Kansere 2030'da 458 milyar dolar harcanacak
Dünyada her yıl 12 milyondan fazla kişinin kansere yakalandığını ve bu sayının 2030 yılında 22 milyona çıkmasını öngören uzmanlar, kanser tedavisinin ülke ekonomilerine de büyük yük getirdiğini belirtiyor.
ANTALYA - Dünyada her yıl 12 milyondan fazla kişinin yakalandığı kanser, ülke ekonomilerini zorluyor. 2030 yılında dünya genelinde yıl başına yapılan kanser harcamalarının 458 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Türk Pediatrik Onkoloji Grubu, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Radyasyon Onkoloji dernekleri tarafından düzenlenen 20. Ulusal Kanser Kongresi, alanda uzman çok sayıda Türk ve yabancı hekimin katılımıyla Antalya'da başladı. Kansere ilişkin birçok konunun ele alınacağı kongre, 23 Nisan'a kadar devam edecek.
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilk kongrenin 38 yıl önce Türk Kanser Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
"Dünyada her yıl 12 milyondan fazla kişi kansere yakalanıyor"
Dünyada her yıl 12 milyondan fazla kişinin kansere yakalandığını belirten Kutluk, "Eğer böyle devam ederse, küresel düzeyde sadece nüfus artışının etkisi ile bu sayı 2030 yılında 22 milyona çıkacaktır" dedi.
Her yıl 7,6 milyon kişinin kanserden hayatını kaybettiğini ifade eden Kutluk, "Yine böyle giderse sadece nüfus artışından dolayı 2030 yılında her yıl kanserden ölen insan sayısı 13 milyona ulaşacak" diye konuştu.
Kutluk, kanserle mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "2011 yılında Birleşmiş Milletler, kanseri de içerecek şekilde bulaşıcı olmayan hastalıkları gündemine almış ve 200'e yakın ülkenin temsilcilerinin katılımı ile dünyanın kanserle mücadelede yapması gerekenleri genel kurulda konuşulmuştur. Bu açıdan önümüzdeki yıllarda kanser ülkelerin gündemlerinde daha tartışılır olacaktır.
Öte yandan kanserin ekonomik boyutları da baş etmesi zor düzeylere doğru gitmektedir. 2030 yılında dünya genelinde yıl başına yapılan kanser harcamalarının 458 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu durumda zengin ülkeler bile zorlanacaktır.''
Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 60'ından kalp, kanser, şeker, kronik solunum yolu hastalıklarına bağlı geliştiğine dikkati çeken Kutluk, bu 4 grup hastalığın ortak noktasının tütün, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve alkol tüketimi olduğunu söyledi. Kutluk, "2015 yılındaki bin yıl hedeflerine kronik hastalıklarla ilgili hedefler de konulmalıdır" diye konuştu.
"Tüm kanserlerin yüzde 30'undan korunmak mümkün"
Kutluk, Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kansere yakalandığını vurgulayarak, "TÜİK 2009 istatistiklerine göre tüm ölümlerin yüzde 20'sini kanser oluşturmaktadır" dedi.
Kanserle mücadelede korunma, kanser taramaları ve tedavi hizmetlerinin önemine değinen Kutluk, şöyle devam etti:
"Tüm kanserlerin yüzde 30'undan korunmak mümkündür. Bu açıdan bilinen en yaygın kanser yapıcı olarak korunmada öne çıkmaktadır. Kanser taramaları meme, prostat, serviks ve kolon kanserlerinde hayat kurtarmaktadır. Kanser tedavisinde ulaşılan düzey tüm kanserler birlikte ele alındığı zaman, erişkin kanserlerinde yüzde 68'lere, çocuk kanserlerinde ise yüzde 80'lere ulaşmıştır."
Kanser tedavisinde radyoterapinin önemi
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Koca, kanser tedavisinde radyoterapinin çok önemli yer tuttuğuna işaret etti.
"Her 100 kanserli olgunun yaklaşık 25'i cerrahi ile 18'i radyoterapiyle hastalıktan kurtulur" diyen Koca, prostat, rahim ağzı ve gırtlak kanserlerinde yalnızca radyoterapi kullanımıyla hastalığın ortadan kaldırılabildiğini vurguladı.