Amasya turistlerin çekim noktası
Amasya, Hititler’den Frigler’e, Lidyalılar’dan Persler’e, Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyor
AMASYA - Arkeolojik bulgulara göre geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan Amasya, Hititler’den Frigler’e, Lidyalılar’dan Persler’e, Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Birim alanda en fazla kültür varlığına sahip kent olma özelliğine sahip olan Amasya, Osmanlı döneminde pek çok padişahın burada yetişmesinden dolayı ‘Şehzadeler Şehri’ olarak da anılıyor. Tarihi ve kültürel zenginliği ile turizmden daha fazla pay almanın yollarını arayan kentte, bu yönde hizmet sektörü ve konaklamada yaşanan açığın kapatılması için çalışmalar yapılıyor.
Amasya, son yıllarda kültür turizmi başta olmak üzere doğa, termal ve inanç turizmi ile giderek ön plana çıkan bir kent. Kültürel ve tarihi geçmişi kıstas alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye’nin Kültür Turizmi Geliştirilecek Marka Kentleri’ arasına giren Amasya’ya gelen turist sayısı her geçen gün artıyor. Bakanlığın yerel yönetimler, kurumlar ve özel sektör işbirliği ile turizm ve kültür alanında gerçekleştirilen alt yapı, üst yapı ve tanıtım çalışmaları neticesinde Amasya geçen yıl 426 bin ziyaretçiyi ağırladı. Dünyanın 80 farklı ülkesinden turistin ziyaret ettiği kente gelen turist sayısı 2003 yılına göre, yüzde 400’lük artış gösterdi. 2012 yılının ilk üç ayında 28 bin olan ziyaretçi sayısı bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 70’lik artışla 48 bine çıkarken, yıl sonunda 500 bin ziyaretçi sayısına ulaşılması hedefleniyor.
Bu hedef doğrultusunda konaklama yatırımlarına hız verilen Amasya’da, turistlerin konaklama sürelerinin de artırılması hedefleniyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini ve eserlerini barındırması sebebiyle açık hava müzesini andıran bir yapıya sahip olan kentte, 2003 yılında iki adet olan müze sayısı günümüzde yedi adede ulaşmış bulunuyor. Gelecek yıl açılacak müze ile bu sayı sekize çıkmış olacak. Amasya Belediyesi de kentin turizm hedefine yönelik Tıp ve Cerrahi Müzesi’nin düzenlenmesi, pek çok sokağın nostaljik görünüme kavuşturulması gibi projelerin yanı sıra Yeşilırmak’ı turizme kazandıracak bir proje üzerinde çalışıyor. Yeşilırmak'ın önünün boğulup, şişirme ve yapay şelale yapılması projesi ile su üzerinde kayıklarla turistik turlar yapılması planlanıyor. Ayrıca, ırmak kenarının 150 metrelik bölümünde karşılıklı seyir terasları, tarihi dokuya uygun seyir kuleleri, dinlenme mekânları ve gezi yolları da hazırlanacak.
Tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek
Amasya, verimli ovaları ile tarım ve hayvancılık potansiyeli de yüksek bir kent. Seracılık ve meyvecilikte geleneksel ürünlerle söz sahibi olan Amasya’da, bunun yanında süt ve besi sığırcılığı konusunda önemli işletmeler devreye alınıyor. Kent, tarım, boyutlandırılmış bloktaş (mermer), orman ve mobilya sanayii gibi alanlarda göstermeye başladığı gelişmeyi her geçen gün biraz daha hızlandırırken, markalaşma yönünde de önemli adımlar atılıyor. Amasya’da faaliyet gösteren sektörler arasında gıda ürünleri ve içecek imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, makine ve teçhizat imalatı ilk sıralarda yer alıyor.
Mermer rezervinin yüzde 25’i Amasya’da
Madencilikte ise mermer sektörü öne çıkıyor. Dünya mermer rezervinin yüzde 10’u, Türkiye’deki mermer rezervinin ise yüzde 25’inin Amasya’da bulunduğu belirtiliyor. Kentin, 63 milyon dolar civarında olan ihracatında mermer önemli bir paya sahip bulunuyor. Mermerde markalaşan Amasya Beji ile hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyele sahip olan kentten yıllık 60 milyon dolar civarında mermer ihracatı gerçekleştiriliyor. Mermeri işleyerek piyasaya sunan işletmelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hızla gelişen sanayi sektörleri arasında soğuk hava depoları, paketleme ve ambalajlamanın da öne çıktığı kentte tarımsal faaliyetler de giderek ihracata yönelik üretime kaymış durumda. Türkiye’nin kiraz üretiminin yüzde 8’ini, soğan ihtiyacının yüzde 17’sini, kırmızı et ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayan Amasya, çiçek bamya ihtiyacının da önemli bir kısmını karşılıyor.
Genç nüfus azalıyor
İhracatın birinci faktörü olan ulaşım konusunda Amasya birçok ile göre avantajlı konumda bulunuyor. Üç ana ulaşım yolunun birleşme noktası olan Amasya’da karayolu, demiryolu ve havayolu aktif bir şekilde çalışıyor. Havayolunda da İstanbul’un dışında İzmir seferlerinin başlaması için çalışmalar sürüyor. Amasya bugüne kadar ciddi anlamda göç vermiş ve hâlâ genç nüfusta kaybı olan bir kent. Üretken nüfusun göç vermesi Amasya’nın ciddi anlamda kan kaybına neden olurken, bu durumun en aza indirilmesi için eğitim alanında çalışmalar devam ediyor. Türkiye’de meslek liselerine devam eden öğrenci sayısı yüzde 43 iken, Amasya’da bu oran yüzde 58. Bu oran sanayinin ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu ara eleman konusunda belli bir katma değer sağlarken, genç nüfusun azalmakta olması bölge ekonomisinin geleceği için endişeler yaratıyor. Son olarak Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan edinilen bilgilere göre, Amasya’da istihdamın yüzde 61.50’sini tarım, yüzde 30’unu hizmet, yüzde 8.50’sini ise sanayi sektörü oluşturuyor.