladık... Yüz bakımı, sivilce, sakal traşı, hijyen gibi konularda..."

Aileler bu projelere nasıl yaklaşıyorlar?

"Çocuklar, anneleriyle geliyorlar. Özellikle kızlar. Belki Türkiye'nin her yerinde değil, ama Anadolu'ya, köylere kasabalara gittiğimiz zaman kız çocuğunun iyi bir eğitim alması için gördük ki annelerin de eğitime ihtiyacı var, onları da davet etmeye başladık bazı yerlerde. Onlar da katılınca çok etkili oluyor."

P&G Türkiye olarak 23 yıldır öncü ve uzun soluklu projeler oluşturarak topluma katkılarda bulunmayı sürdürüyorsunuz. Bunlarda birisi de "Özel Olimpiyatlar."

"P&G Türkiye ve Migros, 2004 yılından bu yana zihinsel engelli gençleri, çocukları hayata bağlamak ve başarmalarını sağlamak amacıyla tükitecilerin de destek verdiği bir kampanya düzenliyor.

Amaç, özel sporcular ile ailelerine başarıya giden yolda destek olmak ve şans verilirse neler başarabilecekleri konusunda toplumda farkındalık yaratmak. Kampanya kapsamında 6 yılda 3 bin sporcuya kazanma şansı verildi. Yılda iki ay süren kampanya çerçevesinde her yıl Migros mağazalarında satılan P&G ürünlerinden elde edilen gelirin belirli bir bölümü 500 zihinsel engelli sporcunun eğitimini desteklemek amacıyla Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu'na aktarılıyor. Kampanya desteğiyle yetişen özel sporcularımız, her yıl yurtdışında gerçekleştirilen Uluslararası Özel Olimpiyatlar Organizasyonlarında onur verici başarılar kazandılar... Biz de Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödüllerinden birine değer görüldük..."

Şirket çalışanlarına yönelik  çalışmalarınızla bitirelim söyleşimizi...

"Sosyal Yardımlaşma Kulübü'müz var, gönüllü çalışanlar ile faaliyet gösteriyor. Gönüllüler, çocukların eğitimi, hayvanları koruma, kadınların gelişimi, insani yardım ve çevre konusunda pek çok projeye önderlik ediyorlar.

Bir de çalışanların iş ve özel hayatı arasında dengenin sağlanması, çalışanlar arasındaki işbirliği ve ileşitimin artırılması amacıyla kurduğumuz Soyal Etkinlik Kulübü'müz var. Kulübün düzenlediği, çalışan ve ailelerine yönelik aktivitelere yılda 500 kişi katılıyor."

P&G'nin bazı sosyal sorumluluk projeleri

P&G Mahalle Afet Gönüllüleri

P&G Türkiye, Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı işbirliği ile üretim tesislerinin yer aldığı Gebze'ye deprem, sel gibi afetlerde büyük rol üstlenecek, içinde olası bir felaket durumunda gerekli olacak malzemelerin yer aldığı bir Mahalle Afet Destek Merkezi kazandırdı.

Ace Siverek Çatom - Çok Amaçlı Toplum Merkezi

Ace'nin 2001 yılında Şanlıurfa Siverek'te GAP İdaresi işbirliği ile kurduğu Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde dokuz yıldır süren faaliyetlerle, ACE ÇATOM'a devam eden kadınlara yaşam kalitesini artırmak amacıyla bilgisayar, resim, halı dokuma ve nakış gibi çeşitli eğitimler veriliyor ve bu sayede evlerine ek gelir sağlama imkanına kavuşuyorlar. ACE ÇATOM kurslara katılanların çocuklarını bırakabilecekleri bir çocuk yuvasına da sahip. P&G gönüllüleri her yıl bu merkeze giysi, oyuncak, erzak ve kitap yardımları yaparken kız çocuklarının okumasına da destek veriyorlar.

Ariel Color Activ AKUT işbirliği

Ariel Color Activ tarafından inşası gerçekleştirilen ve halkın AKUT tarafından acil durumlara karşı eğitilmesi amacını güden İskender Iğdır İlkyardım Eğitim Merkezi 28 Mart 2000 tarihinden bu yana Ataşehir'de hizmet veriyor. Merkezde, dağ ve doğa koşullarında kurtarma, deprem ve sel olmak üzere üç ana branşta teorik derslerin verildiği derslikler dışında, uluslararası standartlarda uygulama laboratuarları, ilkyardım deposu, enkaz maketleri, kaya tırmanış - iple iniş ve çıkış - sedye indirme - dar alan kurtarmaları uygulamalarının çalışıldığı çok amaçlı kule ve köpek eğitim tesisleri yer alıyor.

Ariel- Tansaş işbirliğiyle ÇATOM'A destek

Ariel ve Tansaş 2007 yılında düzenledikleri giysi bağışı kampanyası ile GAP İdaresi'ne bağlı Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'ne (ÇATOM) destek verdi. Türkiye genelindeki Tansaş mağazalarındaki bağış kutularında iki ay süreyle toplanan giysiler, Ariel tarafından temizleyip tasnif ederek ihtiyaç sahiplerine dağıtılır hale getirildi. Kampanya boyunca toplanan 50 binin üzerindeki kıyafet, ÇATOM tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

"Alo hijyenik beyazlar"dan hijyen eğitimleri

Alo Hijyenik Beyazlar, Türk İnfeksiyon Vakfı'nın (TİV) da hijyen eğitimleri başlattı. Özellikle çocukların hijyenin önemini sıkılmadan, severek öğrenebilmeleri için eğitim çalışmaları değişik mecralarda yürütülüyor. Hijyen eğitimleri çerçevesinde anne ve çocukları için içeriği TİV tarafından hazırlanan hijyen kitapçıkları bastırıldı; içinde çeşitli bilgisayar oyunları ve ödüllü yarışmaların da olduğu, www.hijyenikailem.com adresli internet sitesi yayına hazırlandı; eğitimlerin yürütüldüğü illerde "Hijyenik Ailem" konulu resim ve öykü yarışması düzenleniyor.

Alo Automat Beyaz Bir Gelecek Bölge Kalkınma Projesi

"Beyaz Bir Gelecek Bölge Kalkındırma Projesi" kapsamında Güneydoğu Anadolu'da çeşitli çalışmalar sürdüren Alo Automat, UMUT 2000 projesiyle çocuklara umut götürüyor. GAP İdaresi himayesinde ve TEGV ile ortaklaşa yürütülen projede 20 bin Güneydoğulu çocuk ilk kez bilgisayarla tanıştı. Yine "Beyaz Bir Gelecek Bölge Kalkındırma Projesi" çerçevesinde 19 Haziran 1999 tarihinde Alo Automat tarafından Şırnak'ın ilk çocuk parkının açılışı gerçekleştirildi.

Ace'den selzedelere Destek

Ekim 2006'da Güneydoğu Anadolu'da maddi ve manevi kayıplara neden olan sel felaketinden sonra bölge halkının ihtiyaçlarını tespit etmek üzere, Ace öncülüğünde Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki afet bölgelerinde 3-4 aylık ihtiyacını karşılayacak kadar kişisel hijyen, temizlik ve bebek bezi ürünlerinin bulunduğu paketler ulaştırıldı.

Pantene Zihinsel Özürlü Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi

1996 yılında yapımına Pantene Pro-V'nin katkılarıyla başlanan Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi'nin açılışı 28 Nisan 2001 tarihinde gerçekleştirildi. 0-14 yaş arası yatılı ve 0-21 yaş arası gündüzlü olarak zihinsel özürlülere eğitim, rehabilitasyon, bakım ve ailelere danışmanlık hizmeti veriliyor. Merkezde 30 yatılı, 200 gündüzlü zihinsel özürlü çocuğa 30 personel hizmet veriyor.

Müzikten basketbola hobileri olan bir CEO...

Siz, müzikle de ilgileniyorsunuz… Elektrogitar çalıyorsunuz ve ilk grubunuzu, yatılı olarak okuduğunuz Darüşşafaka Lisesi'nde 16-17 yaşlarındayken kurduğunuzu biliyoruz. Yoğun iş temponuza rağmen, müzikten vazgeçmediniz ve şirketin yönetici ve çalışanlarını bir araya toplayan 'Fazla Mesai Orkestrası'nı kurdunuz. Sadece şirket aktivitelerinde değil, bazı barlarda da sahneye çıkıyorsunuz. Şirketin on ikinci katında bir odaya kapanmayan, hobileri olan, çalışanların arasında dolaşan bir yöneticisiniz…

"Tarihi, felsefeyi, bahsettiğim gibi fotoğrafı ve müziği seviyorum. 15 yaşında okul korosunda saz çalmaya başladım. Sonra gitar da öğrendim. Gençliğimden beri müziği hiç bırakmadım…

Gruba gelince aslında amacımız bir şirket gecesinde birkaç şey çalmaktı. Herkes o kadar hoşlandı ki biz bunu devam ettirelim dedik. Şu anda 4 yıl oldu ve çalışmalarımız bir şekilde devam ediyor. Gittikçe de daha iyi oluyor. Aramızda şirkette benim gibi deneyimli olanlar da 3-5 yıldır çalışanlar da var. Bir araya geldiğimiz zaman müzik konuşuyoruz, müzikle ilgileniyoruz. Bu parçayı doğru çaldık, çalmadık, bazen onlar daha iyi çalabiliyor ve ben onlardan öğreniyorum."

Bu arada sizi resim sergilerinde de görüyoruz...

"Fırsat buldukça gidiyorum."

Koleksiyonunuz var mı?

"Evde duvarlarda resimler asılı, koleksiyon denilecek bir seviyede değil ama var. Resimlerimin hiçbiri röprodüksiyon değil..."

Sporla aranız nasıl?

"Ben basketbol oynuyordum."

Profesyonel mi?

"Hiçbir zaman profesyonel olmadım, ama bir ara ciddi seviyede oynuyordum. İkinci ligde oynuyordum. Darüşşafaka'dayken lisede genç takımda, A takımında, sonra sakatlandım bırakmak zorunda kaldım."

Hâlâ spora devam ediyor musunuz?

"Oynuyorum, ama eskisi kadar zıplayıp atlayamıyorum. Daha çok yürümeyi seviyorum, arada sırada da basketbol..."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir