Afyonkarahisar'ın ihracatı azaldı

Kentin ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Afyonkarahisar'ın ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 düşüşle 25 milyon 282 bin dolar oldu. 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, yaptığı açıklamada, ekim ayında Afyonkarahisar'ın ihracatında düşüş yaşandığını bildirdi. Ekimde ilin ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 düşüşle 25 milyon 282 bin dolara gerilediğini belirten Şenbabaoğlu, ocak-ekim döneminde ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 düşüşle 253 milyon 427 bin dolar olduğunu kaydetti. 

Geçen yıl ekim ayında 75 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken bu yılın aynı ayında bu rakamın 73'e düştüğünü ifade eden Şenbabaoğlu, iller sıralamasında Afyonkarahisar'ın geçen yıla göre ekimde 3 basamak düşerek 31'inci sırada yer aldığını belirtti. 

En çok ihracat yapılan 5 ülkenin Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve Avustralya olduğuna dikkati çeken Şenbabaoğlu, şunları kaydetti: 

"Ekim ayında Irak'a yapılan ihracatta yüzde 29 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Bu düşüşle Irak'a 7 milyon 469 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. İkinci sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri'ne ekim ayında ihracat yüzde 37 artarak 4 milyon 863 bin dolar olmuştur. İhracatta en çok artışın yaşandığı ülke ise yüzde 418 oran artışla Kuveyt olmuştur. Ekim ayında mermer ihracatında geçmiş ayların aksine artış gerçekleşmiştir. Çoğunluğu mermer olan madencilik ürünleri sektörü ihracatı yüzde 7,2 artmıştır. 7 milyon 676 bin dolar ihracat ile ikinci sırada yer alan ve çoğunluğu yumurta olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatı yüzde 30 gerilemiştir."