Bartın'da Ro-Ro ile ihracat artacak

BTSO Başkanı Çakır, Bartın Limanı’nın yakın zamanda Ro-ro iskelesine kavuşacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARTIN - Bartın Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, Bartın Limanı’nın yakın zamanda Ro-ro iskelesine kavuşacağını belirterek, böylece ihracat ürünlerinin çeşitliliği ve miktarının artacağını, bölge ekonomisinin hareket kazanacağını söyledi

“Filyos Vadisi Projesi, Bartın ve çevresini geliştirir”

Filyos Vadi Projesi’nin; Bartın, Karabük ve Zonguldak illeri için büyük önem taşıdığını söyleyen Cihat Çakır, “Projeden, bu iller doğrudan etkilenecek ve gelişme kaydedecektir” diye konuştu. 
Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir ihracat kapısı olarak görülen Bartın Limanı’nda Ro-Ro iskelesinin yakın zamanda devreye alınması planlanıyor. İskelenin hizmete girmesiyle bölge ihracatının artması bekleniyor. Bartın Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, Bartın’ın sanayi yönünden gelişmesinin son yıllarda hızlandığına değinerek, özel sektörce küçük ve orta ölçekli çok sayıda yatırım gerçekleştirildiğini aktardı. Çakır, Bartın’da önemli sektörlerin başında; demir-çelik, çimento, toprak, tekstil, konfeksiyon, sayacılık, ayakkabıcılık, orman ürünleri ve mobilya sanayii, kömür ve plastik, metal eşya ile gıdanın geldiğini söyledi. Mobilya ve ağaç sanayiinin Bartın’da en büyük paya sahip olduğunu anlatan Çakır, “Tekstil sektöründeki firmalar ise genel olarak nitelikli ürünler üreterek Bartın ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor” diye konuştu. 

Bartın Limanı’nın Karadeniz’den Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Türk cumhuriyetleri, Romanya ve Moldovya’ya açılmak için uygun konumda yer aldığını ifade eden Çakır, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere yakın ve müsait bir yapıda olmasından dolayı ihracat yapılabilmesinin Bartın Limanı’nın özelliğini artırdığını ifade etti. Limanın, enerji kaynaklarının ve demir-çelik tesislerinin olmasının, kömür ve demir-çelik sektörleri için büyük potansiyel oluşturduğunu anlatan Cihat Çakır, “Bartın Limanı’nın büyümesi ve gelişmesi, odamızın stratejik yol haritasında yer alıyor. Bu sebeple de odamız her zaman liman hinterlandı ile ilgili yapılacak tüm toplantılara aktif olarak katılıyor. Yakın zamanda Bartın Limanı’nda Ro-Ro iskelesi hizmete alınacak. Böylece ihracat ürünlerinin çeşitliliği, miktarı artacak ve bölge ekonomisine hareket kazandırılacak” diye konuştu.

Bartın Merkez 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 948 bin 153 metrekare alanda 30 adet sanayi parselinde 30 adet firma ile faaliyet gösterdiği bilgisini veren Cihat Çakır, Bartın'ın sanayide teşvik kapsamına alınmasından sonra Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan parsellerin tamamının sanayiciye tahsis edildiğini belirtti. OSB’nin ilk kurulduğunda 72 hektar olduğunu hatırlatan Çakır, “Alanı yeni kamulaştırmalarla 96 hektara çıkardık. Artan talebi karşılayabilmek için OSB’nin genişletme çalışmalarına başlamış durumdayız. Bartın İl Özel İdaresi ile Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen Kurtköy Bölgesi Gökırmak Islah ve Taşkın Koruma çalışmalarının tamamlanması ile Bartın OSB iki kattan daha fazla büyüme sağlayacaktır. Bu sayede bin 300 dönümlük yeni bir sanayi alanı oluşturularak 30 yeni büyük fabrikayı hizmete başlatacağız” açıklamasını yaptı. . Sanayi Bakanlığı’ndan sağlanan 4 milyon TL kredi ile OSB’nin arıtma tesisi inşaatının da tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Çakır, “ Ayrıca, enerji nakil hattı ve trafo merkezlerinin yapımına başlandı. Bartın OSB’ye ulaşımı sağlayacak olan köprünün yapımını ise tamamladık” diye konuştu. 

Bin 300 dönümlük yeni sanayi alanı ile yeni sektör alanları oluşturularak çeşitliliğin sağlanmasını ve istihdamın artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Çakır, “İhtisas OSB yapılması adına araştırma ve çalışmalarımız devam ediyor. Çevre bölgelerde emeğin yoğun olarak işlendiği ayakkabı ve çanta imalatı yapan firmalarımızı bir araya getirerek ilimizde istihdamın önemli ölçüde artırmayı planlıyoruz” dedi. 

“Amasra, turizmde daha etkin değerlendirilmeli”

Bartın’ın turizm yönünden değerlendirmesini yapan Çakır, “Tarihi Paphlagonia bölgesinde en eski yerleşim merkezlerinden olan ve ülke ölçeğinde köklü bir turizm geleneği bulunan Amasra'nın daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  Çakır, Amasra' da, henüz açığa çıkarılamayan zengin antik değerler ile Osmanlı  Evleri, el sanatları,  400 yıllık bir geleneği yansıtan ahşap yat ve tekne yapımcılığı ve diğer folklorik özelliklerin kültür turizminde değerlendirilebilecek kaynaklar olduğunu vurguladı. Amasra’nın turizmde bir marka olduğunu öne süren Cihat Çakır, “İlçeye yapılabilecek çok yıldızlı otel ve tesisler, yatırımcıların dikkatini ilimize çekecek diğer bir yatırım alanıdır. Yaz sezonunda her il ve ülkeden 300 bin turist Amasra ve İnkumu’na gelmektedir” şeklinde konuştu. Kurucaşile ilçesinde, ahşap tekne ve yat imalatının önemli yer tuttuğunun altını çizen Çakır, “Ahşap tekne ve yat imalatının daha verimli ve bir disiplin dahilinde yapılabilmesi amacıyla, bu işle iştigal edenlerin bir arada olduğu küçük sanayi sitesi kurulması için kooperatifler oluşturuldu. Kooperatiflerin yer seçimi çalışmaları ve projelerinin hazırlanması safhalarında mesafeler alındı” açıklamasını yaptı.

“Yıllardır çözüme kavuşturulamayan Filyos Vadi Projesi Bartın, Karabük ve Zonguldak illeri için büyük önem taşıyor” diyen Cihat Çakır, Filyos Vadisi Projesi’nin bölge ekonomisine katkı sağlayarak bölgeyi önemli bir ticaret merkezi ve lojistik üssü haline getireceğini ifade etti. Çakır, “Bölgesel nitelikli olan ve kamu yatırımlarının yanı sıra özel sektör yatırımlarını da içermesi beklenen bu proje ile birlikte Zonguldak ilinin yanında Karabük ve Bartın illeri de doğrudan etkilenecek ve gelişme kaydedecektir” şeklinde konuştu.