'Biberde kalıntı iddiaları asılsız'

TZOB Başkanı Bayraktar, biberlerde ilaç kalıntısı olduğuna dair çıkan haberlerin bilimsellikten uzak olduğunu, kalıntı analizi yapılmamış bir ürünün pazara sürülemeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, biberde, domateste, salatalıkta kalıntı iddialarının tamamen asılsız olduğunu bildirerek, "hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, sadece biberin kırılıp kırılmamasıyla ilgili haberler, hem ülke ekonomimize hem de gecesini gündüzüne katarak, yağmur, çamur, kar, kış demeden üretim yapan çiftçimize zarar vermekten başka işe yaramıyor" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, bazı televizyon kanallarında biberde raf ömrünün uzatılması amacıyla kimyasal kullanıldığı iddialarının yer aldığı ve biber bükülerek kırılıp kırılmamasına bakılarak kalıntı olduğu yönünde haberler yapıldığını vurguladı.

"Çok beklediği için esnekleşiyor"

Biberlerin kimyasal kalıntı taşıdığı için zor kırıldığı ve esnekleştiği iddialarının hiç bir bilimsel temele dayanmadığını söyleyen Bayraktar bunun ürünlerin çok beklemesinde kaynaklandığını söyledi.

Bayraktar, "Hastalık ve zararlılarla mücadele, uzman mühendisler ve yine aynı konuda görevli tarım danışmanları tarafından yapılan teşhislere dayanarak, Bakanlık tarafından tavsiye edilmiş ilaçlarla ve talimatlara uygun dozlar kullanılarak yapılmaktadır. Kullanılan ilaçlarda ilaç etiketi üzerinde yazılı son ilaçlama tarihi ile hasat arasındaki süreye uyulmaktadır. Ürün, ilaç kalıntısı kalmaması için zamanından önce kesinlikle hasat edilmemektedir" dedi.

"İlaç kalıntısı olan ürün piyasaya sürülemez"

"Taze Meyve ve Sebzelerde Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Uygulama Talimatı" gereğince ürünlerde hasat öncesi kalıtı denetimleri yapıldığını belirten Bayraktar, kalıntı tespit edilmesi halinde üreticiye idari para cezası, hasat geciktirme veya ürün imhası gibi yaptırımlar uygulandığını söyledi.

Kalıntı analizleri yapılmadan ürünlerin pazara sürülemeyeceğini söyleyen Bayraktar, "biberlerin kırılıp kırılmadığına bakılarak yapılan değerlendirme, tamamen bilimsellikten uzak ve analiz sonuçlarına, bilgi ve belgeye dayanmayan açıklamalardır. Yapılan haberler, halkı yanlış yönlendirmektedir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir