Verem hastalığı azalıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısının her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azaldığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde "Dünya Tüberküloz Günü" etkinlikleri düzenlenmesini önerdiği belirtilerek, aynı kapsamda bu yıl da Türkiye'de tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla tüm yurtta çeşitli faaliyetler yürütüleceği belirtildi. 

Verem hastalığının, kalıtsal değil bulaşıcı bir hastalık olduğunun altı çizilen açıklamada, hastalığın öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçılan verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaştığı ifade edildi. Açıklamada, ilaca dirençli vakalar da dahil verem hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçların ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtıldığı hatırlatıldı. 

İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılığın büyük oranda azaldığı, tedavisini önerilen sürede eksiksiz şekilde tamamlayan hastaların yüzde 100'e yakın oranda iyileştiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bireyin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. 

Türkiye'de verem hastası sayıları yıllar içerisinde azalmaktadır. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Günümüzde önceki on yıla oranla verem hastası sayısı dörtte bir oranında azalmıştır. 2012 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hastası sayısı 14 bin 691'dir. Hastaların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kadındır. Hastaların yüzde 64'ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36'sında akciğer dışındaki organlar tutulmuştur." 

Açıklamada, Bakanlık tarafından 2015 yılına kadar tüberküloz görülme sıklığının ve tüberkülozdan ölüm hızının 1990 seviyesinin yarısına düşürülmesini hedeflendiği, yürütülen çalışmalar neticesinde 2015 yılı gelmeden bu hedeflere ulaşıldığı bildirildi.