Sosyal medya karmaşasında kaybolmayın

Sosyal medya enflasyonunda markasına uygun mecrayı seçen markalar hedefi onikiden vuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



Her zamanki sıkıcı rutininde geçmesi beklenen toplantının çehresi, takım elbiselilerin çoğunlukta olduğu toplantı odasının kapısı açılmasıyla birlikte birden değişti. Odaya kot pantolonları ve t-shirtleriyle giren sosyal medya ekibi içerideki ağır havayı fark edip derin bir nefes aldılar. Önlerinde uzun ve yorucu bir toplantı vardı… Dünyaca ünlü markanın yöneticileri artık sosyal medyada aktif olmak istediklerini söylüyorlardı. Çok büyüklerdi ve burada da büyük oynamak istiyorlardı. "Her yerde biz konuşulmalı, her yerde olmalıyız… Bu alanda da liderliğimizi göstermeliyiz” diyen hırslı yöneticiye sosyal medya pazarlamasını anlatmak zorlu bir sınav olacaktı. "Belli alanları seçmeliyiz." diyen sosyal medya ekibine ateş püsküren takım elbiselileri ikna etmek kolay olmadı ancak sosyal medya ekibi galip geldi… Sosyal medyanın adeta keskin bir bıçak olduğu şu günlerde hangi mecrayı nasıl kullandığınız giderek daha fazla önem kazanıyor. Niceliğin peşinde koşarak, her yerde olmak için çabalayan markalar giriştikleri amansız yarıştan yorgun ayrılırken, nitelikli sosyal medya pazarlaması yapanlar ise hedefi onikiden vuruyor.  

Paylaşılan marka olmak

Sadece pazarlama iletişiminde değil, tüm yaşamımızda her şeyin "like” ile başlayıp bittiği bir dönemdeyiz. Neredeyse tüm iletişim twitter, facebook gibi sosyal ağlar üzerinden dönüyor. Facebook’ta ulaşılan hayran sayısı en popüler pazarlama mesajlarının başında geliyor. Başta uluslararası şirketler olmak üzere hazır giyimden turizme, finanstan havayoluna kadar her sektörden binlerce markanın önceliği önce beğenilen, sevilen, sonra da paylaşılan (hatta iletişim kurulan) marka olmak haline geldi. Aslında her dönem hızlı bir değişim vardı. Ancak, son yıllarda teknolojideki akıl almaz ilerleme, ürünlere ve pazarlama stratejilerine daha net yansımış durumda. "Pazarlama nedir ?" sorusuna pek çok farklı cevap verilebilir. Bu cevaplardan birisi de doğru yerde ve doğru zamanda markanızı tanıtmak olabilir. Evet, mecra seçimi kadar zaman seçimi de çok önemli pazarlamada. Sosyal medyanın bugün geldiği noktada ise kafalar karışık…

Başarısızlığa sürüklenmeyin

Özellikle pazarlamanın sosyal medya tarafında birçok marka başarısızlığa sürükleniyor. Bu başarısızlığa sürüklenmenin temelinde ise 'her mecrada var olmak' hırsı yatıyor. Markalar öncelikle kendilerine sosyal medyada neden var olmak istediklerini sormalılar. Aldıkları yanıt sadece satışları arttırmak ise hangi mecranın bu durumu daha kolay şekillendireceğini belirlemeleri ve buna göre strateji üretmeleri şart. Aldıkları yanıt müşteri ilişkilerini güçlendirmek veya müşterilere ait bilgilere ulaşmak ise  tercih edecekleri sosyal ağın daha farklı odaklarla belirlenmesi gerekiyor. Pinterest’in satışları arttırmada, Twitter'ın ise müşteri ilişkilerinde güçlü olduğu artık bir sır değil.

Doğru kanalı seçmek

Araştırma ve danışmanlık hizmetleri veren TNS'in CEO'su Matthew Froggatt'ın dediği gibi "Yanlış kanal seçmek de, online dünyanın kakafonisine sadece yeni bir ses eklemek de markaların potansiyel müşterilere erişimini riske eder ve iş gelişimini olumsuz etkileyebilir. Örnek vermek gerekirse Twitter, markanızla ilgili en yeni haberleri vermek, yöneticilerinizin sektör ile ilgili görüşlerini kısaca aktarmak için kullanacağınız bir mecra olabilir. Diğer yandan Facebook, takipçilerinizi sohbete daha fazla dahil edebileceğiniz, görsellerinizi, etkinliklerinizi paylaşabileceğiniz bir mecra olarak kullanılabilir. B2B şirketler daha uzun ve teknik paylaşımlarını düzenli olarak güncelleyecekleri bir blog üzerinden verebilir ve bu noktada Facebook ve Twitter üzerinden de paylaşarak tüm takipçilerine erişebilirler. Aynı şekilde Flickr ,Thumblr ve SlideShare de şirketin kurumsal paylaşımlarını yapabileceği birer platform olarak düşünülebilir. Diğer yandan Linkedin de özellikle Türkiye’de gittikçe daha çok kullanılıyor ve tüketiciye erişmekten çok iş geliştirmeye yardımcı olacak şekilde,  şirketinizi profesyonel bir biçimde tanıtabileceğiniz bir mecra haline geliyor.

Taktiklerinizi önceliklendirin

Pazarlama taktiklerini uygulayacağınız  sosyal ağı belirlerken ürünün cinsi de oldukça önemli bir kriter. Örneğin Pinterest kullanıcılarının %22.8’i değerli aksesuarları inceliyor. Dolayısıyla bu kategoride üretim yapan bir firma için Pinterest oldukça hedef odaklı bir sosyal ağ. Müşterilerinize ait bilgilere ulaşmak ve bu verilerle stratejinizi belirlemek istiyorsanız Facebook en doğru seçim gibi  görünüyor. Müşterilerinizi demografik verilere göre segmente edebileceğiniz en doğru kaynak olan Facebook, insanların %55’inin  aldıkları ürünleri paylaşmayı tercih ettikleri bir platform. Şirketlerin tüm popüler ağllarda olmasının zorunlu olmadığını kaydeden İletişim Danışmanı Itır Özdiker, "Öncelikle her şirket en popüler sosyal medya platformunda ya da bütün sosyal medya platformlarında bulunmak zorunda değil. Bir şirket sosyal medyayı mesajlarını iletmek için  bir mecra olarak kullanacaksa ilk olarak erişmek istediği paydaşlarını belirlemesi ve o paydaşları iyi tahlil etmesi gerekiyor. Paydaşlarının hangi mecrayı hangi amaçla kullandığını tespit etmek de önemli”  diyor.  Diğer yandan platformda paylaşılacak içeriğin niteliğinin de kullanacakları sosyal medya platformuna karar vermek için belirleyici bir etken olması gerektiğini kaydeden Özdiker, "Bunun için markaların pazarlama birimleri iletişim ve sosyal medya ajansları ile birlikte çalışarak doğru sosyal mecra karmasına karar vermesi gerekiyor. Geleneksel iletişim çalışmaları ile sosyal medya planlamalarını paralel bir şekilde ve eş zamanlı olarak yürüten markalar arzu ettikleri verimi alabilirler” diye konuşuyor.

İçeriği iyi belirleyin

Örneğin Kanadalı ev inşaat firması Martell Home Builders evleri için inşaat malzemeleri alan müşterilerinin ihtiyaçlarına odaklanan ve müşterileri için faydalı içerikler paylaştıkları bir blog ile birlikte müşterilerinin inşa edilen evlerini fotoğraf galerileri ile paylaşarak "ev inşa ettirme" deneyimini daha sosyal bir hale getirdi. Böylece Martell Home Builders son kullanıcılarına direkt olarak ulaşmayı başardı. Ford da birden fazla sosyal medya platformunu web sitesi ile entegre ederek kullanıcıları ve hayranları ile etkin bir iletişim kuruyor. Ford’un bloguna girilen en son içerik ve fotoğraf, web sitelerinin ana sayfasına da çekiliyor. Otomobil söz konusu olduğunda görsellik de hayranlara ulaşmak için en güçlü araçlardan birisi olduğundan Ford, Flickr ve YouTube widgetlarını da kullanarak web sayfasını daha eğlenceli ve interaktif bir hale getiriyor.  "Ben her mecrada varım” demek kulağa hoş gelse de gerçeğe yansıması o kadar etkili ve hoş olmayabiliyor. Bu durum da her alanda olduğu gibi sosyal mecralarda da niteliğin ön plana çıktığının kanıtı gibi. Doğru içeriklerle belirlenen doğru mecrayı yakalamak için ise iyi analiz yapmak gerekiyor. Hedefi olmayan geminin hiçbir rüzgarı arkasına alması nasıl mümkün değilse amacı belli olmayan aksiyon, gök kubbenin altında sadece hoş bir seda bırakmaktan öteye gidemiyor.



Facebook markaların hizmetinde

Geçtiğimiz günlerde Facebook, markaların kendi sayfalarında yayınladıkları mesajlar dışında da tüketicilerine ulaşmalarını sağlayan yeni bir uygulama geliştirdi. Bu uygulamada markalar, sadece kendi alanlarıyla ilgilenen kişilerin haber duvarında görünecek mesajlar yayınlayabiliyorlar. Örneğin bir spor markası, yalnızca basketbol fanlarının haber duvarında görünecek şekilde bir mesaj yayınlayabiliyor. Böylece marka, kendi sayfasını beğenmemiş olan ama potansiyel müşterisi olabilecek kitleye de ulaşabilmiş oluyor.

Doğru Sosyal medyayı seçmek için

-Eğer kitleniz profesyonellerden oluşuyor veya işiniz B2B ise, LinkedIn’e göz atmanızda fayda var

-Eğer eğlenceli bir tüketim ürününüz varsa, Facebook iyi bir seçim olabilir. Sosyal paylaşım, hayranlarınızın artmasını da sağlayabilir.

-Stratejinizin bir parçası çalıştığınız endüstrideki deneyiminizi ortaya koymak ve aramalarda daha fazla görünürlük kazanmak ise, sosyal paylaşım ikonlarının da olduğu sürekli yenilenen bir blog işinizi görecektir.

- Mol görsel sağlayabileceğiniz (örneğin turizm) bir sektördeyseniz görsel odaklı Pinterest sizin doğal seçiminiz olacaktır.

-Hangi ülkede reklam hedefleniyorsa, o ülkede en çok kullanılan platformlarda Sosyal Medya Pazarlama yapılmalı. Mesela Facebook Türkiye’de gayet etkinken, Rusya'da Vkontakte.ru (Vk.com) etkili.

-Amacınız müşterilerinize ait bilgilere ulaşmak ve bu verilerle stratejinizi belirlemek ise Facebook sizin için doğru bir mecra olabilir.

-Markaların, ürünün veya hizmetin durumuna göre bir sosyal ağ belirlemek önemli. Örneğin lüks ürünler satıyorsunuz, müşterilerinizin alım gücü yüksek ve sosyal medya ile satışlarınızı arttırmak istiyorsunuz. Şirketiniz B2C şirketi ise Pinterest yerine başka ağlara yönelmek odak noktanızı kaybetmenize ve  verimliliği düşürmenize neden olacaktır. B2B için durumun değiştiğini ve Linkedin’in ön plana çıktığını da söylemekte fayda var.

-İnsanların %68’i ürünü almadan önce ürünün videosunu görmek istiyor. O yüzden Youtube gibi video paylaşım platformlarını unutmamakta fayda var.

- Yönteminizi doğru belirleyin. Örneğin sizin için doğru hedef kitle Facebook uygulamalarına itibar eden yaş aralığında değilse uygulama geliştirmeniz sizi hedeflediğiniz kitleye yaklaştırmayacaktır.