20 ülkeden e-spor tutkunlarının gözü İstanbul’da

Dijitali kasıp kavuran e-spor alanında “CS:GO” oyunuyla Kopenhag’ta başarılı bir organizasyona imza atan BLAST Pro Series, etkinliklerinin ikincisini, 29 Eylül’de, Ülker Sports Arena’da gerçekleştirecek. Turnuva, 20 ülkede canlı yayınlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İMAM GÜNEŞ

Yarattığı ekonomiyle küreselde 1 milyar dolarlık hacme yaklaşan e-spor’un sergilediği hızlı büyüme, futbol ve basketbol gibi popüler sporların tahtını tehdit ediyor. Öyle ki dünyaca ünlü futbol takımları da bu sektöre giriş yaptı.

Çocukların ve gençlerin aktif olarak yer aldığı oyun dünyası, e-sporla profesyonel bir mecra olmaya doğru gidiyor. Türkiye de, bu noktada genç nüfusu ve oyun dünyasına olan ilgisiyle önemli bir potansiyel taşıyor. Bu durum organizatörlerin de ilgisi çekiyor. BLAST Pro Series de, “Counter Strike” (CS:GO) ile başarılı organizasyonlardan biri olarak gösteriliyor. Seri, Kasım 2017’de Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başlatıldı. Uluslararası turnuvanın 2018 sezonu, 29 Eylül’de İstanbul’da e-spor sevenlerle buluşacak ve Amsterdam, Stockholm, Barselona gibi şehirlerde devam edecek. Sonrasında da Asya, ABD ve Güney Amerika’ya kadar genişleyecek. Organizasyon, Türkiye’de, Impact 34 ve Gaming in Turkey işbirliğiyle gerçekleşecek. Impact 34 CEO’su Bettina Kuperman ile bu etkinlik ve e-spor ekonomisi hakkında konuştuk...
Bettina Kuperman, söyleşimizde ilk olarak e-sporun diğer spor branşlarına göre daha erişilebilir olduğu vurguladı. Genç neslin gözde spor dalı olan elektronik sporların, gün geçtikçe farklı nesilleri de kendisine çektiğini belirten Kuperman, 1999 yılında başlayan “Counter Strike” oyununun, bugün yeni versiyonuyla dünyanın önde gelen e-spor turnuvalarında yer aldığını ve iki nesil tarafından takip edildiğini dile getirdi.

Danimarka Prensi de takip etti

Kuperman, ilki Kopenhag’ta düzenlenen organizasyonla ilgili olarak “Kopenhag’da organizasyonu 12 bin biletli seyirci takip etti. BLAST Pro Series, Danimarka Ticaret ve Büyüme Bakanı Brian Mikkelsen ve Danimarka Prensi Christian’a ev sahipliği yaptı. Etkinlik için 14 ülkeden 130’dan fazla medya çalışanı akreditasyon yaptırdı. 15 farklı kanaldan 80 ülkeye yayınlandı ve yaklaşık 10 milyon izleyiciye ulaştı” diye konuştu. “CS:GO”da dünyanın önde gelen takımlarından Türk grubu Space Soldiers'ın yanı sıra Astralis, Made in Brazil, Ninjas in Pycamas, Virtus Pro ve Cloud 9’un da mücadele edeceğini söyleyen Kuperman, etkinliğin 20 ülkede 20 dilde canlı yayınlanacağını, Twitch üzerinden de takip edilebileceğini vurguladı.

“Türkiye’de potansiyel yüksek”

Türkiye’de e-spor federasyonunun yeni kurulduğunu anımsatan Kuperman, şunları söyledi: “Bu çok iyi bir hamle. Onların da önemli sorumlulukları var. Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip. İnanılmaz bir potansiyel var. Altyapıyı iyileştirmek, bir akademi kurmak gerekir. Altyapıdan oyuncu yetiştirebilmek önemli. Türkiye’de henüz 3 yıldır aktif bir spor bu. Ana hatlarını iyi belirlemek gerekiyor. Türkiye, potansiyelini iyi değerlendirirse çok iyi noktalara gelebilir. Türk takımları dünyada 30. sıradalar. Bir sıçrama yapmaları gerekiyor. Önemli markalar sponsorluk yatırımı yapıyorlar. Dünyadaki sıralamanız ne kadar yükselirse o kadar çok sponsorluk desteği alırsınız.”

“Hayalim, Vodafone Park’ta organizasyon yapmak”

Stadyumda bir organizasyon düzenlemeyi çok istediğini vurgulayan Bettina Kuperman, hayalinin Beşiktaş Vodafone Park’ta bunu yapabilmek olduğunu söyledi. Bu hayal için belki 2 yıl sonra bir adım atabileceklerini ifade eden Bettina Kuperman, BLAST Pro Series’i geliştirmek amacında olduklarını, bir sonraki aşamada takım ve lig kurma gibi planlarının olduğunu kaydetti.

Türkiye'de oyun sektörü

Oyuncu: 29 milyon 300 bin
- Takipçi: 4 milyon
- Amatör e-spor takım: 15 bin
- Oyundan elde edilen gelir: 755 milyon dolar
- Mobil oyundan elde edilen gelir: 322 milyon 500 bin dolar
- PC/Konsol oyunlarından elde edilen gelir: 432 milyon 500 bin $
- Gelirde dünya sıralaması: 18.
- Mobil oyundaki gelirde dünya sıralaması: 18.
- İnternet cafe sayısı: Yaklaşık 20 bin
- İnternet cafe ziyaretçi sayısı:
- Aylık ziyaretçi sayısı 7.5 milyon oyuncu civarında.

Bu konularda ilginizi çekebilir