Eskişehir'de animasyon yarışması heyecanı başladı

İş dünyası ile kamu işbirliğiyle animasyon sektöründe uluslararası bir merkez olmayı hedefleyen Eskişehir'de 2. Anadolu Çizgi Film Yarışması için başvurular başladı. Yarışma 2017 yılında uluslararası bir festivale dönüştürülecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK TOPRAK BUZ

ESKİŞEHİR - İç Anadolu'nun sanayi kentlerinden Eskişehir'de iş dünyası ve kamu kuruluşları animasyon sektöründe öne çıkmak için yol haritasını birlikte hazırlıyor. Sektörün gelişimi için ortak hareket eden Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Ticaret Borsası şimdi de Eskişehir 2. Anadolu Çizgi Film (animasyon) Yarışması için kolları sıvadı. Son başvuru tarihi 31 Mart 2016 olarak belirlenen yarışmanın 2017 yılında uluslararası bir festivale dönüştürülmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl Anadolu Üniversitesi işbirliği ile BEBKA tarafından ilki düzenlenen ve beklenenden yüksek ilgi ile karşılanan yarışmanın ikincisi için başvuruların başladığını belirten BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, "Son başvuru tarihi 31 Mart 2016 olan yarışmada birinciye 25 bin, ikinciye 20 bin, üçüncüye ise 15 bin TL ödül verilecek. Geçen yıldan farklı olarak bir de Öğrenci Özel Ödülü belirlendi, bu kapsamda ise öğrencilerden birine de 5 bin TL ödül verilecek" dedi.

BEBKA olarak yarışma ve festival sayesinde Türkiye'deki animasyoncuların ilgisini Eskişehir'e çekmeyi başardıklarını dile getiren Değirmenci, "Biz sektörün arz, talep ve alt yapı yönünü analiz ediyoruz. Sektörle ilgili Eskişehir'in stratejik anlamda haritasını çıkarıyoruz. Bununla ilgi firma ziyaretleri, çalıştaylar, anketler düzenliyoruz. Eskişehir'de daha fazla filmin üretilmesi, firmanın yatırım yapması için bu konuda girişimcilik eğitimleri düzenledik. Anadolu Üniversitesinde Cintiq Atölyesi, Green Screen ve Motion Capture Stüdyoları kuruldu. Üniversitede şuan hem öğrencilerin hem de burada yatırım yapacak firmaların gelip kullanabilecekleri, ciddi bir teknolojik alt yapı oluşmuş durumda. Önümüzdeki süreçte ise 13 üniversiteye birebir giderek bu yarışmayı tanıtacağız. 2016'da festivali biraz daha geliştireceğiz ama 2017 yılında uluslararası bir festivale dönüştürmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Eskişehir'in yaratıcı sektörlere, film, efekt, post production gibi konulara odaklı teknopark altyapısı olan bir merkez olması yönünde ilerlediklerini kaydeden Değirmenci, "Eskişehir'de şuan yeni mezun öğrencilerin çalışma yaptıkları yerlerin yanında aktif çalışan 4 firma var. Animasyonun reklam, sağlık, eğitim ve savunma sanayi gibi alanlarda da kullanımı çok geniş. Burada bu tarz bir yapı olduğunda sektöre yatırım için ideal bir yer haline gelecek. Asıl hedefimiz ise animasyon sektörünün Eskişehir'de girişimcilikten gücünü alarak gelişmesidir. Anadolu ve Dumlupınar Üniversiteleri başta olmak üzere diğer üniversitelerden de mezun arkadaşların gelip, yerleşip, firma kurmalarını ve projeler üretmelerini istiyoruz. Bu kapsamda biz de onlara pazarlama, uluslararası tanıtım gibi konularda destek olmaya çalışacağız" açıklamasını yaptı. BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ömer Zeydan da bu işin duyurulmasında ve tanıtılmasında basının çok önemli bir görev üstleneceğini söyledi.

'Sektörün altyapı eksikliklerini tamamlamaya çalışıyoruz'

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir'in animasyon sektöründe hem insan kaynağı olarak, hem de altyapı olarak önemli bir potansiyeli barındırdığını belirterek, "Valiliğimiz, Anadolu Üniversitesi Çizgi Film Bölümü ve BEBKA olarak Eskişehir'deki animasyon sektörünün gelişmesi için birlikte bir yol haritası belirliyoruz. Bu yol haritasında, Eskişehir'deki animasyon potansiyelini dünya genelinde duyurmaya, daha fazla yatırımcı çekmeye ve buradaki insan kaynağımızın daha katma değerli işler üretebilmesi için gerekli altyapı eksikliklerini tamamlamaya çalışıyoruz" dedi.

İş dünyası sektörün geleceğinden umutlu

- Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir: Animasyon ve çizgi film alanında ciddi bir endüstriyel sektör oluşmuş durumda. Şuan birçok alanda animasyonun kullanıldığını görüyoruz, yani pazarı var, üniversitemizde insan kaynağı da var bunları derleyip toplayıp pazara çıkarılması gerekiyor. Dış pazara çıkılması içinde yeni karakterler yaratmalıyız. Biz nasıl Japonya'nın, Amerika'nın karakterlerini alıp kullanıyorsak, Türkiye olarak Ortadoğu ve Afrika'ya karakterler yaratıp ve satabiliriz.

- Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: Geçtiğimiz yıl Anadolu Animasyon Yarışması'na 850 başvuru yapılması, sektörün geleceği ile alakalı önemli bir veri ortaya koyuyor yani 850 girişimci proje oluşturmuş. Şuan şehrimizde mevcut dört yatırımcı sayısı yarışmaların devamıyla artacaktır. Çizgi film sektörü dünyada çok büyük bir hacme sahip. Bunun ihmal edilmeyecek bir alan olduğunu düşünüyorum. Oda olarak sektör yatırımcılarına elimizden gelen destek ve katkıyı sağlamayı düşünüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir