KOAH yılda 2,9 milyon can alıyor

Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH sebebiyle yılda 2.9 milyon insan hayatını kaybediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı olarak tanımlanan KOAH'ın yılda 2,9 milyon ölüme neden olduğu belirtildi. 

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, 18 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, KOAH'ın nefes yollarında iltihaplanmaya bağlı oluştuğunu belirtti.  

KOAH'ın, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini vurgulayan Yorgancıoğlu, hastalığın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 olduğunu ifade etti. "Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır" bilgisini veren Yorgancıoğlu, şunları kaydetti: 

"Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. 

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumludur. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir." 

KOAH'ın en yaygın risk faktörünün sigara olduğuna dikkati çeken Yorgancıoğlu, odun, tezek, kök benzeri yakıt kullanımı, iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı iş yerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğunu vurguladı. 

Türk Toraks Derneği GARD Temsilcisi ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu da KOAH'a nefes ölçüm testi ile tanı konulabildiğini belirtti. 

Erken tanı ile hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarının azalabildiğinin altını çizen Gemicioğlu, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içen, meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerin, müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetlerinden birinin bulunması halinde hekime başvurması gerektiği uyarısında bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir