Sağlık teknolojisine olan ihtiyaç artıyor

Finlandiya Teknoloji Endüstrisi Birliği Genel Müdürü Terhi Kajaste, sağlıkta teknolojiye olan ihtiyacın günden güne arttığını ve Finlandiya'nın bu alanda hızla geliştiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
HELSİNKİ - Teknoloji sektörüyle dünyada önemli bir pazar payına sahip olan Finlandiya, 2009 krizinden günümüze yaşadığı sıkıntıları alternatif ürünler geliştirerek aşmaya başladı. Yazılım, cep telefonu ve uygulamaları alanlarında dünyanın önde gelen markalarına sahip olan Finlandiya, bunların yanısıra sağlık teknolojileri alanında da önemli ürünler geliştirmeye başladı. 
 
Finlandiya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin davetlisi olarak bulunduğumuz Helsinki'de gazeteniz DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Finlandiya Teknoloji Endüstrisi Birliği Genel Müdürü Terhi Kajaste, Finlandiya ekonomisi içerisinde sağlık ürünleri teknolojisinin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Sağlık teknolojisinde ilk adımların 30 yıl önce atıldığını anlatan Kajaste, Finlandiya'nın geçen yıl 1.4 milyar dolarlık sağlık teknolojisi ürünleri ihraç ettiğini belirtti. Son yıllarda ortalama yüzde 5 oranında ihracat artışı yaşadıklarını ifade eden Kajaste, bu alanda yaklaşık 1 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiklerinin altını çizdi. 
 
En fazla ihracat ABD'ye
 
Dünyada özellikle kanser vakalarının arttığından bahseden Kajaste, kanserde görüntüleme ile teşhisin önemli olduğunu, bu nedenle görüntüleme cihazlarına olan talebin arttığını söyledi. İhracatlarının yüzde 34'ünü Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptıklarını dile getiren Kajaste, ihracatta ABD'yi Almanya ve Fransa'nın takip ettiğini aktardı. Birliklerine 170 üye firma olduğunu anlatan Kajaste, bunların 60 tanesinin büyük ölçekli şirket olduğunu açıkladı. 
 
Ar-Ge ve inovasyon ön planda
 
Finlandiya'nın genel teknoloji sektöründen de bahseden Kajaste, ülke ihracatını yüzde 60'ının teknoloji sektörü tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Teknolojide yatırımların yüzde 80'inin özel sektöre ait olduğunu kaydeden Kajaste, devletin teknolojiye her alanda destek verdiğini dile getirdi. Özellikle Ar-Ge ve inovasyon projelerinden vergi alınmadığını anlatan Kajaste, teknoloji endüstrisinin geçen yıl Ar-Ge'ye 3.6 milyar euro para harcadığını vurguladı. 
 
İstihdamın yüzde 30'u teknolojide
 
Teknoloji sektöründe 300 bin doğrudan, dolaylı olarak da 750 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Kajaste, istihdamın yüzde 30'unun bu sektörde olduğunu söyledi. Fin Teknoloji Endüstrileri Federasyonu'na üye bin 600 şirket olduğunu belirten Kajaste, ucuz üretim yapmadıklarını, companentleri Çin gibi ucuz üretim ülkeleri yerine kendilerinin yaptıklarını açıkladı. Kajaste, "Teknoloji ihracatımız geçen yıl Kuzey Amerika'ya 2.7 milyar, Güney ve Orta Amerika'ya 0.9 milyar, Batı Avrupa'ya 11.9 milyar, Afrika'ya 0.7 milyar, Ortadoğu'ya 0.5 milyar, Orta ve Doğu Avrupa'ya 4.7 milyar ve Asya'ya 4.6 milyar euro şeklinde gerçekleşti" diye konuştu. 
 
Yazılımda Avrupa'nın bir numarası
 
Yazılım sektörünün 1997 yılından itibaren Finlandiya'da geliştiğini dile getiren Kajaste, yazılım ve IT sektörlerinin 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 8 büyüdüğünü kaydetti. Kajaste, Finlandiya'nın Avrupa'nın en büyük yazılım ve IT sektörüne sahip olduğunu sözlerine ekledi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir