Recep Sert'in sağlık durumu iyi

Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Recep Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu hafta sonu uyandırmayı, gelecek hafta başı da yoğun bakımdan çıkarmayı planladıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Recep Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu, hafta sonu uyandırmayı, gelecek hafta başı da yoğun bakımdan çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Özkan, tatil için geldiği Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesinin Recep Sert'e nakledilmesi ameliyatının ikinci gününde Akdeniz Üniversitesi B Blok binası önünde gazetecilere açıklama yaptı. Türkiye'nin ilk alt ve üst çene operasyonunun da gerçekleştirildiği Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Özkan, "Herşey gayet iyi. Yoğun bakımdaki her hastanın durumu kritiktir. Hafta sonu Sert'i uyandırmayı, hafta başı da yoğun bakımdan çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

Bir gazetecinin "Türkiye'nin ilk alt ve üst çene naklini gerçekleştirdiniz, zor bir ameliyat mı oldu" sorusuna Özkan, hem hasta hem de kendileri açısından zor bir ameliyat olduğunu ifade etti. Önce üst çeneyi taşımayı planladıklarını ancak alt çene ile koordine olmayacağı ve alt çenenin de uygun olmadığı düşüncesiyle her iki çeneyi nakletme kararı aldıklarını anlatan Özkan, "Riskli ama güzel oldu" diye konuştu.

Çenesini hareket ettirmesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayan Özkan, hissetme olayının ise 1 yıl, 2 yıl sürebileceğini ancak hastanın bir hafta sonra yemek yemesine müsaade etmeyi düşündüklerini kaydetti. Çene naklinin ek bir yük getirip getirmediği sorusuna ise Özkan, "Toplam ameliyatımız çok kısa sürdü, çeneden dolayı 1-2 saat uzamış olabilir. Riski artırdı ama ek bir yük getirmediğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Yurt dışından hastalar arıyor"

Yüz nakli yapılmayı bekleyen 2'si kadın 5 hasta bulunduğunu belirten Özkan, uygun bir donör çıktığında bunların da ameliyat edileceğini söyledi.

Yurt dışından da hastalar olduğuna dikkati çeken Özkan, şöyle devam etti:

"Yurt dışından da çok fazla hasta arıyor ama prosedürlerini bilmiyoruz, önemli olan bizim o hastayı görmemiz. Birkaç ülkeden gelecek hastalarımız var ama bizim şu anda kanunlar nedir onu bilemem. Prosedür nasıldır nasıldır onu bilmiyoruz ama çok fazla ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Daha sabah Bosna Hersek'ten yaralanmış, sıkıntılı bir hastanın haberini aldık. Gelin görelim dedik."

Ameliyatın sorunsuz geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:

"Ameliyatta gülmüyorsunuz, oynamıyorsunuz, öyle bir şey yok tabi ama rahat bir ameliyat oldu. Hiçbir sıkıntıya girmedik. Güzel ve akıcı bir ameliyat yapıldı. Dokuların alınması çok önemli. İnsan vücudu sonuçta çok farklı. Aldığınız dokuların uyuşması çok farklı, bağlantıların kopmaması çok önemli. Ufacık bir hatada damarını kesebilirsiniz, buradaki hasta tamamen ortada kalabilir. O yüzden risk taşıyor, zor bir ameliyat. Güle oynaya dediğimiz, sıkıntı yaratmamasıydı."

Dünyanın kadavradan ilk rahim nakli

Gazetecilerin dünyanın kadavradan ilk rahim nakli yapılan Derya Sert'in durumu ile ilgili soruların üzerine Özkan, kısa zamanda iyi haberler vermeyi planladıklarını söyledi.

Embriyo yerleştirme işleminin birkaç ay içinde başlayacağını bildiren Özkan, "İnşallah bir yılın sonunda güzel haber vereceğimizi düşünüyorum. Zaten vermesek de sonlandırırız olayı" diye konuştu.

Hastayı, kadın hastalıkları ile ilgili özel durumu olması nedeniyle çok fazla göz önünde tutmak istemediklerine dikkati çeken Özkan, testler ve tahliller için çalışmalara başlamak üzere olduklarını ifade etti. İyi bir sonuç alabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Özkan, "Güzel haberler verebilmek için çalışıyoruz, birçok insan haber bekliyor, uğraşıyoruz. Hastanın bu kadar emeğinin karşılığını alması için uğraşıyoruz" dedi.

"Yüz nakli daha büyük bir ameliyat"

Özkan, bir gazetecinin, "Sizin için yüz nakli mi rahim nakli mi daha zor" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yüz nakli çok daha büyük bir ameliyat ancak her iki ameliyat da önemli. Bu tür ameliyatlara 'gözü kör girmek' mümkün değil. Riskli ameliyatlar, hakikaten zor işler. Birilerinin ihtiyacı var, birilerinin de bu ameliyatları yapması gerekiyor. Kendinizi iyi hazırlamanız lazım. Rahim nakli de rutine girerse birçok insana faydası olacaktır."

Kendisine transfer teklifi gelip gelmediği ile ilgili soruya ise Özkan, "Teklifler var ancak bu konular özel" cevabını verdi.