Kufuor'u tanır mısınız?

Ahmet Coşkunaydın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Bir çoğumuz için sadece bir ülke adından ibaret Gana. Oysa Trakya'nın yaklaşık dört kat büyüklüğündeki bu ülke, kıtasının (Afrika'nın) adeta yüz akı durumunda. 
 
25 milyona yaklaşan nüfusuyla Gana, Afrika kıtasının en özgür basınına sahip. Afrika'nın bağımsızlığını kazanan ilk ülkelerinden biri. 
 
Okullaşmanın çok yüksek olduğu, kadınların yüzde 56'sının annelik sigortasından devlet tarafından yararlandırıldığı ülke Gana. 
 
Kısa adı TASAM olan Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy'un konuğu olarak Gana mucizesini yaratan lider İstanbuldaydı. 
 
Gana'da iki kez devlet başkanlığı yapmış olan John Agyekum Kufuor, bu mucizeyi yaratan devlet adamı. İstanbul'da bulunduğu sırada ikili ilişkiler de özellikle ele alındı. 
 
Kufuor, Türkiye ile dış ticaret hacminin halen 50 milyon dolar civarında olduğunu, bunu tarafların gayretiyle en kısa zamanda 500 milyon dolara çıkartmak gerektiğini söyledi. 
 
Ülkesinin İstanbul'a uçakla 6 saat, Berlin ve Londra'ya da yine 6 saat, Amerika'ya ise 8 saat uzaklıkta olduğunu belirten Kufuor, bunun kendileri için çok büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekti. 
 
Kufuor, Gana'da yönetimde bulunduğu 2001-2009 yılları arasında, okullaşmaya büyük önem verdi, çocukların 4 yaşından 14 yaşına kadar olan okul dönemlerinde onların yerel gıdalarla devletçe ve ücretsiz beslenmesini sağladı. Gana, Kufuor yönetiminde yüzde 8.5 oranındaki bir büyüme hızı yakalamayı da başarmıştı. 
 
Halen Dünya'nın ikinci en büyük kakao üreticisi olan Gana, sahillerinde bulduğu dev petrol yataklarıyla da bir başka zenginliğe sahip oldu. 
 
Özgür bir basının olduğu Gana,  aynı zamanda Afrika'da en istikrarlı ülkelerden biri konumunda. 
 
Afrika kıtasının 54 ülkesinden biri olan Gana, doğal kaynaklar açısından da çok zengin. Burada alüminyum, manganez ve boksit de bol miktarda bulunuyor. 
 
Günümüzde Gana'nın en büyük gelir kaynağını kakao başta olmak üzere tarım ürünleri ihracatı ile bazı mineraller ve hammadde ihracatı oluşturuyor. 
 
Kendisi politik olarak istikrarıyla tanınan Gana, Afrika'da yaşanan çatışmalara da barış gücü katkısıyla da biliniyor. 
 
Gana mucizesinin babası John Kufuor, İstanbul'da bulunduğu sırada işte ülkesinin bu atılımlarına dikkat çekti. Kufuor'dan satır başları özet olarak aktardığım gibiydi. . . 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir