Rusya bira pazarında Türk liderliği

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet Coşkunaydın

Dünyanın en çok bira tüketen ülkeleri sıralamasında önde gelen Rusya'da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bira tüketiminde Dünya'da 4. cü sırada olan bu ülkede şu sıralar Türkler pazar payında başa güreşiyor.

Bira üreticisi Anadolu Efes Grubu Başkanı Alejandro Hymenes, Türkler’in yakın dönemlere kadar yüzde 11 civarında seyreden Rus bira pazarındaki payının  artık yüzde 18'lere dayandığını ve pazarda ikinci en büyük sağlayıcı olduğuna dikkat çekti. Hymenez yapılacak atılımlarla gelecek yıllarda pazar payında birinci sırayı almanın kendileri için en büyük hedef olduğuna dikkat çekti.
Efes Anadolu grubunun Rusya federasyonunda 5 fabrikası bulunuyor. Efes grubu bunun yanında Rusya'nın en tanınmış bira markası olan ve Rus halkı tarafından beğenilerek tüketilen Stariy Melnik'in (İhtiyar Değirmenci) de üreticisi durumunda.

Rus halkı özellikle 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra geleneksel içkileri olan votkadan hızla uzaklaşmaya başlamıştı.

İçinde bulunduğumuz dönemlerde halk artık votka yerine bira içmeyi tercih ediyor. Rus halkı geçmiş yılların özensiz ürünlerinden sonra kaliteli ve özenli bir şekilde üretilen Anadolu Efes ürünlerini ağırlıklı olarak tercih ediyor. Efes Anadolu Grubu Başkanı Hymenez, kuruluşun Rusya dışında içlerinde Moldova, Gürcistan,Ukrayna ve Kazakistan'ın da bulunduğu ülkelerde üretim tesislerinin bulunduğunu söyledi.

Efes Grubu, bu fabrikalarında binlerce insana da iş alanı yaratıyor. İş alanı sadece üretimle kalmayıp, dağıtıcılara kadar ulaşan geniş bir alana yayılıyor.

Efes Anadolu'nun Rusya'da ki yatırımlarının bir başka getirisi de yine Rusya'da Türkler’in kurduğu şişe fabrikasına iş alanı yaratmak.

Rusya'da Şişe Cam'a ait fabrikalarda her yıl üretilen yüz milyonlarca şişe Efes tarafından birada şişeleme amacıyla tüketiliyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir