Sağlık Bakanlığı'ndan H1N1 açıklaması

Sağlık Bakanlığı, son haftalarda etkili olan grip salgını sonrası gündeme gelen, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü ile ilgili açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de son haftalarda sıkça görülen grip salgınıyla ve H1N1 virüsünün etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Bakanlık, Grip Bilimsel Danışma Kurulu’nun dünkü toplantısı neticesinde, Türkiye’de görülen grip vakalarının yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edildi.

'Grip vakalarının yüzde 16'sı H1N1'

Türkiye’de grip hastalık aktivitesinin, belli bir sistem dahilinde, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde takip edildiğini belirten Bakanlık, bu kapsamda dün toplanan Grip Bilimsel Danışma Kurulu’nun grip vakalarıyla ilgili değerlendirmesini şöyle açıkladı:

“Grip hastalığı bu kış sezonunda aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlanmıştır. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden bin 261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunmuştur.

Bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir. Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.”

'Risk gruplarındaki kişilerde daha ağır seyredebilir'

Bakanlık, Türkiye genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı olmadığını ve verilerin geçen yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında, gribin olağan seyri içerisinde olduğunu bildirdi.

İnfluenza’nın her yaşta görülebileceği ve özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalığın daha ağır seyredebildiği hatta ölümlere neden olabildiği kaydedilen açıklamada, İnfluenza risk grubuna ilişkin şunlar aktarıldı:

Risk grubunda kimler var?

“İnfluenza risk grubunda;

Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi / huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dâhil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dâhil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler yer almaktadır.”

Bakanlık, risk grubunda bulunan kişilerin grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabileceğini belirtti ve hasta kişilerin hekim önerisiyle ilaç kullanması konusunda uyardı.