Akciğer kanseri önlenebiliyor

Prof. Dr. Büyükçelik, sigara ile doğrudan ilişkili olan bu kanser türüne karşı, sigarayı bırakmak riski azalttığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ- Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, akciğer kanserinin, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu ve gelişen tedavilere rağmen hala en ciddi kanser türleri arasında yer aldığını ifade etti. 

Büyükçelik, yaptığı yazılı açıklamada, akciğer kanserinin günümüzde erkeklerde en sık rastlanan kanser türü olduğunu, kansere bağlı ölümlerin büyük bir kısmının da nedeni olduğunu belirtti. 

Akciğer kanserinin başlıca nedeninin sigara kullanımı olduğuna dikkati çeken Büyükçelik, bu nedenle sigara tüketiminin daha az olduğu ülkelerde akciğer kanseri vakalarında da ciddi oranda azalmalar görüldüğünü vurguladı. 

20. yüzyıl başlarında sanayileşme ile birlikte tütün ve tütün ürünlerinin birer sanayi ürünü olarak piyasaya sürülmesi sonucu, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sigara kullanımı hızla arttığını belirten Büyükçelik, bunun sonucu olarak da 20. yüzyıl ortalarından itibaren akciğer kanserinin tüm dünyada çok hızlı bir artış gösterdiğini vurguladı. 

Bu kötümser tabloya rağmen akciğer kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu ifade eden Büyükçelik, şunları kaydetti: 

"Akciğer kanseri ile ilgili umut verici tedavi yöntemleri gelişiyor. Ancak buna rağmen hala en tehlikeli türlerden biri. Sigara ile doğrudan ilişkili olan bu kanser türüne karşı, sigarayı bırakmak riski azaltıyor. En önemli gelişme, metastaz yapmış yani yayılmış akciğer kanserinde beklenen yaşam süresinin 12 ay ve üzerine çıkarılmış olması. Eskiden akciğer kanserini 'küçük hücreli' ve 'küçük hücreli olmayan' olmak üzere 2 farklı tip olarak teşhis eder ve tedaviyi tipe göre belirlerdik. Ancak zaman içinde oluşan genetik ve moleküler düzeydeki gelişmeler sayesinde, 'küçük hücreli olmayan' akciğer kanserinin de farklı alt tiplerden oluştuğunu; bu tiplerin farklı tedavi seçeneklerine ayrı yanıtlar verdiğini gördük." 

Akciğer kanserine bağlı ölümleri azalttığı kesin olarak kabul edilen ilk tedavinin sigarayı bırakmak olduğunu ifade eden Büyükçelik, bu nedenle sigara hangi yaşta ve ne zaman bırakılırsa bırakılsın tedavi için avantaj sağladığını, sigaradan uzak bir hayatın, akciğer kanseri ile mücadelede önemli bir basamak olduğunu vurguladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir