Çorum'da, Türk-Alman Ekonomi Günü

Almanya ile ticari potansiyeli yüksek bölgelerde 12 kez düzenlenen Türk-Alman Ekonomi Günü etkinliğinin 13’üncüsü Çorum’da gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL

ÇORUM - Türk-Alman Ekonomi Günü’nün 13’üncüsü Çorum’da gerçekleşti.

Almanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Siemens’in katkılarıyla organize edilen Türk-Alman Ekonomi Günü 13’üncü kez Çorum Anitta Otel’de 15 Mayıs perşembe günü başladı.

İki ülke arasındaki ticari hacmin gelişmesi, ticari bağların kuvvetlenmesi ve karşılıklı yatırımların hayata geçirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Türk-Alman Ekonomi Günü Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün yanı sıra Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş CEO Steven Young ve Siemens, Mercedes, MAN gibi firmaların da aralarında bulunduğu 18 Alman firmasının Türkiye temsilcileri ve üst düzey yöneticileri katıldı. İki gün sürecek organizasyonda ilk gün genel toplantı ve ikili görüşmeler yer alırken, toplantının ikinci gününde ise Çorum’un önde gelen şirketlerinin tesisleri ve sanayi bölgeleri gezilecek. Açılış konuşmaları  ile başlayan etkinlikte önce Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncıal, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl ve Çorum Valisi Sabri Başköy konuşmalarını yaptı. Daha sonra ise Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümmühan Dericioğlu, üst düzey yöneticiler, kendi sektörleri ve üretim tesisleri hakkında bilgiler verdi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal açılış konuşmasına Manisa Soma’da yaşanan maden faciasına baş sağlığı dilekleriyle başladı. Çorum’un genel anlamdaki sanayisinden ve özellikle Çorum’daki şirketlerin anahtar teslim fabrika kurabildiklerine vurgu yapan Çetin Başaranhıncal, organizasyonun genel hatlarından ve bu organizasyonun Alman-Türk ilişkileri için önemli ve yapıcı bir noktada yer aldığını kaydetti. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise konuşmasında bu organizasyonun başarılı çalışmaların bir başlangıcı olacağını söyledi. Almanya-Türkiye arasındaki yıllar öncesine dayanan işçi bağlılığına da değinen Külcü, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son 10 yılda büyük gelişme kaydettiğini açıkladı. Külcü, ilişkilerin sadece siyasi anlamda değil sanayi anlamında da önemli basamaklar çıktığını sözlerine ekledi.

Pohl:  'Anadolu Kaplanları'nı bu toplantı için bilinçli olarak seçtik

Konuşmaya Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl de Soma’daki maden kazası için ne kadar üzgün olduklarını açıklayarak başladı. Almanya’nın 16 eyalete sahip bir federal devlet olduğunu hatırlatan Pohl, çeşitliliklerin ülkelere büyük katkı sağladığını düşündüklerini bildirdi. ‘Anadolu Kaplanları’ olarak tanımlanan Çorum’u bu toplantı için bilinçli olarak seçtiklerini söyleyen Pohl, Çorum’un düşünülenden çok daha üstün bir bölge olduğunu aktardı. Ayrıca kültürel mirasını da ortaya koyabilen bir yapıya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Pohl, Hattuşa’da Anadolu’nun bin yıllık geçmişini hala görebildiklerini ifade etti. Pohl, bu etkinlikleri düzenlemelerinin nedeninin ise Türk ve Alman işletmelerini bir araya getirmek ve teşvik etmek olduğu kadar Almanya’yı da tanıtmak olduğunu sözlerine ekledi. Daha sonra konuşmaya devam eden Çorum Valisi Sabri Başköy, önce Soma’da yaşanan maden kazası için baş sağlığı dileklerini sundu. Çorum’un sanayi kültürünün kökleşmiş ve yerleşmiş bir konumda olduğunu vurgulayan Sabri Başköy, ihracatı her geçen yıl artan Çorum’un iş dünyası için Almanya’nın önemli bir pazar konumunda olduğunu dile getirdi.  Kısa sürede bu organizasyonların tekrarlanması gerektiğine dikkat çeken Başköy, “Bu tip organizasyonları gerekirse Almanya’da da yapabiliriz. En isabetli kararların ve anlaşmaların yapıldığı organizasyonlar bu tip toplantılardır” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir