Uyku apnesine pilli çözüm

Uyurken nefesi 59 kez duran İbrahim Örer, 17 yıllık sorununa dil kökü pili ameliyatıyla çözüm buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Uyurken nefesi 58 kez duran İbrahim Örer, 17 yıldır yaşadığı uyku apnesi sorununa dil kökü pili ameliyatıyla çözüm buldu.

Endüstriyel model uzmanı olan İbrahim Güzel Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Ömür ve Op. Dr. Celal Ünver tarafından 1,5 saat süren operasyonla takılan dil kökü pili sayesinde kesintisiz solunum ve sağlıklı bir uykuya kavuştu.

İleri derecede uyku apne hastası olan ve uykuda nefesi gecede 58 kez kesilen Örer’in uykuda ani ölüm başta olmak üzere birçok sağlık riski taşıdığı tespit edildi. Henüz yeni evliyken yakalandığı uyku apnesi hastalığı ile mücadelede birçok tedavi yöntemi deneyen ve halk arasında solunum cihazı adı verilen BPAP'ı kullanarak apnesini kontrol altına almaya çalışan Örer; BPAP’ın kullanımın zorluğu nedeniyle büyük güçlük yaşadığını belirtti.

Medyada çıkan haberlerden uyku apnesinin dil köküne yerleştirilen bir pille tedavi edildiğini öğrenen İbrahim Örer, KBB Uzmanı Op. Dr. Celal Ünver’e ulaşarak yöntem hakkında bilgi aldı. Op. Dr. Ünver’in daha önce ameliyat ettiği Yaşar Güzel’le de temasa geçen Örer; bütün bu aşamalar sonrasında ameliyat olmaya karar verdi.

Operasyonu gerçekleştiren KBB Uzmanı Op. Dr. Celal Ünver yaptığı muayene sonucunda İbrahim Örer’in ileri derecede uyku apne hastası olduğunu tespit ettiğini ve kendisine dil kökü pili ameliyatı önerdiğini İbrahim Bey’in kabul etmesi sonucunda da operasyonu yaptığını belirtti.

Tedavi yöntemine ilişkin Belçika'da eğitimlere katılıp, kadavra üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapan Op. Dr. Ünver yöntemin "Dile giden sinir olan mikroglosel siniri elektriksel bir sinirle uyararak geceleri dil kökünün nefes borusu üzerine çökmesini, oturmasını engellemesi bunun sonucu olarak da kesintisiz solunumun sağlanması olarak açıkladı.

Dil kökü pili yönteminin apneye neden olan organı kesme yoluyla değil bir uyarıcıyla sağlıklı çalışmasını sağlamak olduğunu belirten Op. Dr. Ünver; yurtdışında yapılan çalışmaların dil kökü üzerinde kalıcı bir iyileşmeye yol açabileceğini umut ettiklerini söyledi.

Kullanımı çok kolay olan “dil kökü pili” dil köküne giden sinire yerleştiriliyor. Pilden gelen sinyaller siniri uyararak dil kökünün çalışmasını sağlıyor. Bu şekilde uykuda nefesin kesilmesinin önüne geçiliyor, kesintisiz solunum, horlamasız ve sağlıklı uyku sağlıyor. Uzaktan kumanda ile çalışan “dil kökü pili” sadece gece çalıştırılıyor. 10 yıldan fazla süreyle kullanılabiliyor. İstenirse küçük bir cerrahi operasyonla çıkarılabiliyor.

(İHA)