Kağıt reçete dönemi sona erdi

Birinci basamak sağlık tesisleri, kurum ve işyerlerinde görev yapanlarınkiler hariç, 1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Birinci basamak sağlık tesisleri, kurum ve işyerinde görev yapanlarınkiler hariç, 1 Ocak 2013'ten itibaren manuel reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak.
 
SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından oluşturulan "e-reçete" uygulamasının, Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordineli çalışmalar sonucunda 1 Temmuz 2012 tarihinde Türkiye çapında uygulamaya başlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, "SGK kurumsal hekim şifresi" ile yalnızca e-reçete yazılmadığı, hekimlerin "medeczane.sgk.gov.tr/doktorweb" uygulaması üzerinden muayene ettikleri hastanın TC kimlik numaralarını girerek e-raporlarını (ilaç raporlarını), raporlu ve raporsuz ilaçlarını, BT-MR tetkik sonuçlarına ait raporlarını ve reçeteye yazmış olduğu ilaca ait bilgileri görebildiği kaydedildi.
 
"E-reçete" uygulamasına ilişkin analiz çalışmalarında, 24 bin 12 hekimin halen manuel reçete yazmasına rağmen "SGK kurumsal hekim şifresi" almadığının, 39 bin 208 hekimin şifre almasına karşı reçetelerin tamamını hala manuel olarak yazdıklarının görüldüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bazı hekimlerin ise SGK kurumsal hekim şifresini almasına karşın yazdıkları reçetelerin büyük çoğunluğunun hala manuel reçete olduğu ve çok az miktarda e-reçete yazdıkları tespit edilmiştir. Hekimler tarafından yazılan reçetelerin, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren e-reçete olarak yazılması esastır. SGK kurumsal hekim şifresini almış olan hekimlerin manuel reçete düzenleyebilmeleri için; kurumumuza ait MEDULA, sağlık hizmet sunucusu bilgi işlem ve aile hekimliği bilgi işlem sistemlerinin çalışmaması gerekmektedir.
 
SGK kurumsal hekim şifresi almamış olan hekimlerin ya da şifre almış olmasına karşın e-reçete yazmayan hekimlerin (Sağlık Bakanlığı 1. basamak sağlık tesislerinde, Kit-belediye-bakanlık 1. basamak sağlık tesislerinde, özel 1. basamak sağlık tesislerinde, işyeri hekimliklerinde, kurum hekimliklerinde ve üniversite 1. basamak sağlık tesislerinde görev yapan hekimler hariç olmak) 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yazmış oldukları manuel reçeteler eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacaktır. Hekimler tarafından hastaya verilen sağlık hizmetlerinin, kuruma fatura edilmesine izin verilmeyecektir.
 
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı SGK kurumsal hekim şifresi almamış olan hekimlerin "medeczane.sgk.gov.tr/doktor" web uygulamasından SGK kurumsal hekim şifrelerini almaları, bilgi işlem sistemleri çalıştığı sürece reçetelerini e-reçete olarak düzenlemeleri, yalnızca bilgi işlem sistemlerinin çalışmaması durumlarında manuel reçete yazmaları önem arz etmektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir