'Hastalar kanser ilaçlarını alamıyor'

Türk Eczacıları Birliği, hastanelerden temin edilen kanser ilaçlarıyla ilgili olarak, 'Hastalar ilaçlarını alamıyor' iddiasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Üney, kanser ilaçlarının hastanelerden temin edilemediğini belirterek, “Hastalar ilaçlarını alamıyor” açıklamasında bulundu. Öte yandan Üney, ilaçların hastanelerden temini uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini bildirdi.

Üney kanser ilaçlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kanser ilaçlarının eczane dışından temininde ciddi sorunlar yaşanabileceğini defalarca belirttiklerini anımsatan Üney, “Geçtiğimiz hafta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinin kanser ilaçlarını temin edememesini, ihale ile ilaç alım sürecinde yaşanan sorunları, ödenek yetersizliklerini ve günde en az 250 kanser hastasının mağdur olduğu açıklaması bu gerçeğin altını bir kez daha çizmiştir. Daha önceki uyarılarımızda da belirttiğimiz gibi,  267 kalem onkoloji ilacının temininde yaşanan sorunlar bitmeyecektir” dedi.

“Çünkü, hastanelerin açtıkları ilaç ihalelerinde teklif görmeyen ya da fiyatının çok yüksek olması sebebiyle alınamayan ilaçlar bulunmaktadır. Bu çerçeveden bakılınca hastane eczanelerinin ihale yöntemiyle tedarik edeceği onkolojik ilaçlar içerisinde de ihale ile alınamayanlar muhakkak olacaktır” ifadelerini de kullanan Üney, şunları kaydetti:

'Tedaviler aksayacak'

“Diğer yandan, ilaç ihale edilse dahi, ilacın hastaneye teslim süresinin serbest eczanelere oranla çok daha uzun olduğu bir gerçektir.

Kemoterapi ilaçlarında ilaç güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli sorun uygun saklama koşullarına göre stoklanması ve dağıtımı sorunudur. Oldukça fazla miktarlarda alınması gereken ilaçların tüm hastane eczanelerinde soğuk zincir şartlarına uygun olarak stoklanması ve dağıtımı için yeterli alan, ekipman ve personel bulunmamaktadır.

İhale ile aynı etken maddenin farklı formlarının farklı firma ilaçları olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Farklı firmaların ilaçlarının karıştırılması esnasında birbiri ile geçimsizlikleri söz konusu olabilmektedir. Bu da ilaçların bir arada kullanılamamasına ve tedavilerin aksamasına neden olacaktır. Herhangi bir ilaca hastanın alerjik reaksiyon göstermesi durumunda doktorun farklı bir eşdeğer ilacı tercih etme şansı olmayacak; bu da tedavinin aksamasına neden olacaktır.

Türk Eczacıları Birliği olarak, özellikle kanser gibi son derece zorlu bir tedavi süreci yaşayan hastalarımızı mağdur edecek bu uygulamadan ivedilikle vazgeçilmesi konusunda tüm yetkili kurumları gereğini yapması konusunda uyarıyor, konuya daha hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirtiyoruz.”