Dijitalin inceliklerini erken keşfetmek

Teknoloji yaratıcılığın sınırlarını zorlarken dijital dünyanın inceliklerini herkesten önce keşfedenleri parlak bir gelecek bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




Dünyanın en yaygın hızlı yemek zincirlerinden biri müşterilerinin gözündeki "obezite ve sağlıksız beslenme" imajından rahatsızdı.  Geleneksel yöntemleri deneyen ancak bir türlü bu imajdan kurtulamayan yöneticiler en sonunda milyonlarca insana tek elden ulaşmaya karar verdiler; dijitali etkin kullanacaklardı. Bir beslenme ağı oluşturuldu ve dietisyenlerin de desteğiyle öncelikle sadece bir bölgeye özel lokal bir program oluşturuldu ve şirketin doğru beslenmeye olan taahütü vurgulandı. Sonrasında ise o bölgedeki doğru beslenmeyi destekleyen girişimlerin bir ödül vasıtasıyla maddi manevi desteklenmesi sağlandı. Daha sonra ise önceliği çocuklarının sağlıklı ve hesaplanması beslenmesi olan anne blog yazarları tanınmış bir dietisyen ile bir araya gelip markanın hikayesini dinlediler. Sorularını sordular, cevaplarını aldılar.  Bütün bu süreçler online olarak da yayınlandı.  Şirket, tüketicilerin erişimine açık olan programın web sitesinde de dietisyenin çözüm reçetelerine, beslenme taktiklerine yer verdi ve lokal sosyal medya hesaplarından da bu içerik paylaşıldı. Sonuçlar inanılmazdı… Sosyal medyada yüzde 2300 artış ve marka ile anılan olumlu beslenme yönündeki içerik artışı sağlanmıştı… Şirket dijitali etkin kullanımıyla büyük beğeni topladı. Bugün şirketleri adeta bir sırat köprüsünden geçiren dijital, geleneksel dünyanın sınırlarını zorlarken, dijitale hak ettiğini önemi veren şirketleri parlak bir gelecek bekliyor…

YENİ DÜNYADA İŞ YAPMAK

Özünde hedef kitleyi tespit etmek ve bu kitlelere, doğru mesajın doğru bir şekilde teslim edilmesini sağlamanın yollarını arayan halka ilişkiler dijital dönüşümden nasibini almış durumda.  Bir zamanlar fakslanan basın bültenleri, gazetelerin ana haber kaynağıyken bu eski makineler artık tozlu raflarda yerini aldı. Bir zamanlar tamamen yazılı basın odaklı olan halkla ilişkiler,   basın bültenlerini fakslar, gazetecilerle telefon görüşmeleri yapar, basın toplantıları ve öğle yemekleriyle ilişkilerini yürütürdü. Bugün ise bu faktörlerin önemini göz ardı etmeden kaynaklarının bir kısmını dijitale saklayan şirketler için yeni bir çağ başladı…

MARKA AVUKATI YARATMAK

Dijital iletişim hizmet verilen markalarla ilgili internette yer alan tüm içeriği gerçek zamanlı olarak takip etmek, tepki vermek ve olumsuz algıyı olumluya çevirmeye çalışmak olarak özetlenebilir.  Araçları ise –şimdilik!- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) olarak adlandırılan arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için uygun içerik geliştirmek, sosyal medya, bloglar ve multimedya. Markaların online dünyada doğru kelimeleri kullanarak konuştuklarından emin olmayı amaçlayan dijital PR'ın en büyük araçlarından biri markanın bulunamadığı ortamlarda da menfaatlerini gönülden savunacak "marka avukatları".  Peki bunu nasıl yapıyor?  Markayı seven ve destekleyen insanlar ve gruplar bulmak bu işin püf noktası olarak görülüyor.  Mesela Amerikalı halı markası Flor, kişisel blogunda markanın özel bir tasarımı hakkında yazan bir anne blog yazarını keşfetti ve kaçırmadı. Sadece 50 bin takipçisi olan bu yazar o kadar etkindi ki ne zaman marka hakkında yazsa web sitesi ziyaretçi akınına uğruyordu. Şirket bu blog yazarına yönelik özel bir üretim yaptı ve kendisiyle paylaştı. Markanızı sevenlere ve destekleyenlere özel davranmak gönüllü marka elçileri yaratmanın olmazsa olmazı.  Elçinizin milyonlarca fanı ya da takipçisi olması gerekmiyor. Önemli olan markanız hakkında heyecanlı ve tutkulu olması.

HASSAS DENGE İÇİN ORTAK AKIL

Tıpkı bir zamanlar internetin ortaya çıktığı ve yayınların dijitalleşmeye başladığı dönemde olduğu gibi, teknoloji ve yeni nesil kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, iletişimi yeni bir yere doğru götürüyor. İş yapış biçimlerini bu yeni düzene en kısa sürece adapte edenlerin şansı daha yüksek. Doğal seleksiyon ortamında en güçlünün değil, yeniliklere en kısa sürede adpate olduğunu unutmamak gerekiyor. Evet,  güçlenen rekabet, bilgiye erişimin artması,  tüketicilerin bilinçlenmesi, markaların müşterisini anlayan, ona değer veren ve daha yakın olmak istemesi, markaları 'Dijital' ortama taşıyor. Burada dikkat edilecek nokta ise gelenekseli tamamen ihmal etmek ve dijitale yönelmenin medya iletişimini yok etmesi ve düzgün bir şekilde entegre olmamak gibi görünüyor. İnandırıcı hiçbir altyapısı olmayan bir sürü sığ "dijital" gürültünün arasında mesajınızın kaybolması an meselesi. Oysa Gelenekseli unutmadan dijitale uzanmak ve hassas dengeyi tutturmak çok zor değil... Tüm bu karmaşada ortak akıl ve muhakeme gücünüzün önemini yadsımayın. Gelenekseli de bırakmadan dijitale tutunun...

Dijital PR için 10 ipucu:

1.Marka elçilerinizi bulun ve onlarla işbirliği yapın
2.Hikayenizi anlatmak için multimedya içerik kullanın ve ilham verecek konuşmaları tetikleyin
3.Gündemi takip edin. Hikayenizi gündemdeki konulara uyarlayın.
4.Kitlenizle daha güçlü iletişim kurmak için duygulara hitap edin. ( video bunun için iyi bir yol)
5.Mesajınızı iletmek için benzer fikirlere sahip gruplar ve insanlarla işbirliği yapın.
6.Markanızı destekleyen bir topluluk bulun.
7.İlginç online içerik bulmak için offline etkinlikleri ve toplantıları kullanın. (Gelenekselin gücünden faydalanın)
8.Yaratıcı ve ilginç olmak için şansınızı zorlayın.
9.Önce dinleyin  ve araştırmanızı iyi yapın.
10. Marka elçilerinizin içeriklerini mutlaka paylaşın. Markanızı sizden bağımsız  -ve ücretsiz- öven birilerini asla kaçırmayın.

Başarılı dijital Basın Bülteni için

• Bültenin amacını ve hedef kitlesini net olarak belirleyin
• Web sitesinde gördüğünüz bir kelime veya birkaç sözcükten oluşan ifadeden ilgili sayfaya verilen linkler "çapa link" (anchor text) olarak adlandırılır ve bu linkler basın bülteni yazarları için kritiktir. Çapa linkler doğru kullanıldığında okuyuculara ek bilgileri sağlamak için de önemli bir yöntemdir.
• Anahtar kelimeleri ve cümleleri araştırın (bülten başına 1-2)  Bu kelimeleri başlık, alt başlık ve ana metinde kullanın.
• İdeal uzunluk genellikle 400 ile 600 kelime, bir sayfayla iki buçuk sayfa arasındadır.
• Başlığınızı mümkün olduğunca kısa tutun – 60 ile 80 karakter bunun için uygundur. Spotunuz biraz daha uzun olabilir – fakat onu da iki satır ya da daha kısa tutun.
• Bağlantı verirken "burayı tıklayın" kullanmayın bunun yerine anahtar kelimeleri kullanın.
• Alternatif formatların yanı sıra (pdf, word) farklı medya tiplerini kullanın ( görsel, video, ses)
• Etkileşimi görmek için URL'lerin içine takip kodlarını yerleştir.
• Bülteninizi şirketinizin web sitesindeki basın odasına mutlaka koyun.
• Duyurun! Blog post versiyonunu hazırlayın ve bülteninizin linkini ekleyin.
• Bülteni dağıtın (PRWeb, Marketwire, PRNewswire ve Business Wire gibi servisleri keşfedin)
• Tercihen bültenin bir sosyal medya versiyonunu da dağıtın.
• Trafiği, arama motoru sıralamasını, sosyal medyadaki yayılımını sıkı takip edin.

McDonald's marul üreticisiyle tüketicisini dijitalde buluşturdu

McDonald's Avustralya oldukça ilginç bir aplikasyon yaptı. Akıllı telefonlara indirilen TrackMyMacca's isimli uygulamada McDonald's restoranlarında yenen yemeklerin hikayesi gösteriliyor.  Şirket, tüketilen besinlerin nereden geldiği, malzemelerin nasıl elde edildiğine dair bilgi vererek tüketicilerine güven sağlıyor. Öyle ki yediğiniz hamburgerin içindeki tüm malzemelerin nereden geldiği, hangi üreticinin yetiştirdiği gibi bilgiler uydu aracılığıyla tespit ediliyor ve biraz önce yediğiniz marulu üreten çiftçiyi size el sallarken ve bilgi verirken görebiliyorsunuz.


PAZARLAMA BÜTÇELERİNE DİJİTAL DEVRİM GELİYOR

Adobe Akdeniz Ülkeler Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Zeynep Tokman Cesur

Dijital pazarlama; pazarlama ve iletişim dünyasını nasıl dönüştürüyor?

Dijital pazarlama, pazarlama ve iletişim dünyasını derinden etkiliyor. Pazarlama profesyonelleri, ürün yöneticileri ve ajanslar; markaları dijital dünyada ve dijital pazarlama aracılığıyla konumlandırmak ve bu alanda en güçlü şekilde var olmak için yepyeni stratejiler geliştirme durumunda kalıyor. Dünyada dijital pazarlama alanında bazı geleneksel modeller var ve bunlar halen geçerliliğini koruyor, arama motoru optimizasyonu ve e-mail kanalı gibi. Ama sosyal medya ve video yayıncılığı gibi en güncel trendler bu dünyayı baş döndürücü bir hızla değiştirirken, şirketler ve markalar da bu dönüşüme ayak uydurabilmek ve hatta bu dönüşümde öncü olabilmek için yoğun çaba harcıyorlar.

Pekii bu dönüşüm pazarlama sürecini nasıl etkiliyor?

Dijital pazarlama geleneksel pazarlama süreçlerini dönüştürüyor. Dijital pazarlama süreçleri hali hazırda şirketlerin hızla aksiyon almak istedikleri unsurların başında gelmeye devam edecek. 2012'de de pazarlama yöneticilerinin gündeminin ana unsurları arasında yer alan dijital pazarlamanın önümüzdeki beş yıl içinde gündemin en tepesinde yer alacağı düşünülüyor. Dijital pazarlama geleneksel pazarlama süreçlerini dönüştürürken, toplam pazarlama dünyası içindeki payını da artıracak. Şu anda dijital pazarlamanın tüm pazarlama içinde payının yüzde 10'larda olduğu, 2020 yılında ise bu payın yüzde 40-50'yi bulabileceği düşünülüyor.

Dijital pazarlama bütçesi daha kısıtlı KOBİ'lere ne gibi fırsatlar sunabilir... Bu fırsatlardan nasıl yararlanabilirler?

Dijital pazarlama pazarlama bütçesi kısıtlı herkes için çok önemli. Dijital pazarlama araçları kullanıldığında karşılığında harcamaların etkisini ölçmek geleneksel pazarlama araçlarına göre çok daha kolay. 2013 yılında dijital pazarlama ayrılan kaynaklarda yüzde 20-30 oranında artış bekliyoruz. Önümüzdeki yıl şirketlerin daha fazla yeni müşteri bulmaya ve mevcut müşterileri tutmaya yönelik faaliyetlere odaklanacağını, bunun için de arama motoru pazarlama, e-mail, sosyal medya, mobil reklamcılığa yatırım yapacağını düşünüyoruz.
Dijital hayatın her alanında yaşam alışkanlıklarımızı etkilemeye başladı...pazarlama da bunlardan nasibini alıyor.

Önümüzdeki dönemde offline pazarlamanın etkisini yitireceğini düşünenlerden misiniz?

Dijital pazarlamanın yeni gelişen araçları gelecekte pazarlamanın temel unsurlarını oluşturacak, bu kesin. Fakat bu gelişme günümüzdeki geleneksel kanalların tümüyle yok olması anlamına gelmeyecek. Aksine dijital pazarlamanın imkanlarının fiziki kanalların varlığını güçlendirmeye hizmet de edebileceği düşünülüyor. Yeni pazarlama trendlerinden "omnichannel" da bu doğrultuda verebileceğimiz örneklerden. Omnichannel trendi, tüketiciyi dijital ve fiziki kanalların hepsinde yakalamayı amaçlıyor. Pazarlama entegre bir şekilde hem dijital hem de geleneksel kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor.

Dijital pazarlamada dünyada ve Türkiye'de son trendler nelerdir?  Türkiye'de ve dünyada dijital pazarlamaya dair gelecek öngörüleri, gelecek tahminleri, 2013'te neler olacak?

2013'te dijital pazarlama ile ilgili yapılan öngörülerde mobilite kavramı ve mobil teknolojiler ise en çok dillendirilen kavramlardan biri. Markaların bu sene mobile çok daha fazla yatırım yapacağı bilgisi ışığında, mobil platform üzerinden son kullanıcılara erişilebilen pazarlama ve reklam modelleri medya planlarında daha fazla yer alacak.  Markalar sosyal medyada hayran sayılarını artırmak için çalışmalarına devam ederken son kullanıcıların marka adına konuştuğu, konuşabileceği kurgular, kampanyalar, çalışmalar ve ürünler ortaya koyacak.  2013'te arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda sosyal olarak tüketilen ve paylaşılan yüksek kalitede orijinal içerik yaratılmaya çalışılacak. Yıllardır e-mailin biteceği yorumları yapılıyor ama e-mail kesinlikle ölmeyecek, yaşayacak, dijital pazarlamanın önemli bir parçası olmaya devam edecek.2013′te, kitleye en uygun içeriği veren, daha iyi planlanmış mail kampanyaları göreceğiz.

Dijital pazarlama konusunda Adobe'nin vizyonu, faaliyetleri, sunduğu teknolojiler neler?

Adobe olarak Dijital Medya ve Dijital Pazarlamaya odaklandık. Bu noktada dijital pazarlama alanındaki tüm yeni eğilimleri en yakından takip ediyoruz. Müşterilerimize bu alanda Digital Marketing Suite çözümünü sunuyoruz. Adobe Dijital Pazarlama Paketi, çevrimiçi pazarlama girişimlerinin performansına detaylı bir bakış sağlayan web analitik ve web sitesi optimizasyon ürünlerinin yer aldığı bir pakettir. Bu çözümümüz, kurumların bilgili kararlar vermesini ve çevrimiçi pazarlama programlarının başarısını garantiliyor. Güçlü web analitikleri ve web sitesi optimizasyon ürünleri içeren Adobe Dijital Pazarlama Paketi ile başarılı çevrimiçi inisiyatifleri yürüten eyleme geçirilebilir, gerçek zamanlı veri ve detayları sunarak, pazarlamacıların çevrimiçi pazarlama programları ile yatırım getirisini artırmaları sağlanabilir.