Neden bulut bilişime geçmelisiniz?

Yeni kurulan bir firmaysanız, ilk yatırım maliyetlerinizi minimize etmeniz gerekiyorsa, ne kadar sürede ve ne hızda büyüyeceğinizi bilemiyorsanız bulut bilişim hizmetleri imdadınıza yetişecektir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Bu hafta Değişim Yelpazesi'nde konuğumuz Amerikan telekomünikasyon devi Verizon'ın yan şirketi Terremark'ın Türkiye Genel Müdürü Senem Arcan. Terremark, küresel ölçekte veri merkezi ağı ve güvenli çözümleriyle bulut bilişim sistemleri alanında uluslararası bir lider.

Bulut bilişim dünyada hızla ilerlemekte. Birçok global firmanın gerek yazılım hizmeti bazında gerekse platform ve altyapı bazında bulut bilişimden yararlandığını görüyoruz. Türkiye'de bulut bilişim kullanımı ne durumda?

Araştırmalara baktığımızda Türkiye'de bulut bilişim kullanımının çevre ülkeler, yani Doğu Avrupa ve Ortadoğu ile eş seviyede olduğunu fakat Batı Avrupa ve Amerika'dan daha geride olduğunu görüyoruz. Ancak ihtiyaç ve bu doğrultuda kullanım hızla artıyor. Türkiye'de bulut bilişim hizmeti vermeye başlayan pek çok lokal firma mevcut. Bu konuda dünyada iddaalı ve lider konumda olan firmaların ise, Türkiye pazarına önümüzdeki yılın 2. yarısında giriş yapacağına dair duyum alıyoruz.

HEMEN HEMEN HER SEKTÖRE HİTAP EDİYORUZ

Siz Türkiye'de bulut bilişim hizmeti veren firmalardan birisiniz. Müşterilerinizin profili nedir? Genelde hangi sektörlerden, hangi büyüklükte firmalara hizmet veriyorsunuz?

Türkiye'de de, dünyada olduğu gibi, hemen hemen her sektörden ve her büyüklükte firma bulut bilişim hizmetleri kullanmakta. Öğrenciler, uygulama geliştirenler, küçük ölçekli firmalar, genel bir sözleşme ile, çok ciddi erişim ve hizmet taahhütleri bulunmayan, kredi kartı ile ödeme yapılabilen hizmetlerden faydalanıyorlar. Orta ölçekli ve büyük firmalar ise, çok iyi tanımlanmış, servis seviyesi taahhütlerini de içeren, daha uzun süreli sözleşmeler ile verilen hizmetleri tercih ediyorlar.

Türkiye'de de sunduğumuz Terremark'ın e-cloud çözümü, orta ölçekli ve büyük firmalar için olan hizmet kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla, biz orta ölçekli firmalardan dünya devi firmalara kadar geniş bir müşteri kitlesine sahibiz.

Müşterileriniz en çok hangi hizmetlerinizi tercih ediyor?

Terremark'ın 3 tip bulut bilişim hizmeti var. Bu platformların her birini IaaS (altyapı bazında hizmet) kapsamında değerlendirebiliriz.

v-cloud(virtual cloud): Yukarıda da belirttiğim gibi, uygulama geliştirenler, öğrenciler, küçük ölçekli firmalar gibi kesintisiz hizmet almanın çok da kritik olmadığı durumlarda kullanılıyor. Kredi kartı ile ödeme yapılan hizmet türü. Kredi kartı bilginizi girip sunucuyu aktif hale getirdiğinizde, taksimetre hesabı gibi işlemeye başlıyor, kapattığınız anda sona eriyor. Bu hizmetten her ülkede faydalanılabiliyor ancak platformlar Amerika'da olduğundan Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılmıyor.

e-cloud(enterprise cloud): Terremark'ın dünya çapında hizmet verdiği çözüm olan e-cloud, pek çok Terremark veri merkezine yaygınlaştırılmakta. Müşterilerimiz tarafından en çok tercih edilen hizmetimiz de bu. Dünyadaki pek çok firma güvenilirliği nedeniyle bu hizmetimizi kullanmayı tercih ediyor.

Platform kendi içerisinde tamamen yedekli. Sanallaştırma teknolojileri ve Terremark tarafından geliştirilen platform sayesinde sistem sürekli çalışmaya devam ediyor. Başka bir kaynak havuzunu kullanan firmanın daha fazla kaynak kullanımı diğer kaynak havuzlarını etkilemiyor. Güvenlik bileşenleri, dünyada isim sahibi uzmanlarımızca tasarlanmış olmakla birlikte, sistemler 7/24 saldırılara karşı monitor ediliyor. Platforma erişim, pek çok farklı sağlayıcıdan alınan kapasite ile sağlanıyor. Bu nedenle bir erişim sağlayıcıda meydana gelen arıza firmaların e-cloud üzerinde bulunan kaynaklarına erişmesini engellemiyor.

Private cloud hizmetleri: Yeni vermeye başladığımız hizmetlerden biri de, kendi bulut platformunu isteyen firmalara bu platformu kurmak ve istenildiği durumda işletmek. Türkiye'de bu çözümümüze de çok ilgi olacağını düşünüyoruz. Bu alanda birlikte çalışaçağımız firmalar, kendi müşterilerine hizmet vermek isteyen telekom operatörleri ve birden fazla bölüm veya şirkete sahip çok büyük kuruluşlar olarak öngörülebilir.

KAYNAKLARINIZI ARTIRIP AZALTABİLİYORSUNUZ

Bu hizmetlerden ne tür avantajlar sağlıyorlar?

Verdiğimiz hizmet aslında tamamen bir sanal veri merkezi. Firmaların kendi veri merkezlerinde yapmayı hedefledikleri herşey, bir browser aracılığı ile erişilerek sanal ortamda yapılıyor. Yani, bir veri merkezi alanına ihtiyacınız artık olmadığı gibi, soğutmaya, UPS'e, jeneratöre ve bu alanın güvenliğini sağlamaya ihtiyacınız yok. Yedekli ve kesintisiz bağlantı hizmetleri de bunun yanında geliyor.

Sanal bir ortamda tüm sunucularınızı yaratıp, tasarımınızı yapıp, firewall'larınızı yönetip, yük dengeleme tanımlarını yapabiliyorsunuz. Kaynaklarınızı istediğiniz anda arttırıp azaltabiliyorsunuz. Üstelik bunları tek bir ekrandan yapabiliyor, faturanızın ne kadar geleceğini anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz.

Sanal ortama adanmış cihazlarınızı ekleyip, bunları bile aynı ekrandan yönetebiliyorsunuz.

Bulut bilişimle ilgili firmaların en çok tereddüt ettikleri konular veri güvenliği ve hizmet sürekliliği. Bu alanlarda ne tür önlemler alınıyor?

Burada iş bulut bilişim hizmetini seçecek firmaya düşüyor. Firma seçimi yaparken iyi araştırma yapmalı. Öncelikle platformun hangi veri merkezinde bulunduğunu, bu veri merkezinin yapısını ve işletimini detaylıca incelemeli. Daha sonra platformun yapısı ve sunulan hizmetin ciddiyetini değerlendirmeli. Bulut bilişim hizmeti veren firmanın referansları incelenmeli ve ne kadar süredir bu hizmetin verildiği sorgulanmalı. Sözleşmeye çok dikkat edilmeli. Ne gibi servis seviyeleri sağlanıyor, ne gibi taahhütler veriliyor incelenmeli. Üç-beş sunucu, firewall ve storage alıp üzerine sanallaştırma yazılımı kuran pek çok firma ne yazık ki bulut bilişim hizmeti verdiğini iddaa ediyor. Bu nedenle hizmeti seçerken çok dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

Bulut bilişimden yararlanarak küçük fiyatlara geniş bir internet kullanım alanına sahip olan hacker'lar şirket ve bireylerin aktivitelerine büyük zararlar verebiliyor, bulut bilişim bir nevi dolandırıcıların işini kolaylaştırmış oluyor. Bu tür kötüye kullanımlara karşı sektörde ne gibi gelişmeler var?

Evet çok haklısınız. Yukarıda sözünü ettiğim, kredi kartı ile anlık hizmet alınabilen platformlarda bu tür sıkıntıları çok görüyoruz. Bulut bilişim platformu öyle tasarlanmalı ve yönetilmeli ki, platforma erişim yapan, hizmet alan kişi ve firmaların bilgileri, artık o hizmet alınmıyorsa bile tutulmalı. Platform tamamen regülasyona uyumlu ve denetlenebilir olmalı.

Terremark e-cloud hizmetinde böyle bir risk yok çünkü yapılan sözleşmeler en az bir yıllık. Biz hangi firmanın hangi süreyle ne kadar kaynak kullandığını, bu kaynakları kullanırken oluşan erişim loglarını mutlaka tutuyoruz. SAS 70 sertifikasyonuna sahip olan platformumuz Amerikan hükümeti tarafından bile yaygınlıkla kullanılmakta.

BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLIYORUZ

Bilişim alanında hangi ihtiyaçları ön plana çıkan firmalara bulut bilişim hizmetlerini önerirsiniz?

Herhangi bir bilgi işlem alt yapısına ihtiyaç duyan her firma aslında bulut bilişim hizmetlerinden faydalanabilir. Ancak bu hizmetin bazı firmalara kazandırdıkları çok daha fazla. Örneğin; bilgi işlem kaynaklarına (CPU, bellek, disk, bağlantı) ihtiyacınız değişkenlik gösteriyorsa, kullandığın kadar öde modeli çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden değişik coğrafyalarda hizmet veriyorsanız bulut bilişim size çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Aynı anda hem Amerika'daki platformdan, hem Avrupa'dan hizmet alıp, bunları tek bir ekrandan yönetebilirsiniz. Amerika'da Amerika'daki, Avrupa'da Avrupa'daki müşterilerinize hizmet verebilirsiniz. Bu bölgelerde sunucu vs. bulundurmaya, bunların barındırma ve yönetme işlerini düşünmeye hiç ihtiyacınız yok.

Yeni kurulan bir firmaysanız, ilk yatırım maliyetlerinizi minimize etmeniz gerekiyorsa, ne kadar sürede ve ne hızda büyüyeceğinizi bilemiyorsanız, ya da yeni bir hizmet sunmaya başlayacaksanız ve altyapı yatırım kararı bir türlü onaylanamıyorsa, bulut bilişim hizmetleri imdadınıza yetişecektir.

BULUT BİLİŞİM FİRMALARA NE GİBİ MALİYET TASARRUFLARI SAĞLIYOR?

Bulut bilişimin maliyet avantajları pek çok seviyede oluşuyor. İlki altyapı katmanında. Artık bir veri merkeziniz olmadığından alandan, elektrikten, yönetimden tasarruf ediyorsunuz. Bağlantı maliyetleriniz düşüyor çünkü veri merkezleri bu hizmetleri çok büyük ölçekte yaptıklarından elde ettikleri maliyet avantajlarını size yansıtıyorlar.

Bu seviyeden sonra iş donanım maliyetlerine geliyor: donanım almıyorsunuz, bunları güncelleyeceğim diye uğraşmıyorsunuz, yedekli tasarım yapıp neredeyse 2 katı para ödemiyorsunuz. En önemlisi, siz bu yapıyı kendinizde bulundurduğunuzda en yoğun dönem için planlama yapıp ve hatta bunu önümüzdeki 5 yıl için öngörüp bu kapasitede ürün yatırımı yapıyorsunuz. Bulut bilişim platformunda ise, planlamanızı normal yükte normal bir günde ihtiyacınıza göre yapıyorsunuz. Dönemsel olarak daha fazla mı güce ihtiyacınız oldu, kaynaklarınızı anında büyütüp sonra geriye dönebiliyorsunuz. Kısacası kullandığınız kadar ödüyorsunuz. Önünüzdeki 5 yıl için planlama yapmıyorsunuz.

En son seviyede ise personel maliyetlerini düşünebiliriz. Personeliniz, artık yukarıdaki konularla ilgilenmediğinden, şirketinizin ana iş alanında daha iyi hizmet vermek için yoğunlaşıyor. Böylece, konusunda daha uzman ve sizin iş ihtiyaçlarınıza etkin bir şekilde cevap veren personelleriniz oluyor.

 

www.datassist.com.tr