Diyabetle mücadelede pre-diyabet aşaması önem taşıyor

Düzen Laboratuvarları Kurucu ve Yöneticisi Dr. Yahya Laleli, diyabet öncesinin önemine vurgu yaparak, "Diyabetle mücadelede pre-diyabet aşaması önem taşıyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Düzen Laboratuvarları Kurucu ve Yöneticisi Dr. Yahya Laleli, Düzen Laboratuvarları tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Laleli, halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen Tip 2 Diyabet ile mücadelede, pre-diyabet aşamasında müdahalenin büyük önem taşıdığını belirtti. Laleli, pre-diyabet aşamasının, henüz diyabet hastası olarak tanı konulmadığı dönemde olması nedeniyle risk taşıyan kişilerin bu aşamada belirlenmesinin hastalıkla mücadele için büyük avantaj sağladığını vurguladı.

Diyabet, küresel verilere göre Dünyanın sağlık harcamasının yüzde 20’sini oluşturuyor. Üstelik hem hasta, hem de harcama artış eğiliminde. Diyabet hastalığının kesin tedavisi olmaması nedeniyle de, hasta olan kişilerin ilaçla ve uygun beslenmeyle hayatını geçirmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü, diyabeti dünyanın en önemli sağlık sorunları arasına almasının ardından, hastalıkla mücadele hız kazandı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Yahya Laleli, “Pre-diyabetiniz olduğunu bilirseniz Tip 2 diyabetli olmanızı önleyecek önlemleri zamanında alma şansınız olur.
Diyabet ve komplikasyonlarına bağlı kronik sağlık sorunlarını,  ölümleri önlemenin yolu prediyabete ve diyabete doğru tanı koymaktan ve bu süreçleri etkin takip ve tedavi etmekten geçer. Prediyabet ve tip 2 diyabet kader değildir; kontrol bizim elimizdedir” bilgisini verdi.

Pre-diyabetin pankreas tarafından üretilen insülinin etkin kullanılamaması sonucu kan şekerinin normalden yüksek seyir göstermeye başladığı ancak diyabet tanısı alacak değerlere ulaşmadığı durum olarak tanımlayan Yahya Laleli, çok sayıda hastanın bu dönemde sorunun farkına varamadığını vurguladı.

Bireylerin kendiliğinden alacağı önlemler bulunduğunu hatırlatan Laleli, “Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut kitle indeksi, sigara kullanmamak gibi tedbirlerle diyabeti önlemek ve diyabete yatkınlığı olan prediyabetik bireylerde diyabete geçiş sürecini yavaşlatmak mümkündür.  Kalori ve yağ alımı kısıtlanır, fiziksel aktivite artırılır ve kilo verilirse prediyabet ilerlemez, hatta geriler. Böylece Tip 2 diyabet geciktirilmiş, hatta bazı olgularda da önlenmiş olur” dedi.

Pre-diyabet riski bulunanlar 

-Yaşlandıkça ve özellikle kilo aldıkça, prediyabet olma riski artmaktadır.
- 45 yaşın üzerinde olanlar
-Fazla kilolu olanlar
-Fiziksel olarak hareket etmeyenler (masa başı çalışanlar vb)
-Diyabetli bir ebeveyn ya da kardeşi olanlar
-Gebeliğe bağlı diyabeti olanlar ve 4 kg’dan ağır bir bebek dünyaya getirenler

Bu konularda ilginizi çekebilir