Yaraların tedavisinde sinek larvası kullanılacak

Selçuk Üniversitesi açık yaraların tedavisinde kullanılmak üzere yeşil et sineği larvası üretimine başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Uslu, Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü desteğiyle derin yaraları iyileştirecek Lucilia sericata larvasının üniversite bünyesinde tedavilere uygun nitelikte üretilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

SÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Uslu, halk arasında yeşil et sineği adı verilen Lucilia sericata sineğinin larvalarıyla irinli, akıntılı, kangrenli yaralar, antibakteriyel ilaçların erişiminin sınırlı olduğu derin yaralar başta olmak üzere çeşitli yaraların iyileşmesinde olumlu ve etkili sonuçlar alınabildiğini bildirdi.

Yeşil et sineği olarak bilinen sinek türünün birinci ve ikinci dönem larvalarının yara iyileştirilmesindeki ilk etkilerinin 16’ncı yüzyılda keşfedildiğini, ilk kez bilinçli olarak kullanılmasının ise 1931’de gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Uslu, yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bu yöntemin, 1940 yılından itibaren antibiyotiklerin kullanıma girmesi ve tedavideki bazı zorluklardan dolayı azaldığını dile getirdi.

Tedavi nasıl yapılıyor?

Tedavinin yaralı bölgeye uygulanmasının iki şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen Uslu, "Bunlardan bir tanesi; birinci ve ikinci dönem larvaları direkt yaraya temas edecek şekilde üzerine bırakılarak konulmasıdır. Larvalar, yaralı bölgenin niteliğine göre 24-48 saat aralığında yaranın üzerinde bekletilmektedir. Yaraya direkt temas etmesiyle yaralı bölgenin iyileştirilmesi, epitelizan özelliği, enfeksiyon, antibakteriyel özelliği ve kangrenli yarayı yeme özelliğinden dolayı yara iyileştirilmesi daha kısa sürede gerçekleşmektedir. İkinci uygulama şekli ise özellikle çay poşeti şeklinde biobag dediğimiz bir poşetin içerisine 100 adet birinci ve ikinci dönem larvayı koyup yaranın üzerine uygulanmasıdır. Fakat bu uygulamada larvalar yaraya direkt temas edemediği için iyileşme biraz geç gerçekleşmektedir" diye konuştu.

Larva üretimi mayısta başlayacak

Mayıs-haziran döneminde larva üretimine başlanacağını söyleyen Uslu, “Önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye’deki tüm hastanelerimize steril, tedavi koşullarına uygun sinek larvalarının üretimini gerçekleştireceğiz ve talep eden hastanelerimize göndereceğiz.

GATA'da uygulanıyor

Tedavinin 2002’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde, 2008 yılından itibaren de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda uygulanmaya başlandığını da söyleyen Uslu, doğal tedavi yönteminin hemşirelik hizmeti gerektirmemesi, maliyetinin düşük olması, uygulanmasının kolay olması, hasta yatışını gerektirmemesi gibi avantajları olduğunu söyledi.

'Gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum''Gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum'

 

Bu konularda ilginizi çekebilir