Uyku apnesi diyabeti de tetikliyor

Kanadalı bilim adamlarının araştırması, uyku apnesnin metabolizmayı olumsuz yönde etkilediğini ve tip 2 diyabete zemin hazırladığını gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uyku apnesinin diyabet riskini artırabileceği belirlendi. 

Kanadalı bilim adamlarının araştırması, uyku apnesnin metabolizmayı olumsuz yönde etkilediğini ve tip 2 diyabete zemin hazırladığını ortaya koydu.

Toronto Üniversitesi'nden Profesör Tetyana Kendzerska ve ekibi, uyku apnesi olan 9 bine yakın kişinin sağlık durumunu değerlendirdi. 

Hastaların, 10 yıldan fazla süren araştırma boyunca yüzde 11,7'sinin diyabete yakalandığı görüldü. Uyku apnesinin daha ciddi boyutta olduğu hastalarda diyabet riskinin yüzde 30'a kadar arttığı ortaya çıktı. 

Sonuçları Amerikan Torasik Derneği'nin dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, uyku apnesinin teşhisinden itibaren önlem alınması gerektiğini vurguladı. 

Uyku apnesi, uykuda solunumun en az 20 saniye süreyle normal değerinin altına düşmesi olarak tanımlanıyor. Kandaki oksijen miktarının azalmasına ve karbondioksit miktarının artmasına neden olan uyku apnesi, erkeklerde ve kilolu kişilerde daha sık görülüyor.  

Kısa süre önce yapılan başka bir araştırma, uyku apnesinin kemik erimesi riskini artırabileceğini ortaya koymuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir