Fareli köyün kavalcısının sırrı içerikte gizli

İçerik enflasyonunda ayrışmak ve büyülenen tüketiciyi peşinden sürüklemek de mümkün.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Amsterdam'daki Hans Brinker Oteli'nin sahipleri 40 yıldır otelleriyle gurur duyuyordu. Ancak bu gururun kaynağı "başarı ve müşteri memnuniyeti" değildi. Bilakis… "Müşterilerimizi 40 yıldır hayal kırıklığına uğrattığımız için gurur duyuyoruz. Az güvenlikli bir hapishane kadar konforluyuz, bozuk musluklarımız ve sabahları bayat yumurtamız var " diyorlardı kendilerini anlattıkları kelimelerde... Ünlü seyahat sitesi TripAdvisor'da, tek yıldızlı oteli yerden yere vuran 182 olumsuz yorum bulunmaktaydı.  Kalitesiz hizmet ve kötü reytingleri oteli öne çıkaran özellikleriydi… Otelin web sitesine baktığınızda ise bunların hiçbirini saklamadıklarını açıkça görebiliyordunuz. Tam tersine web sitesinde otelin en kötü resimleri esprili bir dille sunuluyor, geceliği 25 Euro'luk otelin öğrencilerin ‘kurtarıcısı' olduğu ve bu alanda madalya hak ettiği söyleniyordu. Öyle ki, kendi klasmanında çok daha iyi oteller olmasına rağmen Hans Brinker hepsinin önüne geçiyor ve kötü içeriğini en iyi şekilde kullanarak pazarlama stratejisini bunun üzerine kuruyor. Kötü yorumları bir nişan gibi başarıyla taşıyan bu otel, olumsuz da olsa elindeki içeriği yaratıcı bir şekilde kullanıyor ve markayı ironik de olsa başarıyla konumlandırıyor.

SOSYAL MEDYA İÇERİK İSTİYOR

Sunulan bir içerik aracılığıyla tüketicide marka sadakati yaratmanın yollarını arayan işletmelerin sayısı giderek artıyor. Bu yüzden içerik pazarlaması yani content marketing son dönemde hararetli tartışmaların gündeminde. Peki nedir bu içerik? Nasıl elde edilir? İçerik pazarlama, markaların çeşitli kanallar aracılığıyla hedef kitlenin ilgisini cezbedecek içerik üretmesi ve bu sayede o kitleyi tüketiciye dönüştürmesi olarak tarif edilebilir. İçerik Pazarlama, elinizde olan, markaya dair materyalleri adeta bir hamur gibi şekillendirip yaratmayı, bunu kullanırken stratejileri belirlemeyi ve marka gücünü artırmayı sağlıyor. Aslında değeri yeni yeni anlaşılıyor. Çünkü internette, sosyal medyada tüm paylaşımlarımız bir içerik oluşturmayı gerektiriyor.   Son dönemde içerik pazarlamanın yükselişe geçmesinin bir nedeni; yaratılan içerikle tüketiciye fayda sağlama gerçeğinin markalar açısından daha da iyi anlaşılması. İçerik pazarlamanın tanımına baktığımızda bahsettiğimiz bu fayda kavramına, çok şeyi dahil etmek mümkün ancak içerik pazarlamasının temelinde ilgi çeken, merak uyandıran, ihtiyaç karşılayan ve sürdürülebilir bir stratejiye dayalı içerik üretimi yatıyor.

KULLANIM YÜZDE 90'LAR SEVİYESİNDE

Content Marketing Institude'un araştırmasına göre internet üzerinde şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarında (B2B) içerik pazarlama kullanım oranı yüzde 90'lara varmış durumda. Önümüzdeki 12 ay içerisinde içerik pazarlamaya daha fazla kaynak ayıracağını söyleyen B2B firmaların oranı ise yüzde 60.  B2B pazarlamada bugün en sık kullanılan içerik pazarlama yöntemi yüzde 79 ile makale yayınlamak. Sosyal medya firmaların yüzde 74'ü, blog'lar yüzde 65'i, e-bültenler yüzde 63'ü, örnek olay değerlendirmeleri yüzde 58'i ve kişiler ile gerçekleştirilen çalışmalar yüzde 56'sı tarafından tercih ediliyor. Firmaların yüzde 69'u içerik pazarlamayı marka bilinirliğini arttırmak, yüzde 68'i yeni müşteri kazanmak, yüzde 67'i satış potansiyeli oluşturmak ve yüzde 62'si müşteri sadakati sağlamak için kullanıyorlar.  B2B firmaları pazarlama bütçelerinin yaklaşık yüzde 26′sını içerik pazarlamaya ayırıyorlar. Firmaların yüzde 62'si bu konudaki faaliyetlerini dışarıdan tedarik ediyorlar. İçerik pazarlamayı aktif olarak kullanan firmalar arasında çok tanıdık isimler var. Coca Cola, Mint.com ve American Express bunlardan bazıları. Fakat içerik pazarlama düşük maliyet ve yüksek geri dönüş imkanı sağladığı için kısıtlı pazarlama bütçesine sahip yeni girişimler tarafından da tercih edilen en önemli yöntemlerden biri.

MOTİVE ET VE TIKLAT

Peki,  sosyal medyaya dönük içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?Öncelikle üretilen içerik motivasyon sağlamalı… Bugün günde yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği haber sitelerinde "Gitmeniz gereken En iyi 10 destinasyon", "Yapmanız gereken 5 şey"  gibi onlarca içeriğe rastlıyorsunuz. Bunun sebebi insan psikolojisinde yatan çözüm ve sınıflandırma merakını içerik uzmanlarının çöznüş olması.Bu başlıkları görünce heyecanlan,  merak eden insan adeta  mutluluğun anahtarına bir tık uzaktaymış da gizli  formül kendisiyle paylaşıyormuş gibi hissediyor. Zaten adeta refleksif bir şey olan ‘'Tıklamak'' insanların oturup üzerinde düşündükleri bir şey değil. Tüketicinin ise karar verme süresi anlık. Bu yüzden içeriğinizin tıklanma hevesi uyandırması öncelikle içerik başlığından geçiyor. İçerik başlığında ‘'Zayıflamak için 10 reçete'' , ‘' Nasıl gidilir…., ‘'Yapılır'' gibi sözcüklere yer verilmesi o içeriğin tıklanabilirliğini arttırıyor. Online içerik uzmanı ve stratejist Shelly Bowen, "İçerikle etkileşim için mutlaka yeni bir şey sunmamız gerekiyor: Yeni bir perspektif, beklenmedik bir gülümseme veya yardımı olabilecek motive edebilecek, eğlendirecek bir şeyler sunmalısınız. İçeriğinize bağlamak için okuyucunuzun baktığında daha önce görmediği ancak bir şekilde kendini ilişkilendirebileceği bir şeyler sunmalısınız" diyor.

İYİ İÇERİK BOL ÜNLEMLİ CÜMLE DEĞİL

Sonraki adım ise başlıkta söylediklerinizi gerçekleştirmek olmalı. Çünkü hayal kırıklığına uğrayan tüketici, içeriğiniz tatmin edici değilse hayal kırıklığına uğrayacak ve bir daha dönmemek üzere yarattığınız içeriği terk edecektir.  İçerik başlığı teyit etmeli, insanlar yazıyı okuduklarında, videoyu izlediklerinde veya içeriğiniz her şekildeyse sonucunda aldatıldıklarını hissetmemeli aksine bir fayda sağlamalılar. Yoksa, popülarite uğruna zedelenen itibarla baş başa kalmanız işten değil...  Yazar David Drickhamer,  "Abartmalar ve bol ünlemli başlıklar iyi ve ilgi çekici içerik anlamına gelmez.  İçeriğe etkileşim iyi bir hikaye yaratmakla başlar, ve iyi hikayeler ayrıntılar, bilgiler ve şaşırtıcı faktörler ister. İş dünyasında da hayatın her alanında olduğu gibi iyi hikayelere kısa yoldan ulaşılmaz"  diyor.  İçeriğiniz de sizin bir ürününüzdür. İnsanlar içeriğinizden ya bir şey öğrenmeli, ya eğlenmeli ya da gerçek hayatına adapte edebileceği birikimler elde etmelidir. Ancak bu takdirde içeriğiniz değerlidir.

PAYLAŞABİLMEK ESASTIR

Peki yarattığınız mükemmel içerik çok sevildi diyelim… Peki bunun yayılımını nasıl sağlayacaksınız? Bunun için,her içeriğinizin sonunda sosyal paylaşım butonu, butonlar yalnızca birkaç büyük sosyal ağ oyuncusunu değil, piyasada rağbet gören 10-15 sosyal ağı kapsaması gerekiyor. Daha önce hiç bahsedilmeyen bir konudan bahsetmek, daha önce bahsedilen bir konuyu detaylı ve ciddi şekilde incelemek, İçeriği okuyan kişileri heyecanlandırmak kısaca hislere tercüman olmak paylaşımın ana sebeplerinden biri. Öte yandan yaratılan içeriğin arama motoruna uygunluğı da oldukça önemli.  Arama motorları çoğunlukla başlık kısmında, yazının hemen başında ve yazının sonunda anahtar kelime bulunduran içerikleri, o anahtar kelime arandığında ilk sayfalarda çıkarmayı severler. Çünkü aranan konuyla en alakalı ve kaliteli içeriği ilk sayfalarda göstermek ve kullanıcılarını memnun etmek hedefindedirler. Kullanıcılarını arama yaptıklarında alakasız içeriklerle gereksiz bilgi bombardımanına tutmaz, en azından bunu ilk sayfalarda yapmaz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, anahtar kelimelere odaklanarak kelime enflasyonu yaratmamak Belki siz henüz bayat yumurta sattığınızı itiraf edecek kadar cesur olmayabilirsiniz, ancak görünen o ki bugün hakkınızdaki en kötü yorumlar bile yaratıcı bir içeriğin parçası olabiliyor. Takdirini kazandığınız ve dürüstlüğünüzü seven müşteri sizi bırakmak yerine daha çok tıklıyor, paylaşıyor, size de artan ilgiyi arkanıza yaslanıp izlemek düşüyor…

MarketifProfs tarafından yayınlanan 2013 içerik Pazarlama Raporuna Göre:

• B2B pazarlama yapanlar daha fazla harcama yapıyorlar, sosyal medyayı her zamankinden çok daha yoğun kullanmıyorlar
• B2B pazarlamacılar çok daha fazla bilinmezlikle karşı karşıya: Üçte biri içeriklerinin etkinliğinden yeterince emin değil.
• Ortalamaya baktığımızda B2B'ciler pazarlama bütçelerinin yüzde 33'ünü içerik pazarlamaya ayırdı. (bir önceki yıl %26 idi) Katılımcıların yarısı (%54) önümüzdeki yıl içerik pazarlama harcamalarını artırmayı hedefliyor.  
• İçerik taktikleri her zamankinden daha fazla kullanılıyor. Araştırma raporları, videolar, mobil içerik en büyük artışı göstermiş durumda.
• Linkedin çok popüler. B2B'ciler ortalama 5 dağıtım kanalı kullanıyor, ancak en popüler kanal Linkedin.