DSÖ'den 'tütünde vergi artırımı' çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bütün ülkelerin tütüne uyguladıkları vergiyi yüzde 50 artırması halinde önümüzdeki 3 yılda 11 milyon insanın ölümünün engellenebileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bütün ülkelerin tütüne uyguladıkları vergiyi yüzde 50 artırması halinde önümüzdeki 3 yılda 11 milyon insanın ölümünün engellenebileceğini bildirdi. 

DSÖ'nün 31 Mayıs Dünya Tütünle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, tütün kullanıcılarının sigarayı bırakmaya özendirilmesi ve yeni insanların kullanıcı olmasının önlenmesi için tüm ülkeleri tütüne uyguladıkları vergileri artırmaya çağrıldı. 

Tütün kullananların yarısının bu kullanıma bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğüne işaret edilen açıklamada, bu ölümlerin her 6 saniyede bir gerçekleştiği bildirildi. 

DSÖ'nün 2012 tahminlerine göre, bütün ülkelerin tütüne uyguladıkları vergiyi yüzde 50 oranında artırmaları, önümüzdeki 3 yıl içinde kullanıcıların sayısını 49 milyon azaltacak ve 11 milyon insanın hayatının kurtulmasını sağlayak. 

Tütünün, kullanıcıların yanısıra aileler, işletmeler ve hükümetler için de önemli kayıplar doğurduğuna işaret edilen açıklamada, tütünden kaynaklanan kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavilerinin pahalı olduğuna dikkat çekildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan ise, "Tütüne uygulanan vergileri artırmak kullanımı azaltmanın ve yaşamları kurtarmanın en etkili yolu" dedi. 

Yüksek fiyatların özellikle genç insanları tütün kullanımından vazgeçirdiği belirtilen açıklamada, tütüne uygulanan vergilerin yüzde 50 artırılması halinde hükümetlerin 101 milyar dolar gelir elde edecekleri de kaydedildi.