Adana, sağlık turizmi için Ortadoğu pazarına açılıyor
Türkiye'de sağlık turizminde ilk 5 kent arasına giren Adana, rotasını komşu coğrafyalara çevirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Belma BAĞRIK
ADANA - Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Hüseyin Çelik, kentin sağlık turizmi alanındaki hizmetlerini öncelikle Ortadoğu ülkelerine, sonrasında ulaşabildiği bütün ülkelere sunmak için yeni projeler ürettiklerini söyledi.
Bu kapsamda Çukurova Kalkınma Ajansı'na bir proje sunduklarını belirten Çelik, "Projemiz onaylandı. Bu projeyle Ortadoğu pazarında fizibilite çalışması yapacağız. Ortadoğu ülkelerinin özellikle sağlık alanındaki analizini gerçekleştireceğiz. Belli branşları öne çıkararak sağlık turizmindeki payımızı artıracağız. Ortadoğu'yu kültürü, öncelikleri, teknolojisi ve sağlık yatırımlarıyla iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bu analiz bize yeni fırsatların kapsını açacak. Ortadoğu'nun bize rekabet anlamında pozisyonu daha iyi anlamamızı sağlayacak" diye konuştu.
Projelerinin sağlık turizmindeki yatırımcılar için iyi bir fizibilite raporu olacağını kaydeden Çelik, "Bu sadece sağlık değil sanayi sektörüne de fayda sağlayacak bir proje. Yakın bölge olarak İran, Irak, Suriye, Lübnan ülkeleri öncelikli olacak. Hedef pazarları çok daha iyi görüp kendi yapılanmamızı geliştirmemize fırsat yaratacak" dedi.
Adana'nın Ortadoğu'nun çekim merkezi olduğunu aktaran Çelik, Ortadoğu'ya sahip çıkılması ve orada yapılanmanın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, dernek olarak Ocak ayında sağlık turizmi eğitim programı başlatacaklarını ifade etti. Çelik, Türkiye'nin 100 milyar dolarlık sağlık turizmi pazarının önemini son 5 yılda kavradığını ifade ederek, "Özel sağlık kurumları sistemlerini oluşturup yurtdışından hasta çekmeye başladı. Türkiye'nin sağlık turizminden aldığı pay 2 milyar dolar. 5 yıl önceye göre çok iyi, koyduğumuz hedefe göre düşük bir rakam. Ekonomi Bakanlığı 2023 vizyonunda 20 milyar dolarlık bir hedef koydu. Bu iyi organize olursak aşılabilir bir hedef. Sağlık Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı ile yeni yapılanmalara girdik" şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı'nın hizmet sektörünü teşvik kapsamına aldığını aktaran Çelik, "Hastanın tıbbi süreçlerinin tümü teşvik kapsamına alınınca sektör çok büyüdü.
Ayrıca ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz üretimi konusunda da verilen teşviklerle birlikte sağlık sektörü bir bütün olarak önemli bir ihracat kalemi haline geldi. Sanayi ürünlerinde 100 liralık ihracatımıza karşılık 75 lira ithalat yapıyoruz. Ama sağlıkta 100 liralık ihracatın 85-90 lirası net olarak size kalıyor, 10-15 lirası ithalata gidiyor. Ekonomi Bakanlığımız bizden daha çok sürece sahip çıkıyor. Maliye Bakanlığı da sağlık turizminden elde edilen gelirde kurumlar vergisinden istisna sağladı. KDV ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Yurtdışından gelen hasta sayısının 500 bini bulduğunu kaydeden Çelik, bunun 150 bininin sadece ameliyat amacıyla geldiğini, 350 bin kişinin ise turistik gezi amacıyla gelmişken acil bir nedenle hasta olanları oluşturduğunu aktardı. Çelik, Türkiye'nin
hedefinin sağlık turizminde 1,5 milyon kişiye ulaşmak olduğunun altını çizerken, 2013 yılında sağlık turizminden alınacak payın 5 milyar doları bulabileceğine işaret etti. Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) Başkanı Hüseyin Çelik, teşvikin daha da yaygınlaştırılması ve hizmet sektörüne ayrı bir ihracatçılar birliği kurulması için çalışmaları olduğunu belirterek, "2012 yılında Tüyap ile birlikte 3'üncü kez Sağlık Turizmi-Tıp Fuarı'nı gerçekleştirdik. Ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından ASTD ile işbirliği halinde ‘Sağlık Turizm Kümesi Yol Haritası' çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında bir küme oluşumu için ortak bir strateji belirlemek amacıyla toplantılar düzenlendik" dedi.
Ortadoğu'dan direk uçuş talebi
Sağlık turizmi için Adana Valiliği bünyesinde sağlık birimi oluşturulmasının önemli bir gelişme olduğunu aktaran Çelik, "Adana Türkiye'de sağlık turizminde ilk 5 il arasında. Ortadoğu'dan Adana'ya direkt uçuş konulması halinde bu ülkelerin ilk tercih edeceği kent Adana olacak. Adana iklimi, kültürü, damak tadıyla Ortadoğu'ya çok yakın. Uçak seferleri her alanda büyük bir patlamaya yol açar" dedi.
Sektörde en son teknoloji kullanılıyor
Adana,11 kamu, 2 üniversite, 12 özel hastanesi ile yurtiçi ve dışından gelen hastalara önemli bir alternatif oluşturmayı hedefliyor. Kentte yaklaşık 6 bin 500 yatak var. Ayrıca JCI akreditasyonuna sahip 3 özel hastane ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Merkezi Laboratuvarları faaliyet gösteririyor. JCI akreditasyonuna sahip
hastanelerde Adana yüzde 9 oranı ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 4'üncü sırada.