Doğu Karadenizli ihracatçı demiryolu istiyor

Doğu Karadeniz limanlarının demiryolu bağlantısı olmaması nedeniyle uluslararası ticarette tercih edilme oranının azaldığını söyleyen DKİB Başkanı Gürdoğan, 'Batum-Sarp ve Hopa Limanı'na ulaşacak demiryolu bağlantısının bir an önce sağlanmalı' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz limanlarının, demiryolu bağlantılarının olmaması nedeniyle uluslararası ticarette her geçen gün tercih edilme oranı azalmakta, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri arasındaki mal hareketleri ve transit ticaret, demiryolu bağlantıları ve lojistik altyapı imkanları yeterli olan rakip ülke limanlarına kaymaktadır" dedi

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in 4 bin yıllık köklü tarihi boyunca tarihi İpekyolu güzergahında ve geçiş noktasında bulunmasının yanında, her dönemde doğu ile batı arasında yapılan transit ticarette çok önemli rol oynadığını ifade etti. 

Rekabet üstünlüğü için ulaşım sistemindeki avantajların yakalanması önemli

Lojistikte gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasıyla Doğu Karadeniz illeri ve limanlarının, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya arasındaki mal ticaretinde önemli konuma ulaşacağını ve yeniden lojistik ve ülkeler arası mal ticaretinin yönlendirildiği bölge haline geleceğini kaydeden Gürdoğan, uluslararası ticarette söz sahibi olabilmenin, yeterli ve gelişmiş bir ulaşım altyapısıyla mümkün olacağına dikkati çekti. Gürdoğan, "Rekabet üstünlüğü sağlamada en önemli husus, muhakkak ulaşım sistemindeki avantajların yakalanmasıdır. Ulaşım sistemleri içinde rekabet üstünlüğü yakalayabileceğimiz sistemin en önemlisi de demiryolu taşımacılığıdır" dedi. 

Doğu Karadeniz'deki limanların demiryolu bağlantılarının olmaması nedeniyle uluslararası ticarette her geçen gün tercih edilme oranının azaldığını dile getiren Gürdoğan, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri arasındaki mal hareketleri ve transit ticaretin, demiryolu bağlantıları ve lojistik altyapı imkanları yeterli olan rakip ülke limanlarına kaydığına işaret etti. Gürdoğan, "Bugün Avrupa ile Orta Asya bölgesi arasındaki mal hareketleri Romanya'nın Köstence, Bulgaristan'ın Varna, Ukrayna limanları ile Gürcistan'ın Batum, Poti limanları ve Rusya'nın Karadeniz Bölgesi limanları arasına, Orta Doğu ile Orta Asya bölgesi arasındaki mal hareketleri ise Dubai, Mısır ve İran limanları üzerinden yine Gürcistan, Rusya ve Ukrayna limanlarına kaymış bulunmaktadır. Oysa ki geçmiş yıllarda bu mal hareketleri bölgemiz limanları üzerinden yapılmaktaydı" diye konuştu. 

"Batum-Hopa demiryolunun avantajı" 

Gürdoğan, dünya mal ticaretini yönlendiren lojistik konteynır firmalarının, Batum ve Poti limanlarını uğrak destinasyonlarına ilave ederek gerekli altyapılarını bu limanlarda yapmaya başladığını kaydetti. Bundan dolayı Doğu Karadeniz'in demiryolu ağına bağlanması önceliğinin, iç hat demiryolu bağlantısı yerine yük potansiyeli daha yüksek olan ve çok daha düşük maliyetle yapılabilecek Batum-Hopa demiryolu bağlantısıyla sağlanması gerektiğine işaret eden Gürdoğan, "Fayda maliyet ekseninden bakıldığında en fizibıl hattın bu hat olduğu açıkça ortaya çıkacaktır" ifadesini kullandı. 

Ahmet Hamdi Gürdoğan, Hopa Limanı'na 33 kilometre gibi çok kısa mesafesindeki Batum demiryolu hattı konusunda, 1999 ve 2000 yıllarında Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan bağlantının fizibıl bulunduğu, stratejik önem ve üstünlüğe sahip olduğunun kendilerine bildirildiğini belirterek, "Bu demiryolu hattının öncelikli olarak Hopa Limanı, ardından Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu üzerinden Samsun hattına bağlanması, sonrasında da hızlı tren hattı olarak planlanan Erzincan hattına bağlanması, Doğu Karadeniz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir