Bursa sanayiinde yüksek teknoloji atağı

OSB sayısını 23’e çıkarmaya hazırlanan Bursa’da yüksek ve orta yüksek teknolojiye dayalı sanayinin oluşumu için de dönüşüm başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü M. Latif Deniz, mevcut OSB’leri ve Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) projesi ile sanayide teknolojik dönüşüm alanında Bursa’nın lider konuma ulaştığını söyledi.

Deniz, mevcut sanayi yapısının bilgi tabanlı, Ar-Ge ve inovasyona dayalı, yüksek katma değerli, yüksek teknolojiye sahip, küresel rekabete uygun, bir sanayi yapısına dönüştürülmesi amacıyla kurulan TEKNOSAB’da kamulaştırmaların tamamlandığını, proje ile Bursa’nın sanayi kenti kimliğinin teknoloji kenti kimliğine yükseleceğini kaydetti. Latif Deniz; “Bugün TEKNOSAB’ı kuran vizyon, 100 yıl sonra Bursa’yı dünyanın üretim üssü haline getirecektir. Bu bir süreçtir. Yüksek ve orta yüksek teknolojiye dayalı sanayinin oluşumu için dönüşüm çarkları dönüyor. Bursa da İstanbul’dan sonra bu sürece öncüllük eden kent konumunda” dedi. Deniz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından projelendirilen ve 9 milyon metrekarelik alanda kurulacak olan TEKNOSAB’ın sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin projesi olduğuna dikkat çekti. Latif Deniz, il müdürlüğü olarak gerek Bursa içinden gerekse dışından çok sayıda yatırımcıdan talep geldiğini, taleplerle ilgili çalışmaların Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün başkanlığındaki OSB yönetiminde yapılacağını ifade etti.

Sektörel dağılımda tekstil lider

OSB’lerin toplam büyüklüğünün 4 bin 949 hektar olduğunun altını çizen Latif Deniz, “Toplam parsel sayısı da 2 bin 139 adet. Veri gönderen OSB’lere göre OSB’lerin toplam ihracatı ise 900 milyon dolar. Bursa’da firmaların sektörel dağılımlarına göre ilk sırada 592 firma ile tekstil sektörü yer alıyor. İkinci sırada 236 firma ile otomotiv ve yan sanayii, üçüncü sırada ise 151 firma ile mobilya ve orman ürünleri sektörü var. Bu doğrultuda OSB’lerdeki istihdamda ilk sırayı 49 bin 522 çalışan ile tekstil, ikinci sırayı 42 bin 256 çalışan ile otomotiv ve yan sanayi, üçüncü sırayı da 11 bin 620 çalışan ile makine sektörü alıyor” dedi.

OSB’lerin doluluk oranı yüzde 86

Bursa'nın, 4’ü ıslah olmak üzere tüzel kişilik kazanmış toplam 18 OSB’ye ev sahipliği yaptığı bilgisini veren Latif Deniz, “18 OSB bin 885 firma 166 bin kişiye istihdam sağlıyor. Başvurusu geçen yıl yapılan ve kuruluş çalışmaları devam eden Or- haneli Maden İhtisas ve Orhangazi Gıda İhtisas ile birlikte ıslah kapsamındaki 3 sanayi bölgesinin de tüzel kişilik kazanması halinde Bursa’nın OSB’lerinin sayısı 23’e yükselecek. Islah OSB kapsamında Kayapa, Akçalar, İnegöl-Yenice ve Barakfakih sanayi bölgeleri tescil edildi. Çalı, İnegöl Cerrah ile Nilüfer Başköy sanayi bölgelerinin de tescil süreci devam ediyor. İhtisas OSB’lerin dahil edilmediği verilere göre OSB’lerin doluluk oranı yüzde 86 düzeyinde. Bursa genelinde 13 küçük sanayi sitesi bulunuyor.Toplam 5 bin 102 dönüm büyüklüğe sahip sanayi sitelerinde 6 bin 294 işyeri var. Bunlardan 5 bin 827’si faal durumda. toplam doluluk oranı yüzde 88 olan küçük sanayi sitelerinin toplam istihdamı ise 25 bin 457 kişi” şeklinde konuştu.

Sanayi yapılanması Bursa’yı ihracatta 2. sıraya yükseltti

OSB'lerin Bursa'yı ileri taşıdığını belirten Latif Deniz şunları söyledi; “Genel olarak; yeni yatırımların yapılması, istihdam sağlanması, bölgesel kalkınma gibi ekonomik önemi yanında, planlı ve düzenli sanayileşme ile kentleşme ve çevre politikaları açısından da etkin bir politika uygulama aracı olan OSB’ler ile Bursa kent yaşamı, sanayi kenti olma bilinci ile bütünleşirken ülkemiz sanayileşmesine de örnek ve önemli katkılar sağlıyor. OSB’ler kuruluş amacına uygun olarak Bursa’da gelişmiş ve kalkınma aracı olarak da işlevlerini yerine getirmiş ve ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda Bursa’yı ihracatta ülkemizin ikinci ili olma konumuna ulaştırmıştır.”

Bu konularda ilginizi çekebilir