Gastronomi kenti 'Bulgur Festivali'ne evsahipliği yapıyor

UNESCO tarafından Gastronomi kenti seçilen Gaziantep'te MBTG öncülüğünde ilk defa ‘Bulgur Festivali’ düzenleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UNESCO tarafından Gastronomi kenti seçilen Gaziantep, Türk geleneksel yemeklerinin tanıtımına katkı sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) öncülüğünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve  Gaziantep Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk defa ‘Bulgur Festivali’ düzenleniyor.

Gaziantep’te gerçekleştirilecek etkinlikte, Türkiye’nin çeşitili illerinden gelecek bulgur üreticileri yapacakları yemekler, görsel şovlarla fuara tat ve renk katacak. MBTG’de festivalde ünlü şeflerle standında bulgur yemekleri pişirecek ve bulgur dağıtacak. Gerçekleştirilecek olan “Bulgur Festivali” tanıtım toplantısın da konuşan Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkan’ı Surur Aydın “Amacımız firmalarımızın ürettiği sağlıklı, kaliteli ve lezzetli ürünlerimizi dünyada bilmeyen kimsenin kalmaması. Bu ürünü tanıyanların da tüketiminin artması. Aynı şekilde, yurt içinde de çeşitli etkinliklere katılıyoruz. Düzenlediğimiz bu festival ise tüm etkinliklerimiz içerisinde özel bir yer oluşturuyor. Bu festival yalnızca iç tüketime dönük bir ticari etkinlik değil, daha önemlisi, tüm dünya piyasalarında gururla tanıttığımız milli ürünümüz bulgurun ana vatanına, Gaziantepimize bir saygı duruşu anlamını taşımaktadır” diye konuştu.

Kuruldukları günden bu güne Bulgur ihracatında gerçekleştirilen artışada değinen Aydın “Kurulduğumuz günden bugüne bulgur ihracatında çok ciddi mesafe katettik. 2011 yılında 125 bin ton ve 72 milyon dolar olan ihracatımızı tanıtım grubumuzun kurulmasıyla 214 bin ton ve 125 milyon dolara çıkardık. Miktarda yüzde 71, değerde yüzde 74 artış sağladık.  Türkiye genelinde 773 üye firmamızla dünyanın 180 ülkesine ihracat yapar konuma geldik” dedi.
 
Yılda kişi başı 12 kg bulgur tüketiyoruz
 
Milli ürün olan bulgurun kişi başına düşen tüketiminden de söz eden Aydın, “Ülke olarak Dünya’nın en büyük bulgur tedarikçisiyiz. Türkiye’de yıllık 1 milyon tonu aşkın bulgur üretiliyor. Bu üretimin neredeyse dörtte birini ihraç ediyoruz. Ülkemizde kişi başı bulgur tüketimi ise yıllık 12 kg civarında. Bu rakamlar milli ürünümüz olan bulgurun istenilen tüketim seviyelerine ulaşamadığını bizlere gösteriyor. Dünya nüfusu ile doğru orantılı olarak her geçen gün sağlıklı besin kaynaklarına olan ihtiyaçta artmakta. Bunun için besin değeri yüksek olan milli ürün bulgur tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek gıdaların başında geliyor.İlkini gerçekleştireceğimiz bu festivalimiz ile milli ürün bulgura dikkat çekmeyi ve tüketimini arttırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yılda kişi başına 20 kg bulgur tükettirmek” diye söyledi.
 
“Kendimiz pişirip kendimiz yemeyelim, bulguru dünyaya yedirelim”
 
“Bulgur Festivali” tanıtım toplantısının açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan’ı Fatma Şahin “Bizim Gaziantep olarak yarına dair beklentilerimiz çok büyük. Biz ne kadar sanayi şehriysek bir o kadarda tarım şehriyiz. Bizim sanayi üretimimizin ağırlıklı olarak hammaddesini tarım ürünleri oluşturmakta.Tarım ürünlerinin başında ise ülkemiz üretiminin yüzde 70’ini şehrimizin tek başına yaptığı milli ürünümüz bulgur oluşturmakta. Koruyucu ve önleyici tedbirlerin bu kadar önem kazandığı bir dönemde sağlıklı ve besleyici milli ürünümüz olan bulgura daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bundan sonra kendimiz pişirip kendimiz yemeyelim, bulguru Dünya’ya yedirelim. Sağlıklı bir dünya için bulgur yemeliyiz” diye söyledi.

3-427.jpg