Özel hastanelere detaylı fiş zorunluluğu getirildi

Resmi Gazete’de yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliği ile faal olmayan hastanelerin devri yasaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hastanelere brüt alanı değiştirmemek kaydıyla hastane binalarının ruhsata esas son proje üzerinde belediyeden onay almadan değişiklik yapabilecek. Yönetmelikte tartışmalara konu olan, özel hastanelerin fiş ve fatura zorunluluğuna yönelik olarak açık hüküm konuldu, bu fatura veya fişlerin ekinde verilen tüm hizmetlerin dökümünün yer alması şartı getirildi. Yönetmeliğe “Doğal afet, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı gibi mücbir sebeplerden dolayı özel hastanenin faaliyeti Bakanlıkça en fazla üç yıl süreyle askıya alınabilir” hükmü eklendi ve belirli şartlar altında hastanelerin ek yatak kapasitesi oluşturmasına izin verildi.

Faaliyette olmayan hastane devredilemeyecek

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik değişikliğinde, özel hastanelerin devrine ilişkin değişiklik yapılarak, eklenen hükümle faaliyette olmayan hastanelerin devri yasaklandı. Yönetmeliğin 69’uncu maddesinde değişiklik yapılarak, “Her ne sebeple olursa olsun devir talep tarihi itibariyle aktif olarak faaliyet göstermeyen özel hastaneler devredilemez” hükmü konuldu. Yönetmelikte ayrıca, halen hastane ihtiyacı bulunduğu belirlenen ihtiyaç gösterilen yerleşim birimlerinde hastane açmak için başvurabilecek.

Yönetmelikle özel hastanelerin faaliyetlerinden bazıları da kolaylaştırıldı. Özel hastaneler kendi hekimleriyle çalışmak şartıyla estetik amaçlı sağlık hizmeti sunabilecek. Planlama kapsamındaki özel sağlık kuruluşu ile aynı ildeki hastane birleşebilecek. Başka bir ildeki birleşme işlemi ise Bakanlık onayına tabi olacak. Bu amaçla bir komisyon teşkil edilecek. Birleşen hastaneler ayrılamayacak. Özel hastaneler, Bakanlık iznine tabi olarak başka illere taşınabilecek.

Yönetmelikte, hastanelerin yeterli otopark imkanı hesaplamasında hastane yerleşimine göre hesap yapılması hükmü getirildi. Binasında değişiklik yapmak isteyen hastane, Bakanlık ve Sağlık Müdürlüğünden izin alarak, imar mevzuatına uygun, taşıyıcı kolonlara zarar vermeyecek, yangın ve deprem gibi acil durumlarla ilgili sorun çıkarmayacak bina tadilatlarını belediyeden proje onayı almaksızın yapabilecek. Yönetmelik değişikliğiyle tartışmaya neden olan, fatura ve fiş konusuna da açıklık getirildi. Özel hastaneler bütün hastaları için yapılan işlemlerin tek tek yazıldığı fiş ve fatura vermek zorunda olacak.

Hastanelerin ek yatak yatırımı yapma koşulları yenilendi

Yönetmelikte, ek yatak kapasitesi oluşturulmasına ilişkin hüküm de yenilendi. Son altı ayda yüzde 85 ve üzeri, son bir yılda yüzde 75 ve üzeri son iki yılda yüzde 65 ve üzeri hasta yatak doluluk oranlarından herhangi birini sağlayan hastane, yatak doluluk oranı yüzde 65’e inecek kadar ek yatak kapasitesi oluşturabilecek.

Özel hastanelerdeki doktorlar aynı ilde planlama kapsamındaki diğer özel hastanelerde de kadro dışı olmak kaydıyla hizmet verebilecekler. Doktorlar en fazla bir farklı hastanede çalışabilecek.

Yurt dışında en az iki yıl süreyle çalışmış bir doktor, Türkiye’ye dönerse bir defaya mahsus olmak üzere planlama kapsamında istisna olacak ve istediği hastanede çalışabilecek. Emekli doktorlar da kadro dışı olarak özel hastanelerde çalışabilecek. Binaları uygun olmayan hastanelerin uymaları gereken süre ve şartlar yeniden belirlendi.