Antep işi tescilledi

Türk Patent Enstitüsü, GTO'nun başvurusunu kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO), yörenin önemli el sanatlarından olan "Antep işi"ne yönelik yaptığı başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildiğini bildirdi.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, daha önce Antep fıstığının coğrafi işaretini alan GTO, 3 yıl süren çalışmaların ardından Antep işinin de coğrafi işaretini aldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, Gaziantep'in önemli el sanatlarından Antep işinin coğrafi işaretini almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

Bu konudaki çalışmalara 2012'de başlattıkları vurgulayan Göçer, uzun süren taramalardan sonra ismi kentle özdeşleşen el sanatının coğrafi işaretini aldıklarını bildirdi. 

Göçer, genel anlamda kumaş üzerine pamuk, keten, ipek veya sim iplikler kullanılarak yapılan bir tür süsleme sanatı olan Antep işinin genç kızların çeyizliklerini renklendirdiğine işaret etti.

Şehirde ne zaman ve ilk kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Antep işinin hemen hemen her Gaziantepli kızın çeyizinde bulunduğunu aktaran Göçer, şunları ifade etti:

"Türk işleme sanatının önemli bir yansıması olan Antep işinin yapımında genellikle ipek iplik tercih edilir. Antep işi, öyle her ip ve kumaştan da yapılmaz. Bu sanatın özel kumaş ve ipleri vardır. Bu nedenle önemli bir değere sahiptir. Şehrimiz için bu kadar önemli olan sanatı gözardı edemezdik. Antep işi ile ilgili geniş bir çalışma yaptık ve Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurduk. Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldık. Antep işi coğrafi işaret başvurusu resmi gazetede de yayınlandı."

Göçer, genç kızların çeyizlerinde bulundurdukları Antep işinin Gaziantep sınırlarını aşarak Türkiye'ye ve yurt dışına ismini duyuran önemli bir yöresel el sanatı olduğunu kaydetti.

Antep işi

Antep işi; teli çekilebilen kumaşlara uygulanan, iplikleri sayılıp bazıları kesilerek üzerine çeşitli ajurların (delikli örgü) işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği işleme türüdür. İpek, krep, patiska, keten, margizet kumaşların üzerine ipek ipliklerle işlenen nakışlar zorlu bir süreçten sonra ortaya çıkar. Antep işi nakışın çıkış noktası özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kız ve damat kıyafetlerinin süslenmeleri olmuştur.