Sağlıkçılara ek ödemede disiplin kriteri kalktı

Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucunda Danıştay, disiplin cezası alan çalışanlara ek ödeme yapılmamasıyla ilgili düzenlemenin yürütmesini durdurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucunda Danıştay, disiplin cezası alan çalışanlara ek ödeme yapılmamasıyla ilgili düzenlemenin yürütmesini durdurdu. 

Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamada, Şubat 2013'te yayınlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'le disiplin cezası alan personelin aldıkları cezalara göre, belli sürelerde ek ödeme yapılmayacağının hükme bağlandığı anımsatıldı. 

Türk Sağlık-Sen tarafından söz konusu düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

'Davayı görüşen Danıştay 11. Dairesi, düzenlemeyle ilgili olarak verdiği kararda, personele ek ödeme yapılırken esas alınacak kriterler arasında disiplin kriterine yer verilmediğine dikkati çekti. Kararda disiplin cezasına konu eylemler için uygulanacak yaptırımların 657 Sayılı Kanunla belirlendiği ifade edilerek, disiplin cezasının yanında aynı eylemden dolayı bir de gelir mahrumiyetine yol açacak ikinci bir yaptırımın uygulanmasına yönelik bir düzenlemenin gerek 657'de gerekse 209 sayılı kanunda yer almadığına vurgu yapıldı.  

Böyle bir cezayı öngören yönetmelik hükmünün hukuka uygunluğunun bulunmadığına hükmedildi. Düzenlemenin açıkca hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekilerek yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Danıştay ayrıca söz konusu yönetmelikte yer alan mesai içi çalışılmayan günlerin belirlenmesinde hastane yöneticisinin onayını arayan düzenlemenin de yürütmesini durdurdu'

Açıklamada, Danıştay kararıyla ilgili görüşlerine yer verilen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, disiplin cezası alan çalışanlara ikinci bir ceza vermenin hem adil olmadığını hem de hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savundu.  

Kahveci, yönetmelikte yer alan düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, "Danıştay da verdiği kararla bizim haklılığımızı ortaya koydu. İdareler yaptıkları düzenlemelerde 'ben yaptım, oldu' anlayışından vazgeçmelidir" ifadesini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir