Guatr ameliyatında ses kısıklığı engellenebilir

Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kayabaşoğlu, guatr ameliyatlarında ses kısıklığı sorununun engellenebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halk arasında ‘Tiroid bezlerinin büyümesi' diye bilinen guatr hastalığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, vücudumuzda önemli görevleri bulunan tiroid bezleri ve guatr hastalığı ameliyatlarının sonucunda ortaya çıkan ses kısıklığı sorununa dair görüşlerini paylaştı.

Guatr ameliyatlarının ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes darlığı gibi kendine özel riskleri bulunduğunu ancak bu risklerin engellenebileceğini ve hastaların bu riskler nedeniyle tedavisini ertelememesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kayabaşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Guatr, özenle yapılacak testler ve kapsamlı bir muayene ardından kesin tanısı koyulan hastalığın sebebine ve derecesine göre tedavi yöntemleri de belirlenir. Ameliyat sonrasında yaşanan, ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes darlığı gibi problemler ameliyat olması gereken hastaların tedavisini ertelemelerine neden oluyor. Bu korku sonucu ortaya çıkan geç müdahale ise risklerin artmasına sebep olmakta. Günümüzde kullandığımız özel sinir bulucu cihazlar, ameliyatların daha güvenli geçmesini ve başarıyla sonuçlanmasını sağlamaktadır. Düşük oranda ortaya çıkan olumsuz sonuçlar söz konusu olduğundaysa, dolgu uygulamaları ya da ses teli cerrahisi operasyonlarıyla hastaların şikayetleri giderilebiliyor."

Nodüler guatr tedavisini ertelemek kansere yol açabilir

Bazı hastalarda tek, bazılarındaysa birden fazla nodül bulunabileceğini söyleyen Doç. Dr. Kayabaşoğlu, "Elle yapılan muayenede tek nodül olan hastalarda tiroid ultrasonu yapıldığında ise küçük ilave nodüller saptanabilir. Tiroid bezinde tek bir nodül de olsa birden fazla nodül de olsa tüm nodüllerde yüzde 5 oranında gizli kanser riski var. Bu nedenle 10 mm'den büyük nodüllerin mutlaka biyopsi yöntemi ile kanserli olup olmadığı araştırılmalı ve ardından çıkan sonuca uygun şekilde tedavi planlaması yapılmalıdır" açıklamalarında bulundu.

Çocuklarda guatra dikkat!

Çocuklarda guatr hastalığı konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Kayabaşoğlu, "Çocuklarda yorgunluk, iştahsızlık, şişmanlık, konsantrasyon bozukluğu ve çabuk üşüme gibi belirtileri tiroid bezinin iyi çalışmadığını ya da tam tersi olarak, terleme, sinirlilik, kilo kaybı belirtileri ise tiroid bezinin aşırı çalıştığı konusunda uyarıcı olabilir. Bu şikayetlere sahip çocukların mutlaka uzman hekim tarafından görülmesi gereklidir. Çocuklarda yaşanan guatr hastalıklarını yüzde 99'unda iyi huylu beze oluşumu görülürken, yüzde 1 oranında kötü huylu tümör görülme olasılığı vardır. Çocuklarda guatr hastalığı ihmal edilmemeli, bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir